Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Dé biografe van Arthur Rimbaud

(voor Enid Mary Starkie (1897 - 1970))

Je bent geboren op 18 augustus 1897 in de badplaats Killiney, waar nu Bono, The Edge en Enya wonen. De laatste in Manderley Castle. George Bernard Shaw woonde er ook. Je was de oudste dochter van The Right Honourable William Joseph Myles Starkie, een Griekse geleerde en vertaler van Aristophanes. Hij studeerde aan Trinity College in Cambridge en Dublin. Hij ontving eredoctoraten van Trinity College en de Royal University of Ireland. In 1893 trouwde hij met de dochter van de advocaat Cornelius Walsh, May Caroline. Ze was ooit zijn studente aan het Alexandra College in Dublin.

Je oudste broer Walter was een geleerde, hispanist, auteur en muzikant. Hij sprak de Romani-taal vloeiend. Zijn peetvader was John Pentland Mahaffy, de leraar van Oscar Wilde, die hem zijn 'eerste en grootste leraar' noemde. Als hoogleraar Spaans en Italiaans was Samuel Beckett één van zijn leerlingen. Je andere broers en zussen waren Muriel, Ida, Nancy en Humphrey, die als kind overleed. Op jouw tweede werd jouw vader Resident commissaris van Onderwijs voor Ierland.

Je opvoeding was doordrenkt van studies. Via de Franse gouvernante Leonie Cora leerde je Frans en muziek. Je leerde het koken van Frans eten en de catalogi van het warenhuis Printemps bestuderen. Leonie praatte aan één stuk door over haar geliefde Frankrijk en ze sprak met nostalgie over haar ballingschap. Leonie was een leerlinge van de Franse pianist/componist Stéphane Raoul Pugno geweest en ze leerde jou piano spelen. Je studeerde aan het Alexandra College in Dublin, het Somerville College in Oxford en de Sorbonne in Parijs. Je leerde moderne talen in Exeter en daarna in de Faculteit der middeleeuwse en moderne talen in de Universiteit van Oxford.

In 1927 debuteerde je met een boek over de poëzie van Emile Verhaeren. In 1933 verscheen je biografie over Charles Baudelaire, wat voor veel lezers hun eerste kennismaking met jou was. Je speelde een belangrijke rol bij het vaststellen van de poëtische reputatie van Arthur Rimbaud. In 1937 verscheen 'Arthur Rimbaud in Abessinië', waarvoor je het eerste doctoraat in de Faculteit der Moderne Talen ontving. In 1941 verscheen je autobiografie 'A Lady Child'.

In 1947 verscheen je uitgebreide, indrukwekkende biografie over Arthur Rimbaud. Je hebt het opgedragen aan Sir Cecil Maurice Bowra, een academische en klassieke geleerde, directeur van het Wadham College en vice-kanselier van de Universiteit van Oxford. Hij was ook professor van de Poëzie in Oxford, van 1946 tot 1951. Hij was homoseksueel. Je wijdde vele jaren van onderzoek naar Rimbaud en je herzag je biografie over hem drie keer. De Nederlandse vertaling verscheen in 1961 in de Open Domein serie van De Arbeiderspers. Het is vertaald door Nelleke van Maaren. De onderschriften bij de fotokatern is geredigeerd door Boudewijn Büch.

In 1951 maakte Norman Parkinson een mooie foto van jou met je handen wijduitgespreid in de lucht. In 1954 verscheen je biografie over Petrus Borel en je schreef over Marcel Proust, François Mauriac, Théophile Gautier en Thomas Stearns Eliot. In 1958 werd je officier van het Legion d'honneur en in 1967 Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. In 1967 en 1971 verschenen er twee dikke, biografische boeken over Gustave Flaubert. Veel mensen beschouwden jou als waarlijk excentriek. Je overleed op 21 april 1970. Je werd 72 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 75Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
6 oktober 2015
Als iemand je zo raakt, als je zo in zijn huid weet te kruipen, dan ben je in een vorig leven ofwel iemand heel dichtbij, ofwel hemzelf geweest. Als je Rimbaud zelf niet was, dan misschien Verlaine. Ik heb de film klaar liggen met Dicaprio die Rimbaud speelt. Ga hem een dezer dagen bekijken. Moet ik even een goeie dag voor uitkiezen, want het is geen lichte kost.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 oktober 2015
Ik ben heel blij dat jullie deze informatie over de hoogstgewaardeerde Enid Starkie hebben geplaats, omdat zij met haar biografie over Rimbaud een hoogst bijzondere prestatie heeft geleverd, wat niemand haar na doet. Haar boekwerk over Rimbaud heeft mij ten zeerste geïnspireerd en mij in contact gebracht met de ziel van Arthur Rimbaud, waardoor ik als medium 'De fictieve brieven van Arthur Rimbaud' wist te schrijven. Naast natuurlijk de prozagedichten en 'Een seizoen in de hel' van Rimbaud zelf. Diverse mensen vonden dat ik uiterlijk perfect op Rimbaud leek en ook wel André Breton. Mijn uitgever Hans Hartsuiker vond, dat mijn handschrift identiek aan dat van Rimbaud is. Enid verdient veel lof voor haar schat aan informatie over Rimbaud, die ze op geduldige wijze heeft verzameld. Je kunt haar boekwerk gerust de bijbel van Rimbaud noemen. Enid heeft Rimbaud zelfs een grotere betekenis gegeven door diepere wortels te benoemen. Mijn boekwerk over Rimbaud is niet van intellectuele aard, maar van spirituele aard. Door op Arthur's pijnlevel te zitten, heb ik met hem kunnen communiceren en heeft hij via mij alsnog kunnen spreken. Onze afspraak had een dubbele werking, positief voor hem en mij.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)