Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Garbage - Cup Of Coffee

Garbage is een Amerikaans-Schotse, alternatieve rockband, gevormd in Madison, Wisconsin, in 1993. De band bestaat uit de Schotse zangeres/gitariste Shirley Ann Manson, op 26 augustus 1966 geboren in Edinburgh. Ze woont en werkt in Los Angeles. Haar vader John Mitchell was een universitair docent en haar moeder Muriel Flora Mackay was een big band zangeres. Haar zussen zijn Lindy-Jayne en Sarah. Op de basisschool werd Shirley zwaar gepest, waardoor ze vreselijk depressief werd en aan Body dysmorphic disorder leed. In de video bij 'Cup Of Coffee' zie je flitsen van iemand die aan deze vermageringsziekte lijdt. Dat lied gaat over die diep kwetsende periode in haar leven. Daarbij deed ze ook nog eens aan automutilatie. Pesten kan mensen totaal verwoesten. Op haar twaalfde kwam ze in opstand tegen de georganiseerde religie.

Ze werd opstandig en ze spijbelde het grootste deel van haar laatste schooljaar, ze rookte cannabis en ze snoof lijm, ze dronk alcohol en ze beroofde winkels. Nadat de pesterijen voorbij waren, werkte ze in een ziekenhuiscafetaria en als ontbijtserveerster in een hotel. Ze studeerde aan de City of Edinburgh Music School, de muziekafdeling van Broughton High. Ze was ook lid van een drama toneelgroep en het meisjeskoor Waverley Singers.

De andere, Amerikaanse bandleden zijn de bassist Duke Erikson, de gitarist Steve Marker en de drummer Butch Vig. Shirley was eerder lid van de rockgroepen Goodbye Mr Mackenzie, met John Duncan als zanger, en Angelfish, met de hit 'Suffocate me'. Na de zelfdoding van Kurt Cobain werd de presentatie van Garbage uitgesteld. Shirley's eerste sessie met de band was een ramp, maar ze wilden vooral aan hun grunge-genre trouw blijven.

Op 15 augustus 1995 verscheen hun studio-debuutalbum 'Garbage' bij Mushroom Records, met o.a. 'As Heaven Is Wide', 'Queer', 'A Stroke of Luck', 'Fix Me Now', 'Stupid Girl', 'Only Happy When It Rains', 'Vow' en 'Milk'. Dit album werd dubbel platina in Engeland, Amerika en Australië. In 1999 brachten ze het themalied voor de James Bond film 'The World Is Not Enough', in samenwerking met de Engelse componist David Arnold. Op 4 mei 1998 verscheen het tweede album 'Version 2.0', met o.a. 'I Think I'm Paranoid', een topsong, 'Temptation Waits', nog een topsong, 'You Look So Fine', 'Hammering in My Head', 'Medication', 'Push It' en 'The Trick Is to Keep Breathing'.

De eerste vier albums werden opgenomen in de inmiddels gesloten Smart Studios in Madison. Tot eind 1999 gingen ze op tournee. Op 1 oktober 2001 verscheen het album 'Beautiful Garbage', met o.s. 'Androgyny', 'So Like a Rose', 'Cup Of Coffee', 'Silence Is Golden', 'Parade', 'Nobody Loves You' en 'Drive You Home'. Op 11 april 2005 verscheen het album 'Bleed Like Me', na passieve agressie onder de bandleden en een gebrek aan richting. Met o.a. 'Bad Boyfriend', met Dave Grohl als drummer, 'Bleed Like Me', 'Happy Home', 'It's All Over but the Crying', 'Metal Heart' en 'Boys Wanna Fight'.

Op 11 mei 2012 verscheen het vijfde album 'Not Your Kind of People' bij hun eigen label Stunvolume Records. Het album is geïnspireerd door David Bowie, Siouxsie Sioux en Cocteau Twins. Met naast de titelsong o.a. 'Beloved Freak', 'Battle In Me', 'Control', 'Sugar' en 'Felt'. Op 18 april 2015 werd de single 'The Chemicals' vrijgegeven, van hun zesde album, dat in mei 2016 zal verschijnen. Daarna volgt er een zomertournee.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 december 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)