Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Selah Sue - Break (Acoustic Live)

Selah Sue is geboren als Sanne Putseys op 3 mei 1989 in het dorp Leefdaal in België. Leefdaal heeft zijn naam ontleend aan het adellijke geslacht van Leefdael. Dit geslacht behoorde in de middeleeuwen tot de aanzienlijkste van het Hertogdom Brabant. Een bekende telg is vooral baron Filips van Leefdael (1610 - 1681), in Delft geboren en bewoner van Kasteel Eikenlust in de Heerlijkheid Beek en Donk. Filips was ook genealoog en geschiedkundige. Hij trouwde met Cornelia van Egmont van der Nyenburg en ze kregen negen kids. Sanne is in Leefdaal opgegroeid. Ze ging naar de middelbare school in het Heilig Hartcollege van Tervuren. Op haar vijftiende leerde ze akoestische gitaar spelen en begon ze eigen liedjes te schrijven.

Op Sanne's zeventiende was ze de jongste en enig vrouwelijke artiest bij de opensongcontest Open Mic-avond in Het Depot in Leuven. De zanger Milow ontdekte haar, waardoor ze in zijn voorprogramma ging zingen. Ze speelde ook in het voorprogramma van de soulzanger Jamie Lidell in Londen en Parijs, met de Belgische zanger Joost Zweegers in Paradiso in Amsterdam en met Prince in het Sportpaleis in Antwerpen. In het radioprogramma Volt van Studio Brussel speelde ze samen met Milow het lied 'Explanations'. In december 2008 verscheen haar debuutsingle 'Black part love'. In 16 januari 2009 verscheen de EP 'Black Part Love' onder haar artiestennaam Selah Sue.

Selah was in 2009 op het North Sea Jazz Festival, bij Lowlands, bij Couleur Café in Thurn en Taxis in Brussel en een paar keer bij De Wereld Draait Door. Op 1 mei 2010 was ze op het Schoolrock Festival in Kontich, samen met de band Addicted Kru Sound. Op 22 oktober 2010 verscheen de EP 'Raggamuffin', met 'Break' en 'The More That I'. Ze was één van de winnaars van de Music Industry Awards 2010 en 2011 als Beste vrouwelijke solo-artiest. In 2011 ook voor Best verkochte artiest en Album van het Jaar.

Op 4 maart 2011 verscheen haar debuutalbum 'Selah Sue', met 'This World', 'Peace of Mind', 'Please', met Cee-Lo Green, 'Summertime', 'Fyah Fyah', 'Raggamuffin', 'Crazy Vibes' en 'Crazy Sufferin Style'. Het album is een combinatie van soul, jazz en reggae. Ze stond o.a. op Pinkpop, Rock Werchter, Sziget en de Lokerse Feesten. Paul de Leeuw en Sinterklaas gaven haar in 'PAU!L' een gouden plaat voor haar album. In oktober 2011 ontving ze een European Border Breakers Award en ze won de EBBA-publieksprijs. Ze won een Music Industry Awards 2012 voor Beste vrouwelijke solo-artiest. Met Walk off the Earth maakte ze het lied 'Can't Take My Eyes Off You'.

In mei 2014 onthulde Sanne bij het praatprogramma 'Reyers laat', dat ze aan depressiviteit en stemmingswisselingen lijdt. Dankzij de antidepressiva heeft ze zichzelf zo ver kunnen ontwikkelen, zowel professioneel als privé. Ze erkent dan ook de heilzame werking van antidepressivia. Haar chronische depressie is deels genetisch bepaald door beide grootouders, die ook met deze psychiatrische ellende te maken hadden. Haar keyboardspeler is haar vaste vriend, die twee kinderen heeft. Haar single 'Reason' gaat over haar rol als stiefmoeder. Vanaf haar achttiende gebruikt ze antidepressiva, wat wel helpt, al heeft ze nog wel slechte dagen. Ze is ook behandeld door een psychiater. Ze studeerde psychologie en ze werd de huisartieste van de Brusselse concertzaal de Ancienne Belgique. Momenteel woont ze in Bertem.

Op 26 maart 2015 verscheen haar tweede album 'Reason', met naast de titelsong 'Daddy', 'I Won't Go For More', 'Alone', 'Alive', 'The Light', 'Sadness', 'Always Home', 'Falling Out', 'Stand Back' en 'Direction'. Op vrijdag 4 december 2015 geeft ze een concert in de Heineken Music Hall, wat uitverkocht is.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 november 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.5 met 2 stemmen 91Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)