Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Maurice Gibb - Closer Than Close

Maurice Ernest Gibb is geboren op 22 december 1949 in Douglas, Isle of Man, 35 minuten na de geboorte van zijn tweelingbroer Robin. Hij is de zoon van Hugh Leslie Gibb, een bandleider/drummer, en Barbara Pass. Zijn zus is Leslie en zijn andere broers zijn Barry en Andy. In 1935 verhuisde zijn gezin naar Manchester. In november 1965 verscheen het debuutalbum van de Bee Gees met veertien Barry Gibb Songs bij Leedon Records, Australië. In 1966 verscheen zijn lied 'All By Myself', beïnvloed door The Beatles. In 1966 verscheen ook het tweede album 'Spicks and Specks', met zijn lied 'Where Are You'. In 1967 verscheen '1 Bee Gees', wat werd vergeleken met 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' van The Beatles.

'Only One Woman' van The Marbles is medegeschreven door Maurice. Op 'Odessa' zong hij 'Suddenly' en 'I Laugh in Your Face'. In de song 'Kitty Can' zingt Maurice heel hoog. Met het nummer 'Have You Heard the Word' imiteerde hij John Lennon. Fans van The Beatles dachten dat het een niet uitgegeven Beatles-lied was en in 1985 probeerde Yoko Ono het lied als van Lennon te registreren. In 1967 had hij een relatie met de Schotse zangeres Lulu Kennedy-Cairns, maar hij vond het niet erg dat zijn goede vriend Davy Jones van The Monkees er kort met haar vandoor ging, ook al werd daarna de boel weer gelijmd. Op 18 februari 1969 zijn Lulu en Maurice getrouwd en in 1973 zijn ze gescheiden. Hun carrières en zijn zware alcoholgebruik was de oorzaak. Overigens dronk Lulu ook behoorlijk veel. Na Lulu had hij een affaire met de Hongaarse zangeres Sarolta Zalatnay.

Op 17 oktober 1975 hertrouwde hij met Yvonne Spenceley en ze kregen twee kinderen, Adam en Samantha. In de jaren zeventig presenteerde John Lennon hem zijn favoriete drank, whisky met cocaïne. Maurice zei: 'Als hij mij cyanide had gegeven, dan had ik het ook gedronken, zo was ik onder de indruk van die man!'. Met zijn buurman Ringo Starr ging hij 's nachts drinken in de pubs. Volgens Barry werd hij onbetrouwbaar en besteeg hij met het aftasten van de muren de podia. Zo dronken was hij al voor de concerten. In 1991 was zijn alcoholistische dieptepunt, toen hij na een maand van zwaar drinken zijn pistool op zijn vrouw en kinderen richtte. Yvonne ging direct met haar kinderen naar het huis van Barry en ze weigerde om bij Maurice terug te keren als hij niet met zijn drankzucht zou stoppen. Ze vroeg Barry om haar gezin te helpen.

Maurice ging afkicken. Hij openbaarde, dat hij in zijn laatste jaren van alcoholmisbruik was gedreven door zijn gevoel van falen om Andy voor zijn overlijden van ziel tot ziel te bereiken. Hij kampte daardoor met veel schuldgevoelens en aanhoudend verdriet. Na zijn herstel begon hij weer volop van zijn familiebanden te genieten en in 1992 hebben Yvonne en hij hun huwelijksgeloften vernieuwd. Zijn solo-album 'The Loner', eind 1969 opgenomen, is nooit uitgegeven. Hij zong o.a. 'Railroad', 'On Time', 'Lay It on Me', 'Closer Than Close' en 'Man In The Middle'. Op 12 januari 2003 overleed Maurice in het Mount Sinai Medical Center in Miami Beach, Florida. Hij zou een operatie voor een gedraaide darm ondergaan, maar hij kreeg onverwachts een hartstilstand. Hij werd 53 jaar en Michael Jackson was ook op zijn begrafenis, waarna hij werd gecremeerd. Robin kon zijn dood niet accepteren. Hij wist dat hij elders voortleeft.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 januari 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

3.5 met 2 stemmen 184Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)