Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Alice Cooper - School's Out

Alice Cooper is geboren als Vincent Damon Furnier op 4 februari 1948 in Detroit, Michigan. Zijn vader was Ether Moroni Furnier en zijn moeder is Ella McCart. Zijn vader was een predikant in de Kerk van Jezus Christus, met het hoofdkwartier in Momongahela, Pennsylvania. Vincent is van Engelse, Franse, Hugenoten, Ierse, Schotse en Sioux afkomst. Hij is vernoemd naar één van zijn ooms, Vincent Collier Furnier, en de schrijver Alfred Damon Runyon (1880 - 1946). Zijn opa Thurman Sylvester Furnier was een apostel in de Kerk van Jezus Christus. Vincent was op zijn elfde en twaalfde actief in die kerk.

Vincent groeide op in Detroit en hij zat op de Washington Elementary School en het Nankin Mills Jr. High. Na een aantal kinderziekten verhuisde hij naar Phoenix, Arizona, waar hij op de Cortez High School en het Glendale Community College zat. Op zijn zestiende won hij met de Earwigs een talentenjacht, waarbij ze The Beattles imiteerden. Daarna noemden ze zichzelf The Spiders en in 1965 verscheen hun single 'Why Don't You Love Me' en vervolgens 'Don't Blow Your Mind'.

In 1968 ontdekte Vincent via het Ouija-bord de nieuwe naam van de band, Alice Cooper, die in het verleden een echte heks was geweest. Naast de zanger Alice waren er de lead-gitarist Glen Buxton, de rhythm-gitarist Michael Bruce, de bassist Dennis Dunaway en de drummer Neal Smith. Allen zaten op de Cortez High School, behalve Neal, die op de Camelback High School zat. Neal bouwde een guillotine voor op het podium, die watermeloenen door midden sneed. Ze benaderden Frank Zappa en in juni 1969 verscheen hun debuutalbum 'Pretties for You', met 'Fields of Regret', 'Levity Ball' en 'Reflected'. Het album was licht psychedelisch en een volkomen mislukking.

Tijdens een concert gooide Alice een kip in het publiek, terwijl hij dacht, dat die wel weg zou vliegen, maar die werd door rolstoelfans kapot gereden. In die tijd was hij sterk beïnvloed door Pink Floyd. In maart 1970 verscheen 'Easy Action', geproduceerd door David Briggs, met 'Under Your Means', 'Return of the Spiders' en 'Lay Down and die, Goodbye'. Op 8 maart 1971 verscheen 'Love it to Death', met 'Caught in a Dream', 'I'm Eighteen', 'Black Juju' en 'Ballad of Dwight Fry'. Op 27 november 1971 verscheen 'Killer', geproduceerd door Bob Ezrin, met 'Be My Lover', 'Halo of Flies' en 'Killer'. In juni 1972 verscheen 'School's Out', met naast de fantastische en hoogst intelligente titelsong 'My Stars', 'Alma Mater' en 'Grande Finale'.

'School's Out' is het meest krachtige anti-onderwijslied, dat ik ken en uitermate waardeer. Pink Floyd kwam zeven jaar later met 'The Wall', maar dat was meer van binnen uit, Alice blaast de overeisende stressmachine van de schoolgang compleet op. De overspannen en krankzinnige schoolsystemen leggen de lat alsmaar hoger, terwijl men geen rekening houdt met individuele kwetsbaarheden, beperkingen en juist kwaliteiten op andere gebieden, zoals spiritualiteit, artisticiteit en van nature aanwezige humaniteit. Zowel leerlingen en ouders worden overvoerd door grotendeels zinloze informatie, er is sprake van dwangmatige overkill, wat sterk blokkerend werkt. Het eisenpakket springt de pan uit en leerlingen hebben nauwelijks nog tijd voor echte ontspanning. Leraren eveneens.

Op 5 november 1972 overleed de vriendin van Alice, Christine Frka, door een overdosis. Tegenwoordig jaagt iedereen elkaar op en het leidt nergens toe, als makke schapen, die door een onmenselijk tempo naar de afgrond worden gedreven. Het snel-snel en flits-flits gaat duizenden burnout-mensen opleveren en nog meer zwaar depressieven. Met de meest fijngevoeligen als eerste slachtoffers. Ik ben echt heel somber over de inhumane, competitie-gerichte, sterk opgevoerde, hoogst dwaze voortgang van de huidige schoolsystemen. Daardoor gaat een veel groter en rijker potentieel verloren. Denk alleen al aan de Nieuwetijdskinderen. De verharding en vergroving in de maatschappij is begonnen op al die mensonwaardige, zwaar depressief makende, gruwelijk veeleisende, zielvernietigende stampfabrieken zonder waardig mededogen. Daarom breng ik graag het onvolprezen lied 'School's Out' bij jullie onder de aandacht. School's out forever!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 september 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 12 stemmen 422Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Fred
Datum:
29 september 2015
Dead babies, intrigerend.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
28 september 2015
Het wordt inderdaad hoog tijd dat het hele schoolfabriekensysteem zwaar op de kop gaat. Laat ik dat corrigeren: dat had tig jaar geleden al helemaal overhoop gehaald moeten worden. Weg met al die kinderen uit die verstikkende gebouwen met die onveilige schoolpleinen waar de pesters het voor het zeggen hebben. Weg zelfs met alle goedbedoelende onderwijzers die de arme kinderzielen overvoeren met zinloze informatie waar een mens het merendeel van zijn leven niets meer mee doet.

Kinderen moeten de natuur in, spelend leren. In kleine groepjes aan creatieve projectjes werken. Alleen erop uit mogen gaan, zelf ontdekken. Hoe meer beknot de kinderen worden in hun spontane ontwikkeling, hoe meer afgestompt, depressief, ziek en verslaafd ze op latere leeftijd zijn. En onze huidige maatschappij is daar een ernstige afspiegeling van!

"We don't need no thought control", zingt Pink Floyd terecht. En mag ik aan het rijtje van de legendarische anti-control-songs 'The Wall' en 'School's Out' - hier zeer terecht geëerd - ook het sublieme 'School' van Supertramp toevoegen? Voor mij, qua tekst en ook qua muziek, puur kippenvel. En dan vooral dat weergaloze instrumentale piano-drum-stuk, dat moet echt keihard, boxen maximaal open!

"Maybe I'm mistaken expecting you to fight
Or maybe I'm just crazy, I don't know wrong from right
But while I am still living, I've just got this to say
It's always up to you if you want to be that
want to see that
want to see that way
- you're coming along!"

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)