Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Genadeslag

'Beter geen schoenen aan de voeten dan geen boeken in de kast' is een gezegde dat van IJsland afkomstig is en alles over de waarde zegt die IJslanders aan het geschreven woord hechten. IJslandse auteurs zijn er in overvloed; Arnaldur Indridason is één van hen.

Een gesloten samenleving geeft een onthutsend beeld tijdens het werk van rechercheurs die de moordenaar van een donker jongetje moeten vinden dat dood in bebloede sneeuw wordt gevonden. Waarschijnlijk een moord met racistische motieven.

Arnaldur Indridason zag op dezelfde dag het licht als ondergetekende, alleen wel zes jaar eerder. In Reykjavík. De hoofdstad met rond de 120.000 inwoners, kent 'Hofdi House'; in 1909 gebouwd en oorspronkelijk de zetel van het Franse consulaat. De stad Reykjavik heeft dit huis in 1958 gekocht. Bijna drie decennia later, 28 jaar om precies te zijn, in de tweede helft van de jaren tachtig van de vorige eeuw, werd er in oktober een aantal dagen over het einde van de Koude Oorlog gesproken. Dit vond plaats tijdens de zogenaamde Iceland Summit. Het zetten van de beslissende handtekening bleef uiteindelijk uit. Ter herinnering aan deze topconferentie tussen Reagan en Gorbatsjov hangen de vlaggen van zowel de Verenigde Staten van Amerika als de enkele jaren later opgeheven Sovjet-Unie permanent in dit bijzondere gebouw. In deze meest westelijke hoofdstad van Europa, met een ligging net ten zuiden van de poolcirkel, is het ook de meest noordelijk gelegen hoofdstad van de wereld, stroomt de zalmrivier Ellidaár.

Verandering van onderwerp; doet misschien wel doorlezen. Ondanks de e-reader, lees ik bij voorkeur van kaft tot kaft. 'k Heb over de Duitse expressionist Kirchner gelezen. Zijn 'Spielende nackte Menschen' verrast door de magnifieke kleurschakering in groen.

De vijf oceanen die onze wereld rijk is, zijn voor een belangrijk deel blauw van kleur. De Grote of Stille Oceaan kent bij het eiland Guam de Marianentrog; met ongeveer 11 kilometer de diepst bekende plek in de oceaan. De Atlantische Oceaan wordt onder andere door zowel de west- als zuidkust van Europa en de noord- en westkust van Afrika begrensd. De Indische Oceaan wordt beperkt door onder andere de zuidkust van het grootste werelddeel 'Asia' en de west- en zuidkust van 'Australia'. De Zuidelijke- of Antarctische Oceaan wordt begrensd door de kust van Antarctica enerzijds en de hiervoor genoemde oceanen. De Noordelijke IJszee of Arctische Oceaan wordt door de Atlantische Oceaan, de noordkust van Noord-Amerika, de Grote Oceaan en de noordkust van zowel 'Asia' als 'Europe' begrensd.

Al het water in deze oceanen gaat rond over de hele aarde door middel van de thermohaliene circulatie of zeestromingen. Het is belangrijk dat dit zich handhaaft. Belangrijker misschien nog, is dat de oceanen van vervuiling worden en blijven gevrijwaard. Tijd zal ons leren of wij waardige bewoners van planeet Aarde zijn geworden en belangrijker: ons handhaven als zijnde mensen die, gedwongen door de omstandigheden, het tij nog net op tijd, dus voor de genadeklap, hebben gekeerd...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 17 december 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 120Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
17 december 2015
Wat een heerlijke beschouwing om te lezen.

Over het magische IJsland, met zijn ongelooflijk mooie natuur, waar men in de vorige eeuw het eeuwenoude voorchristelijke, Germaanse geloof officieel in ere heeft hersteld. Waar bij donder en bliksem nog gezegd wordt dat Donar boos is. Wat moet dat heerlijk zijn, om te wonen in een land waar de goden nog gewoon goden zijn.

De auteur Arnaldur Indridason was mij niet bekend. Hij heeft meerdere prijzen ontvangen voor zijn misdaadromans.

De oceanen maken onze aarde tot een blauwe planeet. We zouden alle zeedieren en zeeplanten moeten eren, moeten aanbidden, zonder hen was er geen aarde, konden wij hier niet wonen.

Als we nu snel handelen, ja, dan zijn we nog net op tijd het tij te keren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)