Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lorde - Royals

Ella Marija Lani Yelich-O'Connor is geboren op 7 november 1996 in Takapuna, Nieuw-Zeeland. Ze is opgegroeid in Devonport, Auckland. Ze is van Ierse en Kroatische afkomst. Haar vader is de burgerlijk ingenieur Vic O'Connor en haar moeder is de dichteres Sonja Yelich, geboren op 26 februari 1965 en ze studeerde literatuur aan de Universiteit van Auckland. Haar broer is Angelo en haar zussen zijn Jerry en India. Op haar vijfde leerde ze om in het openbaar te spreken. Ze zat op de Vauxhall School en de Belmont Intermediate School. Haar moeder stimuleerde haar om zoveel mogelijk literatuur te lezen, wat haar lyrische stijl heeft bevorderd.

Op haar zesde las ze al 'Feed' van MT Andersen en ook JD Salinger, Raymond Carver en Janet Frame las ze op jonge leeftijd. In mei 2009 won ze samen met haar vriend Louis McDonald de talentenjacht op de Belmont J. School. Ze zongen covers op Radio New Zealand en ze tekenden een contract bij Universal Music Group. In 2010 vormde ze samen met Louis het duo Ella & Louis. Terwijl ze werkte aan haar zangcarrière zat ze van 2010 tot 2013 op de Takapuna Grammar School, net als de zangeres Courtney Love, de weduwe van Kurt Cobain. Frances Dickinson gaf haar in 2011 twee keer per week zangles, ruim een jaar lang. Ze begon songs te schrijven en op 16 november 2011 zong ze voor het eerst haar eigen songs in het Devonport Victoria Theatre.

Samen met de producent/songwriter Joel Little maakte ze een EP met vijf songs. In november 2012 verscheen haar in eigen beheer uitgebrachte EP 'The Love Club'. De EP werd ruim 60.000 keer gedownload en in maart 2013 bracht UMG het op de markt. In juni 2013 verscheen de single 'Royals', wat meteen een wereldwijde tophit werd en in Amerika negen weken op nummer één stond. Het nummer werd beloond met de APRA Silver Scroll Award 2013 en twee Grammy Awards voor Best Pop Solo Performance en Song of the Year.

Op 27 september 2013 verscheen haar debuutalbum 'Pure Heroine' bij Lava Records, met Joel Little als producent. Met de singles 'Royals', 'Tennis Court', 'Team', 'No Better' en 'Glory and Gore'. Ze is beïnvloed door James Blake Litherland en Lana Del Rey. Het album is doorspekt met electronica, dreampop en electropop. Haar stem is uniek en zeer krachtig. Ook met 'Ribs', 'Buzzcut Season', '400 Lux', 'Still Sane', 'White Teeth Teens' en 'A World Alone'. De ondertoon is best wel sinister en deprimerend. Omdat ze gefascineerd door royals en aristocratie was, koos ze voor de artiestennaam Lorde, Lord plus een e om het vrouwelijk te maken. Ze is een feministe en ze is niet van plan om halfnaakt op te treden, ook omdat haar muziek dat soort fratsen niet nodig heeft. Ze heeft openlijk kritiek geuit op Miley Cyrus, Rihanna, Selena Gomez, Justin Bieber, Drake, Nicky Minaj en David Guetta.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 november 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.7 met 3 stemmen 65Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)