Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vanessa Paradis - Marilyn Et John

Vanessa Chantal Paradis is geboren op 22 december 1972 in Saint-Maur-des-Fossés, een voorstad van Parijs. Ze groeide op in Valliers-sur-Marne, ook een voorstad van Parijs. Haar ouders zijn de interieur-ontwerpers André en Corinne Paradis. Haar oom is de bekende komediant/producent Didier Pain. Op haar achtste deed ze via haar oom Didier mee aan het lokale tv-programma 'L'École des fans', een talentenjacht voor zingende kinderen. Op haar elfde werd haar zusje Alysson geboren. In 1983 maakte ze haar debuutsingle 'La Magie des surprises-parties', die niet werd uitgebracht.

In 1985 speelde ze op een Italiaans festival en op 27 april 1987, toen ze veertien was, verscheen haar eerste single 'Joe le taxi', wat in Frankrijk elf weken op nummer één stond. Ze werd internationaal bekend en in Engeland stond het op nummer drie, wat uitzonderlijk was voor een Franstalig lied. Op 15 augustus 1988 verscheen haar debuutalbum 'M & J', afkortingen van Marilyn (Monroe) en John (F. Kennedy), met naast de veelgeprezen titelsong 'Joe le taxi', 'Scarabée', 'Le Bon Dieu est un marin', 'Soldat', 'Coupe coupe', 'Maxou' en een Engelse versie van 'Marilyn & John'. Alle songs zijn geschreven door Etienne Roda-Gil, die met de kunstschilderes Nadine Delahaye was getrouwd. Zij overleed in 1990, hij in 2004. De muziek is van de componist/gitarist Franck Langolff, die met haar samenwerkte tot zijn overlijden in 2006.

Van 1988 tot 1991 had Vanessa een relatie met de Franse zanger Florent Pagny. In maart 1989 verliet ze school om aan haar zangcarrière te gaan werken. In 1989 debuteerde ze als actrice in de film 'Noce blanche', waarmee ze de César voor beste actrice en de Prix Romy Schneider won. Op 28 mei 1990 verscheen haar tweede album 'Variations sur le même t'aime', met naast de titelsong 'L'Amour a deux', 'L'Amour en soi', 'Ophelie', 'Tandem', 'Amour jamais' en 'Ardoise'. Het album is door de beroemde componist Serge Gainsbourg geschreven, die in 1991 overleed. In 1991 poseerde ze voor het parfummerk Coco Chanel, de droeg zwarte veren en ze danste als een vogel in een kooi.

In 1992 verhuisde ze naar Amerika om met Lenny Kravitz samen te werken, waar ze destijds een relatie mee had. Op 21 september 1992 verscheen haar derde, Engelstalige album 'Vanessa Paradis', met 'Be My Baby', 'The Future Song', 'Natural High', 'Sunday Mondays' en 'Your Love Has Got a Handle on My Mind'. Kravitz produceerde en mede-schreef dit album. In 1995 speelde ze een glansrijke hoofdrol in 'Élisa', naast Gérard Depardieu en Clotilde Courau. Tot 1998 had ze een relatie met de Frans-Sloveense acteur Stanislas Merhar. In 1998 kreeg ze een relatie met de Amerikaanse topacteur Johnny Depp. Op 27 mei 1999 werd in Parijs hun dochter Lily-Rose Depp geboren.
Op 21 oktober 2000 verscheen 'Bliss', met 'L'eau et le vin', 'Firmaman', 'Dans mon café', 'La la la song', 'Que fait la vie?' en 'L'air du temps'. In 2002 werd hun zoon John Christopher Depp geboren.

Op 27 augustus 2007 verscheen 'Divinidylle', met naast de titelsong 'Chet Baker', 'Les Revenants', 'L'Incendie' en 'La Bataille'. Op 19 juni 2012 werd de scheiding tussen Johnny en Vanessa officieel bevestigd. Vanaf 2012 tot mei 2015 had ze een relatie met de Franse zanger Benjamin Biolay, die in juni 2015 al een relatie met de actrice Anna Mouglalis kreeg. Johnny kreeg in 2012 een relatie met de actrice Amber Heard, die 23 jaar jonger is. Op 13 mei 2013 verscheen Vanessa's zesde album 'Love Songs', met 'La Chanson des vieux cons', 'Sombreros', 'Rocking-Chair', 'Prends garde à moi', 'The Dark, It Comes' en 'Love Song'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 december 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.3 met 3 stemmen 75Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 december 2015
Jeetje, Gabriëla, wat ben je toch een aardig mens, ooit kom ik met een lampion een 11-novemberlied bij je zingen, ook al zit je dan als tachtigjarige in een bejaardentehuis!... Stel je voor, hoe dol wordt dat!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
2 december 2015
December is een drukke tijd van het jaar. Mensen willen vaak nog dingen doen voordat de feestdagen er zijn. Dan heeft men de tijd of de rust niet om hier te lezen. Maar dat komt in januari dubbel goed, want dan zakt iedereen in de dip die volgt op de feestmaand en wordt de site extra veel bezocht. Gewoon blijven schrijven, Joanan. Het komt goed.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 december 2015
Het feit dat deze beschouwing nog maar zo weinig keer is bekeken, doet mij pijn en geeft mij zeer weinig hoop voor de toekomst van deze schrijfsite. Hoezeer ik ook mijn best doe, het blijkt al met al toch ruim onvoldoende om deze schrijfsite in de lucht te houden. Ik heb het al eerder gesteld, maar de diepgang is uit en de oppervlakkigheid is in. Ons nog langer diepzinnig drukmaken heeft dus geen enkele zin!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)