Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Innerlijk onoplosbaar vereenzaamd

(voor Veronica Micle (1850 - 1889))

Je bent geboren op 22 april 1850 in Nasaud, Roemenië. Je vader was de schoenmaker Elia Câmpeanu en hij overleed voor jouw geboorte, terwijl hij vocht tegen de Hongaarse revolutionairen. Je moeder Ana verhuisde in 1850 met jou en je broer Radu naar Targu Neamt, waar Radu niet lang daarna overleed. In 1853 verhuisde je met je moeder naar Iasi. Op de basisschool begon je jezelf Veronica te noemen. In juni 1863 studeerde je af aan de Centrale School voor Meisjes. Je studeerde af bij professor Stefan Micle, die op 25 september 1820 was geboren in Teleacu. Hij was de rector van de Universiteit van Iasí. Stefan en jij werden verliefd op elkaar.

Op 7 augustus 1864 trouwde jij met Stefan in de Grieks-katholieke Bob kerk in Cluj. Jij was 14 jaar en Stefan 43 jaar. Jullie kregen twee dochters; Virginia Livia, die dichteres werd, en Valeria, die operazangeres werd. Jij werd hooglerares grammatica en pedagogie aan de Centrale School voor Meisjes en voorzitster van de onderwijsinspectie. Je begeleidde de schoolmeisjes van Iasi en in 1869 startte je een actief literair leven. In het voorjaar van 1872 reisde je naar Wenen voor een medische behandeling en je ontmoette de dichter/schrijver/journalist Mihai Eminescu, op 15 januari 1850 geboren in Botosani. Hij was de belangrijkste dichter van Roemenië. Hij was manisch-depressief.

Van 1 september 1874 tot oktober 1877 was Mihai directeur van de Centrale Bibliotheek in Iasi en in die tijd had je een stormachtige relatie met deze bijzonder knappe jongeman. In 1875 werd Stefan verwijderd uit de leiding van de universiteit en werd hij directeur van de Hogeschool voor de Kunsten en Ambachten. Tijdens de Roemeense Onafhankelijkheidsoorlog (1877 - 1878) hielp je gewonden en gehandicapten terug te keren naar hun huizen.

Op 4 augustus 1879 overleed Stefan en weigerde de regering een nabestaandenpensioen uit te keren. Je nam weer contact met Mihai op, wiens passie na oktober 1877 was afgenomen en hij was naar Boekarest verhuisd. In september en oktober 1879 maakten Mihai en jij een soort van huwelijksreis. Van november 1879 tot april 1880 probeerden jullie een huis te vinden, maar dat mislukte, wat de relatie grotendeels tegenwerkte. Mihai schreef jou veel te weinig en hij wilde je niet in Iasi bezoeken. Je wilde drie keer de relatie verbreken en je wenste hem succes in zijn leven als vrijgezel. Je eiste je brieven en je foto terug. Mihai ging nu wel naar Iasi om tot een verzoening te komen. Hij zei dat hij vaak ziek en moe was. Jij zei dat je te grof was geweest. Tot december 1881 is er een fysieke scheiding. Jij schreef hem nog meer beschuldigingen en bedreigingen, nog erger dan voorheen.

Je wilde via een belastende publicatie wraak op hem nemen. Eind december 1881 ging je naar hem toe om hem opnieuw te versieren. De schrijver Caragiale was nu dik bevriend met Mihai en hij ergerde zich sterk aan jouw inmenging. Jij bleef Mihai kwellen met je grillen en je eisen. In augustus 1882 gingen jullie definitief uit elkaar. In 1886 woonde in Boekarest, waar Valeria aan het Boekarest Conservatorium studeerde. Virginia studeerde om lerares natuurkunde te worden. Je erfde het huis van je moeder in Targu Neamt. Mihai overleed op 15 juni 1889 in een sanatorium door kwikvergiftiging. Hij werd 39 jaar en hij is begraven op de Bellu begraafplaats in Boekarest. Op 3 augustus 1889 pleegde je in Varatac zelfdoding met arsenicum. Je werd 39 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)