Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Joan Jett - Do You Wanna Touch Me (Oh Yeah)

Joan Marie Larkin is geboren op 22 september 1958 in het Lankenau Hospital in Wynnewood, Pennsylvania. In 1967 verhuisde ze naar Rockville, waar ze op de Randolph Junior High School en de Wheaton High School zat. Op haar veertiende kreeg ze haar eerste gitaar. Ze stopte na een paar gitaarlessen, omdat de leraar haar volksliederen wilde leren.

Ze verhuisde naar West Covina, waar ze haar muzikale ambities ontwikkelde. Ze was graag in de Rodney Bingenheimer's English Disco, omdat ze veel van glam-rock hield.

Samen met de drumster Sandy West richtte Joan The Runaways op. Jackie Fox, Lita Ford en Cherie Currie kwamen erbij. Sandy was vijftien jaar en Joan zeventien jaar. Lita 17, Jacky 16 en Cherie 16. Op 1 juni 1976 verscheen hun eerste album 'The Runaways', met 'U Drive Me Wild' en 'Dead End Justice'. In 1977 verschenen 'Queens of Noise', 'Waitin 'for the Night' en 'Live in Japan'. In 1978 verscheen tenslotte 'And Now...The Runaways', waarna in april 1979 de band stopte wegens onenigheid over de muziekstijl.

Joan werkte samen met Paul Cook en Steve Jones van de Sex Pistols, wat resulteerde in haar megahit 'I Love Rock 'n' Roll', wat verscheen op 'Flashback'. In 1980 verscheen je solo-albumdebuut 'Joan Jett', met 'You Don't Own Me' en 'Do You Wanna Touch Me (Oh Yeah)', een cover van de omstreden Garry Glitter, die o.a. in Azië minderjarige meisjes seksueel misbruikte, maar dat moet je vergeten bij de cover van Joan Jett, die heel sterk gebracht wordt, vooral op de live-versie in Houston, Texas.

Met hulp van de producer Kenny Laguna vormde je The Blackhearts. In 1981 verscheen het eerste album 'I Love Rock 'n' Roll'. Met de gitarist Ricky Byrd, de bassist Gary Ryan en de drummer Lee Crystal. In 1982 trouwde Joan met Gabriel O'Sullivan, de toetsenist van U2. Ze kregen drie kinderen; Gilbert Micheal, Rory Daniel en Iris. Gibert is nu de bassist van de punkband Dead End. Joan en haar familie wonen op Long Island.

In 1983 verscheen 'Album', met 'Secret Love', 'Fake friends' en 'Coney Island Whitefish'. In 1984 verscheen 'Glorious Results of a Misspent Youth', waarna Joan o.a. tourde met The Police, Queen, Aerosmith, Motörhead en Alice Cooper. Ryan en Crystal werden vervangen door Thommy Price en Kasim Sulton. In 1986 verscheen 'Good Music', in 1988 'Up Your Alley', met 'I Hate Myself for Loving You'. In 1990 verscheen 'The Hit List', met tien covers. In 1991 verscheen 'Notorious', in 1994 'Pure and Simple', met 'Wonderin'', 'As I Am' en 'Brighter Day'.

Pas na tien jaar verscheen in 2004 'Naked', met 'Season of the Witch', een cover van Donovan Leitch, en met 'Five'. In 2006 verscheen 'Sinner'. Op 21 oktober 2006 overleed Sandy West, die een zware roker was, door longkanker, uitgezaaid naar de hersenen. Ze werd 47 jaar. In 2013 verscheen 'Unvarnished', het tot nu toe laatste album. Het bevat songs over haar overleden ouders en andere mensen. Op 6 november 2013 overleed Lee Crystal door multiple sclerose.

Joan is een pleitbezorgster voor vegetarisch en veganistisch leven. Joan zegt: 'Ik vermijd bijdragen aan de grote milieuschade, dat de vleesindustrie creëert. Ik hoop dat we er binnenkort voor kunnen zorgen, dat alles wat we doen milieuvriendelijk is!'. Joan werkte mee aan negentien films en ze won diverse prijzen en onderscheidingen, o.a. de Long Island Music Hall of Fame, de Rolling Stone grootste gitaristen aller tijden, de Nanci Alexander Activist Award, de AP Icon Award en als eerste vrouw de Golden God Award. Nadat de band Raspberries stopte, kocht Joan de gitaar van Eric Carmen, een witte, dubbele cutaway met een zebra humbucker en 'kill' tuimelschakelaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 september 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 2 stemmen 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)