Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Sophie Zelmani - Stay With My Heart

Sophie Christina Edkvist is geboren op 12 februari 1972 in een buitenwijk van Stockholm. Op haar veertiende kocht haar vader een gitaar voor haar en op haar veertiende overleed haar vader en begon ze haar muzikale carrière. Nadat ze een lied over het overlijden van haar vader had geschreven, voelde ze zich wat beter.

Sophie kreeg geen professionele muziekopleiding en toch werd ze een geweldige songwriter en nam ze een aantal nummers op in een lokale studio, waar ze als stagiaire werkte. Haar opa had haar gitaar spelen geleerd. Haar opa droeg de Russische achternaam Zelmani, vandaar haar artiestennaam Sophia Zelmani.

Sophie stuurde de demo's naar drie platenmaatschappijen en Sony Music Zweden gaf haar een platencontract. Op 11 september 1995 verscheen haar debuutalbum 'Sophie Zelmani', geproduceerd door Lars Halapi en Patrik Sventelius. Met 'I'd Be Broken', 'So Good' en 'I'll See You (In Another World)'. Ze werkte veel met Lars Halapi samen, die ook gitarist is. Ze schreven meestal in de studio van Lars in Österlen. In 1995 won ze een Grammy in de Zweedse Grammy Awards als beste nieuwkomer.

Sophie schrijft nu nog Engelse teksten, maar ze is van plan om ooit Zweedse teksten te schrijven. Ze heeft een low-key stem en ze bespeelt een akoestische gitaar. Ze is o.a. beïnvloed door Bob Dylan en Leonard Cohen. Ze heeft altijd last van plankenkoorts en ze wil niet bij de media betrokken worden, omdat ze zangeres is en dat spreekt voor zich. Als ze per ongeluk toch geïnterviewd wordt, dan is ze zeer kort van stof.

Op 3 april 1998 verscheen 'Precious Burden', met 'Black Day', 'So Long' en 'Got to Stop'. In 1999 verscheen 'Time to Kill', in 2002 'Sing and Dance', met 'Oh Dear', met een heerlijke muzikale opbouw, en 'How It Feels' en in 2003 'Love Affair', met 'Hard to Know' en 'Stay With My Heart', een diepgevoelig afscheidsnummer. Op de albumhoes staat een foto, die Anton Corbijn van haar heeft gemaakt.

In 2007 verscheen 'Memory Loves You', in 2008 'The Ocean and Me', in 2010 'I'm the Rain', in 2011 'Soul', met het fantastische 'All About You' en 'My Soul Remembers'. In 2014 verschenen 'Going Home' en 'Everywhere'. Op 5 juli 2015 verscheen haar twaalfde album 'Bright Eyes'. Haar cover van Bob Dylan's 'Most Of The Time' verscheen op de soundtrack van de comedy-drama film 'Masked and Anonymous' van Larry Charles.

Sophie's lied 'Stand By' verscheen in de film 'Independence Day' van Roland Emmerich. Met o.a. Will Smith, Mary McDonnell en Vivica A. Fox. Haar lied 'Always You' verscheen in de film 'My Best Friend's Wedding' van Paul John Hogan, met Julia Roberts, Dermot Mulroney en Cameron Diaz. Sophie wordt vergeleken met Bob Dylan, Neil Young, Van Morrison, Joni Mitchell en Jewel Kilcher.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 september 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 2 stemmen 58Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
21 september 2015
Wat is dit een prachtig liedje... dat voeg ik toe aan mijn lijstje van songs voor het slapen gaan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)