Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

John Lennon - GOD

Je bent geboren als John Winston Lennon op 9 oktober 1940 in Liverpool. Je moeder was Julia Stanley en je vader was Alfred Lennon, een zeeman van Ierse afkomst. Je vader was vaak maanden op zee en lid van de Salvation Army. Je moeder ging vreemd met een andere man en je vader poogde het huwelijk tevergeefs te redden. Op een dag reed je vader met jou naar Blackpool, waar hij de veerboot naar Nieuw-Zeeland wilde nemen. Julia en haar zus Mimi roken onraad. Na een heftige discussie tussen je ouders moest je als 5-jarige zelf beslissen bij wie je wilde wonen. Je koos voor je vader, waarna je moeder vluchtte, maar Mimi heeft jou gestolen en zij bracht jou terug bij je moeder. Je vader ging alleen naar Nieuw-Zeeland en je zag hem pas in 1964 terug.

Je vader zong eveneens als bijverdienste. Vanaf je vierde woonde je bij je tante Mimi en George Smith, die je lezen en mondharmonica-spelen leerde. Je woonde in de wijk Woolton van Liverpool. Mimi was een betere opvoedster dan je eigen moeder. Toch vond je Mimi veel te streng en liefdeloos. Op je veertiende overleed oom George, die 52 werd. Op je vijftiende kocht je moeder je eerste gitaar. Op 15 juli 1958 werd je moeder door een dronken politieman doodgereden. Je was rebels en je verstoorde de schoollessen en je maakte de leraren belachelijk. Op 23 augustus 1962 trouwde je met Cynthia Powell en op 8 april 1963 werd jullie zoon Julian Lennon geboren. Je studeerde aan het Liverpool College of Art, wat je niet voltooide en waar je wegens wangedrag verguisd werd. Je vocht met mannen en je sloeg Cynthia. Je ging vele malen vreemd. 'Dat is de reden waarom ik altijd over vrede zing!', zei je.

Door je LSD-gebruik verwaarloosde je Cynthia en in 1967 heb je haar ingeruild voor Yoko Ono. In 1956 vormde je de skiffle/rock and roll band The Quarrymen, wat in 1960 uitgroeide tot The Beatles. In oktober 1957 kwam Paul McCartney bij de band en begin 1958 George Harrison. Op 16 augustus 1962 werd Pete Best door Ringo Starr als drummer van The Beatles vervangen. In 1969 trouwde je met de Japanse kunstenares Yoko Ono (1933, Tokio). In Hamburg nam je het stimulerende middel Preludin en amfetaminen. In oktober 1962 verscheen de eerste single 'Love Me Do' en op 22 maart 1963 verscheen het debuutalbum 'Please Please Me' bij Parlophone, in 1896 opgericht door Carl Lindström. Met overwegend korte nummers. Jij was de oudere, inspirerende leider van The Beatles. Jullie optreden in The Ed Sullivan Show betekende internationale roem.

Via een tandarts kreeg je LSD in je koffie en schreeuwde je hysterisch. Je noemde The Beatles populairder dan het christendom, waardoor Beatles-platen werden verbrand en jij persoonlijk bedreigd werd. Je identiteit vervaagde door de LSD en je werd idolaat van Maharishi Mahesh Yogi en zijn Transcendente Meditatie. Op 27 augustus 1967 overleed je manager, de Joodse, homoseksuele Brian Epstein, door een overdosis Carbitral, een slaapmiddel. Hij gebruikte ook hasj en LSD. Hij werd 32 jaar. Na je korte heroïne-verslaving schreef je 'Cold Turkey' en in 1969 vormde je samen met Yoko de Plastic Ono Band, ook met Eric Clapton. Zo ontstonden 'Imagine', 'Give Peace a Chance' en 'Working Class Hero'.

In april 1970 gingen The Beatles voorgoed uit elkaar. Je ging in therapie bij Arthur Janov, de grondlegger van Primaltherapie. Je schreeuwde het verlies van je moeder van je af. In 1975 werd je zoon Sean Taro geboren, waarna je huisvader werd en voor hem zorgde. Op 8 december 1980 ben je om tien voor elf 's avonds voor je woning in The Dakota aan 72nd Street in New York doodgeschoten door Mark David Chapman, eerder een ziekelijk geobsedeerde fan van jou en die je opeens een nepfiguur vond. Hij zit levenslang in de Wende State Prison.

Je werd veertig jaar en Yoko heeft je as in Central Park uitgestrooid.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 december 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 96Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
19 december 2015
Met 'ook maar gewoon een mens' bedoel ik te zeggen dat ook hij zijn fouten had. En met een 'icoon' bedoel ik te zeggen dat hij bijzonder was en voor veel mensen veel heeft betekend.

Maar jij verwoordt het beter.

De tekst van het liedje is inderdaad ook heel bijzonder. Op het einde van de video die ik zag, zegt hij dat hij niet bang is om dood te gaan, omdat hij gelooft dat de dood slechts een overgang is naar iets anders.

Dus hij geloofde wel ergens in. Maar niet in alles wat wij hier op aarde verzonnen hebben. En ook niet in het sprookje dat wij van hem hebben gemaakt.

Blijft hij voor mij toch een bijzonder mens. Bijzonder. En mens.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 december 2015
Zo 'gewoon mens' was hij niet. Door zijn drugsgebruik heeft hij volop achter de coulissen van dit aardse bestaan gekeken. Zijn fysieke/psychische mishandelingen zijn zeker niet een normaliteit. Zijn rebelsheid was een symptoom van zijn genialiteit. Hij is meer dan een doodse icoon, die in kerkistische kringen wordt gebruikt. In 'GOD' zingt hij zeer bewonderenswaardig 'I don't believe in The Beatles!'. Daarmee overstijgt hij zichzelf op hoogst onthechtende Boeddha-wijze, ook al geloofde hij ook niet in het Boeddha-sprookje.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
18 december 2015
Een icoon. Die blijkbaar ook maar gewoon mens was. Desondanks een icoon.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)