Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Uiterst getalenteerde priesterdochter en wereldster

Thekla Simone Gelsomina Reuten is geboren op 16 september 1975 in Bussum. Ze heeft een volbloed Italiaanse moeder uit Toscane en ze had een Nederlandse vader uit Heerlen, die een vrijzinnige priester was. Zo was hij voor homo's en voor gelijke rechten van de vrouw, ook in de kerk, en had hij niets met het Vaticaan. Na zijn huwelijk werd hij uit zijn ambt gezet, maar hij bleef gewoon preken, wanneer hij daar voor gevraagd werd. Ondanks de tegendruk van de kerkmensen en zijn schoonmama is hij op dappere wijze met Thekla's moeder getrouwd. De schoonmama bond al snel in toen ze ontdekte hoe aardig hij was. De naam Thekla komt van de eerste, Griekse priesteres Theokleia, wat betekent: door God geroepen. De ondeugende nicht van Mozart heette ook zo en zij schreven erotische brieven aan elkaar. Haar broer Thijs is verzot op de politiek. Ze ging naar de katholieke Montessorischool, waar haar blik op de wereld verruimd werd.

In 1997 behaalde ze haar Vwo-diploma aan het Sint-Vituscollege in Bussum. Andere leerlingen van die school waren o.a. Thijs van Leer, Peter Heerschop, Vincent Bijlo, Marente de Moor en Tjitske Reidinga. Vervolgens studeerde Thekla aan de toneelschool in Amsterdam. Ze was ook goedgekeurd voor de toneelschool in Maastricht, maar ze koos voor Amsterdam, omdat haar vader toen al erg ziek was. Ze is de nicht van Jeroen Willems. In 1997 speelde ze Sofie van Delft in de film 'Arends'. In 1998 speelde ze in 'De trip van Teetje' van Paula van der Oest en in 'Het 14e kippetje' van Hany Abu-Assad, naast Antonie Kamerling. In 1999 speelde ze in 'De rode zwaan', naast Pierre Bokma, en in 'Kruimeltje' van Maria Peters, met Joop Doderer en Jan Decleir.
Op haar 24-ste overleed haar dierbare vader, met wie ze zoveel gemeen heeft, ook zij vertelt verhalen om mensen met elkaar te verbinden.

In 2000 speelde ze in 'Iedereen beroemd!' en 'De zwarte meteoor', naar een boek van Tom Egbers, met Peter Tuinman en Angelique de Bruijne. In 2002 speelde ze geniaal subliem haar meest bekende rol als de jongedame/tweelingzus Lotte in 'De Tweeling' van Ben Sombogaart, naar een boek van Tessa de Loo, met Nadja Uhl en Ellen Vogel. In dat jaar speelde ze de hoofdrol in 'Bella Bettien' van Hans Pos, over de ex-crimineel Bettien Martens. Ook met Kim van Kooten en Thom Hoffman. In 2003 speelde ze in de dramafilm 'Rosenstrasse' van Margarethe von Trotta. In 2004 speelde ze in 'Suske en Wiske: De duistere diamant' van Rudi Van den Bossche, met Urbanus, Willeke van Ammelrooy en Henk van Ulsen. In 2006 speelde ze in 'Ober' van Alex van Warmerdam, met Ariane Schluter en Line Van Wambeke.

In 2008 speelde ze in de Engelse misdaadkomedie 'In Bruges' van Martin McDonagh, in het aangrijpende 'In Transit' van Tom Roberts, met Vera Farmiga en John Malkovich, en in 'Wit licht' van Jean van de Velde, met Marco Borsato, Ricky Koole en Jacqueline Blom. In 2010 speelde ze in de Amerikaanse thriller 'The American' van Anton Corbijn, naar de roman 'A Very Private Gentleman' van Martin Booth. Met George Clooney en Violante Placido. In 2013 speelde ze in 'Het Diner' van Menno Meyjes, naar een boek van Herman Koch, met Kim van Kooten en Daan Schuurmans. In 2013 speelde ze in 'Da geht noch was!' van Holger Haase en in 'Speelman' van Klaartje Quirijns, met Pierre Bokma en Elsie de Brauw. In 2015 speelde ze in 'De reünie' van Menno Meyjes, naar een boek van Simone van der Vlugt, en in 'Schone handen' van Tjebbo Penning, naar een misdaadroman van René Appel, met Jeroen van Koningsbrugge en Angela Schijf.

Thekla speelde ook in het theater en in vele tv-series, zoals 'Tessa' (8 delen), 'Overspel', 'Non chiedere perchè', 'Verborgen', 'Sleeper Cell', 'Lost', 'Boks', 'De Band', 'Baantjer' en 'Wij Alexander'. Sinds 2012 heeft zij een liefdesrelatie met de acteur Gijs Naber (Vinkeveen, 1980). Gijs ging na de Havo in Uithoorn naar de Toneelacademie in Maastricht. Voor zijn rol in 'Aanmodderfakker' won hij het Gouden Kalf voor Beste Acteur. In augustus 2015 kregen Thekla en Gijs een zoon, genaamd Amaris, net als haar eigen naam van Griekse oorsprong.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 januari 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 8 stemmen 638Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)