Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lanterns on the Lake - BeatCast Coach Road Sessions

Lanterns on the Lake is een vijfkoppige indie rockband uit Newcastle-upon-Tyne, gevormd in 2007. De band bestaat uit Hazel Wilde, Paul Gregory, Oliver Ketteringham, Bob Allan en Angela Chan. In 2008 verscheen in eigen beheer de EP 'The Starlights' en in 2009 verscheen de EP 'Misfortunes and Minor Victories'.

Hazel Wilde is de zangeres en ze speelt gitaar en piano. Paul Gregory is gitarist, (achtergrond)zanger en producer, Oliver Ketteringham is drummer en pianist, Bob Allan is bassist en Angela Chan speelt viool, altviool en cello.

In december 2010 verscheen er een EP bij het onafhankelijke platenlabel Bella Union, opgericht door Simon Raymonde en Robin Guthrie, twee vroegere leden van de Schotse rockband Cocteau Twins, waarvan Elizabeth Fraser de zangeres was. Op 19 september 2011 verscheen het debuutalbum van Lanterns on the Lake, getiteld 'Gracious Tide, Take Me Home', bij Bella Union, geproduceerd door Paul Gregory. Met 'If I was Unkind', 'Keep Trying', 'A Kingdom', 'The Places We Call Home', 'Trics' en 'I Love You Sleepyhead', met de zin 'You were just in time to save a life'. 'I Love You Sleepyhead' werd gebruikt voor de documentaire film 'Where Soldiers Come From' van Heather Courtney. Het album is in de huizen van de bandleden opgenomen. Het album kreeg overwegend positieve reacties.

Oud-leden zijn de violiste/accordeoniste/celliste Sarah Kemp, de bassisten Andrew Scrogham en Brendan Sykes en de zanger/gitarist/pianist Adam Sykes. In 2014 kwam Angela Chan bij de band. In 2011 verscheen er een bonus-EP in de Rough Trade platenzaken in Londen, met 'Gracious Tide' en 'Take Me Home'. Ze maken melancholische, buitenaardse, emotionele, intellectuele, diepdromerige en spirituele muziek.

Op 7 oktober 2013 verscheen hun tweede studio-album 'Until The Colours Run', met naast de titelsong 'The Baffalo Days', 'Green & Gold', 'You Learn Quickly', 'Picture Show', 'Elodie' en 'Another Tale from Another English City', met de zin 'Ze hebben ons duizend leugens verkocht, terwijl we gewoon een rustig leven wilden, maar ze zullen niet stoppen, totdat ze ons in de grond zien'. De band kreeg medewerking van Sarah Kemp en Katherine Medway, die de Franse hoorn speelde op het nummer 'The Ghost That Has Sleepingplaces in Me'. Het album is opgenomen in een tijd van financiële onzekerheid en persoonlijke problemen van de bandleden. Het album kreeg positieve recensies, terwijl de sociaal-politieke ondergrond werd opgemerkt. Er is sprake van veel angst en melancholie en het gaat over veel jonge mensen, die in onzekere tijden leven.

Wilde schreef over frustratie, teleurstelling, verlies en verdriet. Het gaat over de economische en culturele systemen, die uit elkaar vallen. Wilde zingt fragiel en toch krachtig. 'Dus drinken we en zingen we op de armoedegrens totdat de kleuren rennen', zingt ze. Op 13 november 2015 verschijnt hun derde album 'Beings', de donkerste plaat, die ze hebben gemaakt. Met naast de titelsong o.a. 'Of Dust & Matter', 'Faultlines', 'The Crawl', 'Send Me Home', 'Through the Cellar Door', 'Stepping Down' en 'Stuck For An Outline'. Op 23 februari 2016 geeft Lanterns on the Lake een concert in Paradiso, Amsterdam.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 november 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.5 met 4 stemmen 68Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
9 november 2015
Mooie beschouwing die prachtige muziek onder mijn aandacht brengt. Om uren naar te luisteren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)