Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

The Dresden Dolls - War Pigs (Live: In Paradise 2005)

The Dresden Dolls is een Amerikaans, muzikaal duo uit Boston, opgericht in 2000. Het duo bestaat uit Amanda Palmer en Brian Viglione. Amanda is geboren op 30 april 1976 in het Mount Sinai Hospital in New York City. Ze groeide op in Lexington en ze zat op de Wesleyan University. Ze is beïnvloed door The Legendary Pink Dots en de kinderboekenschrijfster Judy Blume. Ze deed aan straattheater en podiumkunsten. Op straat was ze het levend standbeeld 'The Eight Foot Bride', in Amerika, Schotland en Australië, waar ze de muzikant Jason Webley ontmoette, met wie ze samen Evelyn Evelyn vormde.

In 2000 ontmoette ze op een Halloween party de drummer Brian Viglione. Brian is geboren op 16 mei 1979 in Greenville en op zijn vijfde kreeg hij met Kerst een drumstel. Op zijn elfde ging hij met zijn vader naar The Elvin Jones Jazz Machine, wat zijn grootste inspiratiebron is. Hij speelde met bands in clubs en in Boston in diverse punkbands. Hij speelde ook basgitaar. Hij luisterde o.a. naar Tom Waits, Nick Cave, Black Flag, Swans, Diamanda Galás en The Gun Club.

Brian doet zang, drums, percussie, gitaar en basgitaar. Amanda doet zang, piano, harmonica en ukelele. Ze beschrijven hun stijl als Brechtiaanse punk-cabaret, door Amanda bedacht, omdat ze niet onder de term gothic wil vallen. Ze zijn onderdeel van een ondergrondse, donkere cabaret beweging, die in de vroege jaren 2000 in een stroomversnelling kwam. Tijdens hun optredens dragen ze vaak dramatische make-up en mooie kleren, esthetisch hoogwaardig. Hun fans doen tijdens de shows aan steltlopen, levende standbeelden, vuurspuwen en performance kunst. De bandnaam is geïnspireerd door het bombardement op Dresden en de porseleinen poppen, die typerend waren voor de vooroorlogse aardenwerkindustrie van Dresden. De naam refereert ook aan de Republiek van Weimar en de cabaret cultuur. Hun muziek gaat soms in enkele seconden van een kinderlijk fluisteren naar een banshee-achtig schreeuwen.

Op 19 november 2001 gaven ze zelf hun titelloze EP uit, met 'Half Jack', 'The Perfect Fit' en 'Good Day', hun debuutsingle. Op 27 mei 2003 verscheen het eerste, titelloze studio-album, geproduceerd door Martin Bisi. Op 27 april 2004 werd het album opnieuw uitgebracht bij Roadrunner Records, met 'Missed Me', 'The Jeep Song', 'Gravity' en 'Slide'. In maart 2005 gingen ze op tournee met Nine Inch Nails. In november 2005 verscheen de DVD 'Live: In Paradise', gemaakt tijdens en na een gratis concert in de Paradise Rock Club in Boston. Er waren uit de hele wereld veel artiesten gekomen om het publiek te vermaken. Met 'War Pigs', 'Bad Habit' en 'Pierre'.

Op 14 april 2006 verscheen het tweede album 'Yes, Virginia...', met 'Backstabber', 'Delilah', 'First Orgasm', 'Mrs. O' en 'Sing'. Ze tourden met Panic! at the Disco en in juni 2006 verscheen Amanda's boek 'Who Killed Amanda Palmer'. Op 20 mei 2008 verscheen 'No, Virginia...', een verzamelalbum, met 'Night Reconnaissance', 'The Mouse and the Model' en 'Boston'. Ze gingen twee jaar uit elkaar en daarna gingen ze op tournee in Amerika, Mexico, Nieuw-Zeeland en Australië. Op 18 april 2015 verscheen hun tweede verzamelalbum 'The Virginia Monoloques', met maar liefst 24 nummers.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 september 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 39Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 september 2015
Naschrift: Op 27 mei 2003 verscheen hun debuut live-album 'A is for Accident', met 'Coin-Operated Boy', 'Christopher Lydon', 'Glass Slipper' en 'Armistice'.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)