Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Net als Camille Claudel door Rodin botweg opzij gezet

(voor Gwen John (1876 - 1939))

Je bent geboren als Gwendolen Mary John op 22 juni 1876 in Haverfordwest, Wales. Je ouders waren Edwin William John en Augusta Smith. Je oudste broer was Thornton John, je jongere broer Augustus en je jongere zus Winifred. Je vader was een advocaat met een streng temperament, die de sfeer in het gezin deed verkillen en je moeder was vaak afwezig door een slechte gezondheid. Ze was amateur aquarellist. Je ouders stimuleerden je om aan kunst en literatuur te doen.

Op je achtste overleed je moeder na een verdrietig leven. Je verhuisde naar het vissersstadje Tenby, waar je werd opgevoed door gouvernantes. Je maakte vaak schetsen aan de kust, van meeuwen, schelpen en vissen. Je schilderde en tekende vanaf jonge leeftijd, maar je vroegste bewaard gebleven werk stamt uit je negentiende jaar. Van 1895 tot 1898 studeerde je aan de Slade School of Fine Art in Londen. Je broer Augustus studeerde daar vanaf 1894. Je kreeg les in figuur tekenen van Henry Tonks. Daarna ging je in Parijs vijf maanden bij James McNeill Whistler in de leer. Je woonde samen met Augustus en je leefde op noten en fruit om de kosten te drukken.

Je had een nauwe relatie met de latere vrouw van Augustus, Ida Nettleship, eveneens kunstenares. Ze kreeg ook les van Whistler aan de Académie Carmen. Augustus en Ida kregen vijf zonen. Augustus kreeg ook vier kinderen met zijn minnares Dorothy McNeill, met wie ze samen met Ida een ménage à trois vormden. Je was ook goed bevriend met Gwen Salmond en Ursula Tyrwhitt. Je kopiëerde de oude meesters en je eerste schilderijen zijn ingetogen van kleur met transparante glazuren. Je minachtte je hele leven je fysieke welzijn. In 1899 ging je naar Londen terug en in 1900 exposeerde je voor het eerst in de New English Art Club. Tot 1901 was je een kraakster in een vervallen gebouw. In het najaar van 1903 ging je met Dorothy naar Bordeaux. Jullie sliepen in de velden en jullie verkochten portretschetsen. Van Toulouse gingen jullie naar Parijs.

Je was model voor kunstenaressen en voor de beeldhouwer Auguste Rodin. Je was tien jaar de minnares van Rodin, die 35 jaar ouder was. Je verkeerde in vooraanstaande, artistieke milieus en je was bevriend met Henri Matisse, Pablo Picasso, Constantin Brâncusi en Rainer Maria Rilke. Je schreef duizenden vurige liefdesbrieven aan Rodin, die je uiteindelijk via congiërges en secretarissen op afstand hield. In 1907 overleed Ida Nettleship aan kraamvrouwenkoorts en ze werd 30 jaar. Je werkte in eenzaamheid en vanaf 1910 woonde je in Meudon, waar je de rest van je leven bleef. In 1913 werd je rooms en verlangde je een heilige te worden. Je beschermheer was de kunstverzamelaar John Quinn, die tot zijn overlijden in 1924 het leeuwendeel van je collectie had gekocht, waardoor je niet meer als model hoefde te werken. Hij had ook een zelfportret van Vincent van Gogh uit 1887, wat nu in het Wadsworth Atheneum in Hartford hangt. Met bloeddoorlopen ogen, stekelvarkenharen en een afgezakt oor, anatomisch onjuist.

Je leefde teruggetrokken. Je vond je eigen aquarellen mooier dan die van Paul Cézanne. Je mijdde familiebanden, omdat iedereen alleen gaat hemelen. Je ontmoette het liefste niemand, op je katten na. Net als Paul Léautaud. Je schilderde de stichteres van de Dominicaanse Zusters van Liefde, Marie Poussepin, diverse keren. In 1919 exposeerde je op de Salon d'Automne en tot 1926 exposeerde je geregeld. Daarna schilderde je veel minder en verergerde je kluizenarij. Je enigste solo-expositie was in 1926 in de New Chenil Galleries in Londen. Je kocht een bungalow in Meudon en eind december 1926 was je radeloos na het overlijden van Rilke, waarna je spirituele hulp bij je buurman, de roomse filosoof Jacques Maritain zocht. Met zijn schoonzus Véra Oumançoff kreeg je een liefdesrelatie tot 1930. Op 18 september 1939 overleed je in een ziekenhuis in Dieppe. Je werd 63 jaar en je bent begraven op de Janval Cemetery in Dieppe.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 652Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)