Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Isabelle Geffroy - Paris Sera Toujours Paris

Isabelle Geffroy is geboren op 1 mei 1980 in Mettray, in de provincie Tours. Haar moeder was een Spaanse lerares en haar vader werkte voor een elektrisch bedrijf. Vanaf haar vijfde tot haar elfde studeerde ze aan het Conservatoire de Tours, samen met haar zus en haar broer. Ze studeerde muziektheorie, met name voor de viool, de piano, de gitaar en de koorzang. Op haar veertiende verhuisde ze naar Bordeaux, waar ze met een professionele coach kung fu bestudeerde. Op haar twintigste won ze een beurs van de regionale raad, waardoor ze naar een school voor moderne muziek kon gaan, het CIAM (Centrum voor muzikale activiteiten en informatie) in Bordeaux.

Isabelle is muzikaal beïnvloed door 'Le Quattro Stagioni' van Antonio Vivaldi, Ella Fitzgerald, Edith Piaf, Enrico Macias, Bobby McFerrin, Richard Bona en Afrikaanse, Latijnse en Cubaanse ritmes. In 2001 begon ze haar zangcarrière in de blues band 'Fifty Fingers'. Ze zong in Angoulême in enkele muziekgroepen en vooral in een jazz quintet. Ze was één van de vier zangeressen van 'Izar-Adatz', een band van zestien mensen, met wie ze twee jaar in de Midi-Pyreneeën en het Baskenland optredens gaf. In een studio in Toulouse was ze de achtergrondzangeres van o.a. Maeso, Art Mengo, Vladimir Max, Jean-Pierre Mader, de filosoof/kunstenaar Eduardo Sanguinetti en Serge Guerao.

In mei 2010 schreef het Franse tijdschrift 'Télérama', dat Zaz (haar artiestennaam) een heilige stem heeft en dat ze de openbaring van de zomer zal zijn. Op 10 mei 2010 verscheen haar debuutalbum 'Zaz', geproduceerd door Kerredine Soltani. De popzanger Raphaël Haroche schreef drie nummers; 'Éblouie par la nuit', 'Les passants', 'Dans ma rue', 'J'aime à nouveau' en 'Trop sensible'. Ze verscheen in de tv-shows 'Taratata' en 'Chabada' en in 'The Andrew Marr Show' zong ze 'Je veux'. Zaz gaf optredens in Frankrijk, op de Francofolies van Montreal en in Monthey, Brussel, Berlijn en Milaan. Ze stond bovenaan in de hitlijsten van België, Zwitserland en Oostenrijk. Matthieu Baligand is haar manager/producer bij Caramba Entertainment.

In november 2010 werd haar debuutalbum dubbel platina en ontving ze van de Académie Charles Cros de Grand Prix du Disque. Charles Cros was bevriend met Arthur Rimbaud en Paul Verlaine. Zaz ontving ook de European Border Breakers Award, net als o.a. Adele, Lykke Li, Hozier, Tove Lo, The Common Linnets, Agnes Obel, Katie Melua en Carla Bruni. In 2011 werd ze lid van het liefdadigheidsensemble Les Enfoirés en in 2012 maakte ze een grote wereldtournee.

Op 13 mei 2013 verscheen haar tweede album 'Recto Verso', met 'J'ai tant escamoté', 'T'attends quoi', 'Gamine', 'Toujours', 'Nous debout' en 'Si je perds'. Het album werd dubbel platina. Op 10 november 2014 verscheen haar derde album 'Paris', met het supervrolijke 'Paris Sera Toujours Paris', met een prachtige, surrealistische videoclip, 'Paris Canaille', 'Dans Mon Paris', 'Sous Le Ciel De Paris', 'J'aime Paris Au Mois De Mai', een duet met Charles Aznavour, 'J'ai Deux Amours' en 'I Love Paris/J'aime Paris', een duet met Nikki Yanofsky. Met dit album won ze in 2015 de Echo-award voor beste, internationale, vrouwelijke rock/pop kunstenaar. Op 30 oktober 2015 verscheen haar live-album 'Sur la route'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 november 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.5 met 2 stemmen 369Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)