Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tommy Shaw - Kiss Me Hello

Tommy Roland Shaw is geboren op 11 september 1953 in Montgomery, Alabama. Hij is de jongste van vier kinderen. Op zijn tiende kreeg hij een gitaar. Op zijn veertiende was hij de zanger van The Vagabonds. Hij zat op de Robert E. Lee High School en hij speelde in veel lokale bands, in The Smoke Ring en drie jaar in MSFunk. Nadat MSFunk uit elkaar ging, ging hij terug naar Montgomery en was hij lid van de band Harmony, samen met zijn jeugdvrienden. Ze speelden in de bar van een bowlingbar. In Chicago werd hij opgemerkt door de in 1970 opgerichte band Styx. Hij ging auditie doen voor Styx. Hij bewees dat hij de hoge noten in 'Lady' kon zingen.

In 1976 verving Tommy de gitarist John Curulewski. Op 1 oktober 1976 verscheen het zesde album van Styx 'Crystal Ball', met Tommy voor het eerst erbij, inclusief zijn songs 'Mademoiselle' en 'Shooz'. De bassist Chuck Panozzo was de leadzanger. Met de keyboardsspeler Dennis DeYoung, de drummer John Panozzo en de gitarist James Young. Op 7 juli 1977 verscheen 'La Grande Illusion', dé doorbraak van Styx en een megasucces, met 'Fooling Yourself (The Angry Young Man)', 'Come Sail Away', 'Miss America', 'Man in the Wilderness' en 'Castle Walls'. De albumhoes is een eerbetoon aan een schilderij van René Magritte, 'Le blanc-seing', een vrouw te paard. Tommy smeekte de radiostations om 'Come Sail Away' te draaien.

Op 1 september 1978 verscheen 'Pieces of Eight', met 'Sing for the Day', 'Queen of Spades', 'Renegade' en 'Blue Collar Man (Long Nights)'. Dit album bevestigde het schrijftalent van Tommy. Op 19 oktober 1979 verscheen 'Cornerstone', met 'Boat on the River', 'Borrowed Time', 'Love in the Midnight' en de wereldhit 'Babe', geschreven door Dennis DeYoung. Tommy en James Young wilden rock-nummers maken en de anderen pop-nummers, wat spanning veroorzaakte. Tommy dreigde te stoppen als de ballade 'First Time' werd uitgebracht. In 1981 verscheen 'Paradise Theater', met 'Too Much Time on My Hands', 'Nothing Ever Goes As Planned', 'Lonely People', 'She Cares' en 'Snowblind'. DeYoung was steeds meer dominant aanwezig.

In 1983 verscheen 'Kilroy Was Here', wat een eenmansproject van Dennis DeYoung was en Tommy verafschuwde het hele project. In 1984 verliet Tommy Styx. In oktober 1984 verscheen zijn solo-debuutalbum 'Girls with Guns', met 'Lonely School', 'Heads Up' en 'Kiss Me Hello'. In 1985 verscheen 'What If', met 'Reach for the Bottle' en 'Count on You'. Op 15 februari 1986 trouwde Tommy met zijn tweede vrouw, de actrice Pamela Donnelly. Op 9 juli 1987 werd hun dochter Hannah geboren. In 1987 verscheen 'Ambition', met naast de titelsong 'Dangerous Game' en 'Somewhere in the Night'.

In 1989 vormde Tommy de band Damn Yankees, samen met Ted Nugent, Jack Blades en Michael Cartellone. In 1990 verscheen 'Damn Yankees', met hun grootste hit 'High Enough', en in 1992 verscheen 'Don't Tread'. Op 22 december 1993 zijn Pamela en Tommy gescheiden. Tommy vormde samen met Jack Blades het duo Shaw Blades. In 1995 verscheen hun album 'Hallucination'. Op 28 december 2000 trouwde hij met Jeanne Mason. In 2007 verscheen het album 'Influence' van Shaw Blades. Op 22 maart 2011 verscheen zijn album 'The Great Divide' in Bluegrass muziekstijl. Op 26 maart 2011 had hij zijn Bluegrass debuut op de Grand Ole Opry.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 2 stemmen 53Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)