Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ana Popovic + Russian Band (Crossroadz) 5

Ana Popovic is geboren op 13 mei 1976 in het oude centrum van Belgrado, in voormalig Joegoslavië. Ze is de oudste dochter van Milutin en Vesna Popovic. Op haar vijfde werd haar zus Maja geboren. Ze groeide op in een warm en liefdevol gezin, waar muziek erg belangrijk was. Haar vader speelt gitaar en basgitaar. Er werden met vrienden veel nachtelijke jamsessies gehouden. Ze luisterde veel naar de blues- en soulplaten van haar vader. Op haar vijftiende ging ze op de gitaar van haar vader spelen.

Ana was een goede leerling op school en ze kreeg gitaarles, waarbij ze al snel een eigen stijl ontwikkelde. Na het gymnasium studeerde ze Graphic Design aan de Universiteit van Belgrado. Met haar vriend, de gitarist Rade Popovic, vormde ze de band Hush en speelde ze in alle belangrijke clubs. Ook met de basgitarist Milan Saric en de drummer Bojan Ivkovic. Vanaf 1998 speelde ze ruim honderd shows per jaar en ze verscheen op de Joegoslavische televisie. Ze speelde op bluesfestivals in Griekenland en Hongarije.

Haar eerste album 'Hometown' verscheen en ze studeerde Graphic Design aan de Universiteit van Utrecht. Ze ging met Hush naar het Conservatorium in Utrecht en ze koos ervoor om muzikante te worden. Ze vormde de Nederlandse band Ana Popovic Band. Ze stopte met haar studies voor jazz-gitaar aan het Conservatorium en in Duitsland tekende ze een platencontract bij Ruf Records. Begin 2001 verscheen haar album 'Hush!', opgenomen in Memphis, met 'Hometown', 'Love Fever' en 'Downtown'. Ze deed mee aan de Jimi Hendrix Tribute Tour.

In 2003 verscheen 'Comfort to the Soul', met 'Love Me Again' en 'Navajo Moon'. Op het Rhythm & Blues Festival in België speelde ze samen met Solomon Burke, met wie ze later op tournee ging. Op 26 juli 2005 verscheen 'Ana! Live in Amsterdam', op 30 januari 2005 opgenomen in de club Melkweg in Amsterdam. In 2007 verscheen 'Still Making History' en in 2009 'Blind for Love', met 'Wrong Woman''en 'Steal Me Away'. In 2011 verscheen 'Unconditional'. De laatste twee albums bereikten nummer één in de Amerikaanse Billboard Blues Chart. In 2012 verhuisde Ana naar Memphis, Tennessee. Niet alleen, maar samen met haar man Mark van Meurs, de band-boeker en manager, en hun twee kinderen, Luuk en Lenna. In 2013 verscheen 'Can You Stand The Heat', met 'Can't You See What You're Doing to Me' en 'Object of Obsession'. Op 15 mei 2015 verscheen haar album 'Blue Room', met 'I'm Losing You' en 'Somebody'. Op dit album speelt haar vader mee. De songs speelde ze ooit in Belgrado, toen ze nog bij haar ouders woonde.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.5 met 4 stemmen 131



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)