Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Mad Season - Long Gone Day

Mad Season was een Amerikaanse rock supergroep uit Seattle, opgericht door leden van Alice in Chains, Pearl Jam en Screaming Trees. In 1994 ging de Pearl jam gitarist Mike McCready naar een afkickkliniek in Minneapolis. Daar ontmoette hij de bassist John Baker Saunders en terug in Seattle vormden zij samen met de drummer Barrett Martin een band. Mike bracht zijn vriend en de frontman van Alice in Chains Layne Staley bij de band. Layne werd de zanger en hij worstelde met zijn heroïneverslaving. Mike hoopte dat Layne tussen drugsvrije muzikanten met de heroïne zou stoppen.

Ze noemden zichzelf eerst Gacy Bunch, een mix van de seriemoordenaar John Wayne Gacy en de sitcom The Brady Bunch. Ze speelden wat jams en onafgemaakte nummers in Seattle. Ze speelden ook op het radiostation van Pearl Jam Self Pollution. De reacties waren zeer positief. Op 12 oktober 1994 hielden ze een succesvolle show in het Crocodile Cafe in Seattle. Nadat ze succes kregen, noemden ze zichzelf Mad Season, wat een Engelse term is voor de tijd van het jaar waarin psylocybine paddestoelen in volle bloei staan. Voor Mike stond dat gelijk aan de seizoenen van slcohol- en drugsgebruik.

Op 14 maart 1995 verscheen hun eerste en laatste studio-album 'Above' bij Columbia Records. De hoes-cover is een tekening van Layne. Het album is opgenomen in de Bad Animals Studio in Seattle. Ze werkten samen met de producent Bret Eliason. De opname duurde slechts een week. Tijdens de opname las Layne 'The Prophet' van Kahlil Gibran. Hij vond dat hij op een spirituele missie was. Het album bevat: 'Lifeless Dead (live at the Moore)', 'Wake Up', 'X-Ray Mind', 'River of Deceit', 'I'm Above', 'Artificial Red', 'Lifeless Dead', 'I Don't Know Anything', 'Long Gone Day', een duet met de zanger van Screaming Trees Mark Lanegang, 'November Hotel', 'All Alone', 'Interlude', 'Locomotive', 'Black Book of Fear', 'Slip Away' en 'I Don't Wanna Be a Soldier', een cover van John Lennon. Mark Lanegang schreef ook aanvullende teksten.

In 1997 probeerden ze de band nieuw leven in te blazen, maar Layne's gezondheid liet dat niet toe. Hij weigerde ooit nog de zanger te zijn. Zodoende werd Mark Lanegang de zanger. In 1998 groeide het kwartet uit elkaar en op 15 januari 1999 overleed de bassist John Baker Saunders in Seattle door een overdosis heroïne. Hij werd 44 jaar. In juli 1999 bevestigde Layne, dat na de dood van John Mad Season ook ter ziele ging. Mike was diep bedroefd en hij ging volop terug naar Pearl Jam.

Op 5 april 2002 overleed Layne Staley, die chronisch depressief was, in Seattle door een overdosis heroïne en cocaïne. Hij werd 34 jaar. Na dertien opnames in een afkickkliniek. Hij had enkele tanden verloren, hij was spierwit en ernstig uitgehongerd. Hij woog nog maar 39 kilo. Alice in Chains werd ontbonden, maar ook heropgericht. De bassist Mike Star van Alice in Chains was op 4 april 2002 nog bij hem geweest. Layne dreigde hun vriendschap te verbreken als hij 911 belde. Mike bleef zich schuldig voelen, ondanks de mening van Nancy McCallum, de moeder van Layne, dat niemand schuld heeft aan zijn zelfdoding. Op 8 maart 2011 overleed Mike in Salt Lake City door een overdosis voorgeschreven medicatie. Hij werd 44 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 december 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.5 met 2 stemmen 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)