Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Nneka - God of Mercy (Vieilles charrues 2009)

Nneka is geboren als Nneka Lucia Egbuna op 24 december 1980 in Warri, Nigeria. Ze zingt in de Igbo taal en in het Engels. Vanaf 2003 werkte ze nauw samen met de hip-hop beatmaker DJ Farhot, een producent in Hamburg. In 2004 was ze de openingsact voor de Jamaicaanse dancehall reggae ster Sean Paul in het Hamburg Stadtpark. Ze studeerde aan de Universiteit van Hamburg. Na veel lof verscheen in op 12 september 2005 haar debuutalbum 'Victim of the Truth' bij het muzieklabel Yo Mama's Recording Company. Met 'The Uncomfortable Truth', 'Africans', 'Material Things', 'Quit', 'Confession', 'Showin' Love', 'In Charge', 'Beautiful' en 'God of Mercy'.

Nneka ging op tournee met Patrice Bart-Williams in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Haar album kreeg veel positieve reacties, te vergelijken met 'The Miseducation of Lauryn Hill'. Ze trad op in Haarlem, Den Haag, Saint-Brieuc, Parijs, Utrecht, Amsterdam en Londen. Ze ondersteunde muzikanten als Femi Kuti, Bilal, Seeed en Gnarls Barkley. Met een groep dansers uit Münster verscheen ze op de Duitse televisie en zong ze 'Gypsy'.

Op 25 april 2008 verscheen haar album 'No Longer at Ease', met 'Mind Vs Heart', 'Suffri', 'Come With Me', 'Gypsy', 'Something to Say', 'Running Away', 'Deadly Combination/Walking' en 'Heartbeat'. De titel is ontleend aan de titel van een roman van Chinua Achebe. Het is een mix van soul, hiphop en reggae. De meeste songs gaan over de politiek, over de akelige toestand van de Nigerdelta en de corruptie in Nigeria. Ze ging op tournee in Italië, Portugal en Frankrijk. In Frankrijk ondersteunde ze Lenny Kravitz bij zijn tournee. In november 2009 gaf ze concerten in New York, Washington DC, Boston, Philadelphia, Los Angeles en San Francisco. Ze was een speciale gast bij een jam sessie van The Roots en ze verscheen in 'Late Show with David Letterman'.

Op 2 februari 2010 verscheen 'Concrete Jungle' bij Decon, New York. Het bevat grotendeels dezelfde nummers als op 'No Longer at Ease'. In juni 2010 won ze de Museke Online Africa Music Award voor haar hit 'Africans'. Ze ging op tournee met de rapper Nas en de reggae-muzikant Damian Marley, de jongste zoon van Bob Marley. Ze won meerdere keren de Nigeriaanse Entertainment Award voor beste internationale kunstenaar. In 2011 zong ze samen met Ziggy Marley het nummer 'Express Yourself'. Ziggy is ook een zoon van Bob Marley.

Op 18 maart 2012 haar derde album 'Soul Is Heavy', wat in Nigeria is opgenomen. Met naast de titelsong 'Lucifer (No Doubt)', 'Shining Star', 'Restless', 'Don't Even Think', 'J', 'Do You Love Me Now', 'Valley', 'Camouflage' en 'God Knows Why'. Ze is de mede-oprichter van de ROPE-stichting, voor een goed doel, samen met de Gender Expression Non-Discrimination Act en Ahmed Nyei uit Sierra Leone. Nneka speelde Honey in de Nigeriaanse dramafilm 'Relentless' van Andy Amadi Okoroafor. Ook met Halle Mordu en Jimmy Jean-Louis. Nneka is beïnvloed door Fela Kuti, Bob Marley, Mos Def, Talib Kweli en Lauryn Hill. Haar songs benadrukken de problemen van het kapitalisme, armoede en oorlog. Ze stopt er vaak bijbelse en morele visies en referenties in. Ze wordt vergeleken met Erykah Badu, Neneh Cherry en Floetry. Op 2 maart 2015 verscheen haar vierde album 'My Fairy Tales' bij Bushqueen Music, met o.a. 'Believe System', 'Babylon', 'My Love, My Love', 'Pray for You', 'Book of Job' en 'In Me'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 november 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

5.0 met 3 stemmen 80Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Lilith de Wit
Datum:
13 november 2015
Prachtige, diepgaande songtekst.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
13 november 2015
Wow, wat is dit goede muziek! Waanzinnig goed live optreden van Nneka.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)