Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Op haar twaalfde begon ze aan een bestseller

Christine Aventin is geboren op 4 augustus 1971 in Hermalle-sous-Argenteau (Oupeye), in de Belgische provincie Luik. Ze is geboren in de omgeving van Luik en ze is de dochter van een leraar Nederlands. Ze studeerde aan het lyceum in Luik. Op haar vijftiende, in 1988, debuteerde ze met 'Le coeur en poche' (Het hart op zak) bij Mercure de France. Ze heeft drie jaar over deze roman gedaan. Het is een moderne, realistische roman. Aanvankelijk had ze haar uitgever voor de gek gehouden, want ze zei dat ze als dochter van een prostituée haar autobiografie had geschreven. Tenslotte bekende ze dat ze alles had verzonnen, maar toen was haar roman al een bestseller met meer dan 100.000 verkochte exemplaren.

De hoofdpersoon in 'Le coeur en poche' heet Alexandra Lecler en het verhaal speelt zich vooral af in Parijs, waar Alexandra woont. Het tweede gedeelte van het verhaal speelt zich af in Bretagne, waar ze bij haar opa en tante, die ook een prostituée is, woont. Ze heeft haar vader nooit gekend en ze is heel nieuwsgierig naar hem. Haar moeder heet Véronique en die wordt bont en blauw geslagen door haar pooier, waarna ze in het ziekenhuis overlijdt. Haar vader is de Poolse man Bogdan Grucniuk, die in de gevangenis zit. Ze bezoekt hem en alles verloopt verder goed.

Christine is door velen vergeleken met Françoise Sagan, die in 1954 op haar achttiende debuteerde met haar roman 'Bonjour Tristesse'. Ze is ook te vergelijken met Christine Arnothy. In 1990 verscheen haar tweede boek 'Le Diable Peint' (De geverfde duivel), wat veel minder succes had. Daarna was ze moe en zat van haar literaire media-imago en -aandacht, die over de top was. Ze zweeg ruim tien jaar. In die tijd studeerde ze Romaanse Talen en Literatuur aan de Universiteit van Luik. Ze is aan deze universiteit afgestudeerd met een mémoire aan Nathalie Barney: Le mythe de la littérature lesbienne. De geplande verfilming van haar debuutroman ging niet door en ze verbrak het contact met haar ouders. Ze ging naar Engeland en Polen, Krakau, waar ze o.a. als journaliste werkte. De kunstfotografes Jeanne Bidlot en Milady Renoir (ook dichteres) maakten opmerkelijke kunstfoto's van Christine, waarbij ze vaag en gedeeltelijk ontbloot is.

In 2001 verscheen 'Le désir demeuré' bij Ancrages, met in 2006 een heruitgave bij éditions Le Somnambule équivoque. In 2005 verscheen 'Portrait nu' bij Le Cercle, een krachtige, erotische roman over de seksuele handelingen tussen de vertelster en een bareigenaar met een zeer jonge vrouw. Ze distancieerde zichzelf van haar debuutroman om totaal andere dingen te schrijven. Dat was beter, dan met schrijven te stoppen. Haar schrijfstijl is sterk veranderd. Ze schrijft met name over de liefde en herinneringen. In 2012 verscheen 'Red Shoes' bij Maelström. Dit boek gaat over Judy, die onthult hoe ze de ontwikkeling van haar lichaam ervaart van de kindertijd naar de volwassenheid. Haar visie over het leven, haar geslacht en haar denken evolueert mee. In 2013 verscheen 'Breillat des Yeux le Ventre' bij éd. Le Somnambule équivoque.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 nov. 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3,6 met 5 stemmen 81Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
4 nov. 2015
Het werk van Françoise Sagan is me bekend, maar Christine Aventin is nieuw voor mij. Mooi hoe je in de beschouwing haar persoonlijke evolutie beschrijft als mens en daarmee ook als schrijfster. Dat maakt me wel leergierig naar haar werk.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)