Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je roman 'The Awakenings' kreeg toch wereldfaam

(voor Kate Chopin (1850 - 1904))

Je bent geboren als Katherine O'Flaherty op 8 februari 1850 in St.Louis, Missouri. Je vader Thomas O'Flaherty was een succesvolle zakenman, die uit Galway kwam. Je moeder Eliza Faris was lid van de Franse gemeenschap in St.Louis. Je oma, Athenaise Charleville, was van Frans-Canadese afkomst. Sommige van je voorouders waren de eerste bewoners van Dauphin Island, Alabama. Je was de derde van vijf kinderen, maar je zussen overleden als kinderen en je half-broers uit het eerste huwelijk van je vader, overleden als begin twintigers. Je was het enige kind, dat ouder dan 25 werd. Op je vijfde overleed je vader. Je had een nauwe relatie met je moeder, oma en overgrootmoeder.

Je was fanatiek in het lezen van sprookjes, gedichten, religieuze allegorieën en klassieke en moderne romans. Op je vijftiende trouwde je met Oscar Chopin en ging je in New Orleans wonen. Jullie kregen zes kinderen en in 1879 mislukte de katoenhandel van Oscar, waardoor jullie naar Cloutierville in Louisiana gingen. Deze stad is gebouwd op de plantage van Alexis Cloutier, wat later jullie eigendom werd. Jullie begonnen met kleine plantages en een winkel. Je was actief binnen de gemeenschap en je verzamelde veel verhalen voor je latere schrijfwerk, vooral over de Creoolse cultuur. Jullie huis op 243 Highway 495 was in 1822 door Alexis Cloutier gebouwd en het was een nationaal historisch monument. Na jouw tijd werd dit het Bayou Folk Museum en op 1 oktober 2008 is het helaas afgebrand. Alleen de schoorsteen stond nog overeind.

In 1882 overleed Oscar en liet hij je achter met een schuld van 42.000 dollars (nu zo'n 420.000 dollars). Je begon als een bezetene met de lokale mannen te flirten en je kreeg een relatie met een getrouwde boer. Je probeerde de plantage wel te redden, maar na twee jaar verkocht je de hele handel. Op smeekbede van je moeder verhuisde je met je kinderen naar St.Louis. De integratie ging uitstekend en er waren geen geldproblemen. Na een jaar overleed je moeder. Na dit dubbelverlies zakte je in een zware depressie. Je verloskundige en een vriend van de familie, dokter Frederick Kolbenheyer, begreep dat het schrijven een therapeutische werking op jou zou hebben en dat het wellicht een bron van inkomsten kon zijn, dus stimuleerde hij jou.

In de vroege jaren negentig schreef je korte verhalen, artikelen en vertalingen voor tijdschriften en de krant St.Louis Post-Dispatch. Je was uitermate succesvol en je publiceerde in vele, literaire tijdschriften. Je werd meer bekend als schrijfster van regionale wetenswaardigheden, dan als literaire schrijfster. Je literaire kwaliteiten werden niet erkend.

In 1899 kreeg je heel veel negatieve reacties op je tweede roman 'The Awakening', waarin je openlijk over vrouwelijke seksualiteit, moederschap en huwelijkse ontrouw schreef. Het wordt nu gezien als een zeer belangrijk werk van het vroege feminisme en als een voorloper van de Amerikaanse, modernistische literatuur. De hoofdpersoon Edna Pontellier zit gevangen in de beslotenheid van een onderdrukkende samenleving. Ze krijgt een buitenechtelijke liefdesrelatie met de jongeman Robert Lebrun, die haar uiteindelijk in de steek laat, omdat hij de schande van haar getrouwd-zijn niet aandurft. De zwaar ontgoochelde en hartgebroken Edna verdrinkt zichzelf daarna in de Golf van Mexico. Er zijn overeenkomsten met Eline Vere, Madame Bovary, Lady Chatterly en Anna Karenina.

Je was je tijd ver vooruit en na het gebrek aan acceptatie van je denkbeelden, ging je diep teleurgesteld maar weer korte verhalen schrijven. In 1900 verscheen 'The Gentleman of New Orleans' en werd je opgenomen in de eerste editie van 'Marquis Who's Who'. Je hebt maar weinig geld gekregen voor je schrijfwerk. Op 20 augustus 1904 bezocht je de St.Louis World's Fair, waar je een hersenbloeding kreeg en twee dagen later, op 22 augustus 1904, overleed je. Je werd 54 jaar en je bent begraven op Calvary Cemetery in St.Louis.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 52Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)