Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Literaire parels

In de Italiaanse stad 'Venice', om precies te zijn in Harry's Bar*, werd de Bellinicocktail voor het eerst geschonken. Wanneer dit precies is geweest, is onbekend. Vaststaat dat deze cocktail ergens tussen de jaren '34 en '48 van de vorige eeuw het licht, het Venetiaans licht moet hebben gezien. Hetzelfde licht dat eveneens het Venetiaans glas, de Venetiaanse kant, het Venetiaans rood, Venetiaans (kleermakers)krijt en de terrazzo- ofwel Venetiaanse vloer beschijnt. Deze mix van gepureerde perzik en droge Prosecco is beslist geen geheim. Zeer waarschijnlijk voor één van Nederlands beste, zo niet allerbeste auteurs ooit, baande deze bijzondere cocktail een heerlijk literair pad op weg naar vele ontdekkingen. Terwijl de Italiaanse componist Vincenzo Bellini, die in de eerste helft van de 19de eeuw zowel is geboren als gestorven, hij is nog geen 34 jaar geworden, er flink op los componeerde, bepaalden fraai gevormde borsten als druiventrossen uit het Bijbelboek Hooglied, doorgaans de sfeer.

Een glas Bellini inspireert en motiveert. Zorgde bij Mulisch voor aaneengeregen woorden die op hun beurt in ontzettend veel prachtige, literaire parels hebben geresulteerd. Na dieper gravend onderzoek blijkt de Bellini in 1948 te zijn geboren door toedoen van Guiseppe Cipriani. In de reeds hiervoor genoemde mythische Harry's Bar in Venice. De lokale meesterlijke componist Vincenzo Bellini zij geprezen.

Jong gestorven, is Bellini's stoffelijk overschot 41 jaar na zijn dood herbegraven. Het graf heeft een plaats op de grootste begraafplaats van Parijs, 'Cimetière du Père Lachaise'. Zijn stoffelijk overschot is in 1876 in de Dom van Catania, op Sicily, herbegraven. Samen met Gaetano Donizetti en Gioacchino Rossini behoort Bellini tot de romantische pre-Verdi-generatie die een zwak voor lyrische aria's heeft. Bovendien heeft zij een belangrijk deel van het Belcanto-repertoire geleverd.

In de tijd voor de Euro werd ingevoerd, sierde het portret van Bellini het biljet van 5000 Italiaanse Lire. Belcanto overigens, betekent vertaald uit het Italiaans 'schone zang' en is een zangstijl waarin de klankkleur van de stem een bijzonder grote rol speelt. Vibrato, afkomstig van het Italiaanse 'vibrare': trillen, zorgt voor periodieke variatie van toonhoogte. Beroemd om hun Belcanto zijn Montserrat Caballé en Cecilia Bartoli. De in 2007 overleden beroemde operazanger Luciano Pavarotti was één van hun pendanten; een tegenhanger van formaat uit het mannelijk genre.

Tijd kent grenzen; dat geldt beslist voor de tijd van leven die een mens gemiddeld wordt gegund. Vincenzo Bellini, nog geen 34 jaar, is dus te jong gestorven. Terwijl Harry Mulisch in zijn boeken voortleeft, doet Bellini dit voor een deel met en in zijn muziek en ook zeker dankzij de naar hem vernoemde cocktail...! (Zie ook mijn netgedicht 'Harry's Bar')

*Favoriete plek van Ernest Hemingway, Orson Welles en vele anderen.

Schrijver: Annejan Kuperus, 11 november 2015


Geplaatst in de categorie: drank

4.0 met 1 stemmen 182Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)