Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tina Dico - In The Red

Tina Dico is geboren als Tina Dickow Danielsen op 14 oktober 1977 in Aarhus, Denemarken. Ze is geïnspireerd door Tracy Chapman, Bob Dylan en Leonard Cohen. Op zeer jonge leeftijd werd ze door haar vader in zijn kelder met een flink stereosysteem geconfronteerd en ontdekte ze de vreugde van muziekbeleving. Haar muziekinteresse beklijfde vooral op de Aby Skole, waar ze in de coverband Mel zat, die vooral veel songs van Jimi Hendrix speelde. Ze zat op de kostschool Sejergaardens Musikefterskole en op de middelbare school vormde ze mede de coverband Fester Kester, waarmee ze op middelbare scholen speelde.

Op haar twintigste kreeg ze een rol in het soft-erotische tv-programma 'Karrusel'. In 1997 studeerde ze godsdienstwetenschap aan de Universiteit van Aarhus. Ze ging al snel over naar de Royal Academy of Music in Aarhus om muziek te studeren. Dit brak ze af om een professionele singer/songwriter te worden. In 1998 won Fester Kester met een lied van Tina twee talentenjachten en werd de band Tina Dickow and Sheriff opgericht. De single 'Your Waste of Time' bracht bekendheid. Samen met de zangeres Sandy Dillon speelde ze concerten in Vega, Kopenhagen, Zweden en Noorwegen. In 2000 begon Tina haar eigen platenlabel Finest Gramophone.

In 2001 verscheen haar debuutalbum 'Fuel', met naast de titelsong 'My Mirror', 'More', 'Her Secret', 'Different' en 'Your Waste of Time'. Jonathan Morley werd haar manager. Begin 2002 verhuisde ze naar Engeland en ze werkte samen met Steffen Brandt en Holly Valance. Op 1 september 2003 verscheen 'Notes', geproduceerd door haar vriend Dennis Ahlgren. Met 'Let's Get Lost', 'Too Much' en 'Tenderground No. 5'. De songs gaan over haar eenzaamheid en angsten, terwijl ze in Londen woonde. Ze won twee grote prijzen. Ze tourde door Europa, Amerika en Azië en ze maakte een Deense versie van Cohen's 'Halleluja'. Op 25 juli 2005 verscheen 'In The Red', met naast de titelsong 'Nobody's Man', 'The City', 'One' en 'Long Goodbye'. De producer was Chris Potter. Het stond op nummer één in de Deense album chart, nog voor o.a. U2 en Coldplay.

In maart 2006 won Tina de Deense Music Award voor Singer of the Year. Haar Live-DVD 'Live in the Red' verscheen, opgenomen in Store Vega in Kopenhagen. Ze coverde 'Working Class Hero' van John Lennon voor de campagne 'Make Some Noise' van Amnestie International. Bij een optreden zat Yoko Ono op de eerste rij. Op 3 september 2007 verscheen 'Count to Ten', met naast de titelsong 'Open Wide', 'You Know Better', 'Cruel to the Sensitive Kind' en 'Sacre Coeur', met een zwart-witte videoclip van Tina op een fiets in Parijs en bij de Sacre Coeur.

In 2008 verscheen 'A Beginning, A Detour, An Open Ending'. Het volgende album 'The Road to Gävle' werd opgenomen in de Electric Lady Studios in New York, de vroegere studio van Jimi Hendrix. Eind 2009 verhuisde Tina naar Kopenhagen. In 2010 verscheen 'Welcome Back Colour' en in 2012 'Where Do You Go to Disappear'. Tina en haar partner/medewerker Helgi Jónsson kregen in juli 2012 een zoon, Emil. Eind januari 2014 kregen ze een dochter, Josefina. Ze wonen nu in Reykjavik. Op 25 augustus 2014 verscheen 'Whispers' en in 2015 'En Handfuld Danske', met zes deenstalige nummers.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 november 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 4 stemmen 57Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)