Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tissot heeft je schoonheid terecht vereeuwigd

(voor Kathleen Irene Ashburnham Newton (1854 - 1882))

Je bent geboren in 1854 in Ierland. Je stamde uit een Ierse, katholieke, medische familie en je bent opgegroeid in Lahore en Agra in India. Je vader Charles Frederick Ashburnham Kelly was een Ierse legerofficier en hij was in dienst bij de Oost-Indische Compagnie in Lahore. Je Ierse moeder was Flora Boyd Kelly. Je broers waren Frederick W.D., Charles en George Lloyd. Je zus was Mary Pauline (Polly). In Agra werd je vader chief adjudant en accountant officer. In 1865 ging je naar Londen. In 1869 regelden jouw ouders een huwelijk met de chirurg Isaac Newton, die werkte voor de Indian Civil Service. Nog geen zestien jaar oud werd je in januari 1870 op de boot naar Indië gezet om daar met Isaac te trouwen.

Tijdens de bootreis werd de regimentskapitein C.H. Palliser verliefd op jou en jij op hem. In Indië trouwde je in januari 1870 meteen met Isaac, maar op aanraden van je biechtvader vertelde je Isaac over je verliefdheid op Palliser. Isaac werd woest en hij wilde meteen scheiden en jij moest van hem terug naar Engeland. Hij vernederde jou genadeloos. Palliser betaalde jouw terugreis, maar hij eiste wel dat jij zijn minnares werd. Terug in Londen was je zwanger van Palliser, maar je wilde niet met hem trouwen. Op 20 december 1870 werd in Yorkshire jullie dochter Muriel Violet Mary 'Newton' geboren. Op 20 juli 1872 was de scheiding met Isaac officieel afgerond.

Je woonde bij je zus Polly bij Hill Road in St. John's Wood. In 1875 ontmoette je de Franse kunstschilder James Tissot, die vanaf 1871 in Londen woonde, in dezelfde buurt als waar Polly woonde. James was op 15 oktober 1836 in Nantes geboren en bijna 20 jaar ouder. Hij was bevriend met Degas, Whistler en Manet. Je werd zijn minnares en muze. In maart 1876 werd jullie zoon Cecil George geboren en ging je bij James in St. John's Wood wonen, op 17 Grove End Road. Hij was bezeten van jouw schoonheid en je was zijn favoriete model. Hij noemde jou Mavourneen, afgeleid van het Ierse lied 'mo mhuirnin' (mijn liefste) en 'ravissante Irlandaise' (prachtige Ierse). Later beschreef hij deze periode met jou als 'domestic bliss' (huiselijke gelukzaligheid) en de mooiste tijd van zijn leven.

Jouw worstelingen, die je doormaakte als ongehuwde moeder, van Iers-roomse afkomst, vond James intrigerend, want zelf trok hij zich niets aan van morele veroordelingen vanuit de hogere, sociale kringen, waarin hij vertoefde. Eind jaren zeventig vertoonden zich bij jou de eerste symptomen van tuberculose. Je gezondheid ging daarna snel achteruit. James schilderde jouw veranderde gemoedstoestand op diverse portretten, die jouw diepe verdriet en dat van James duidelijk tonen. Op 9 november 1882 heb je zelfdoding gepleegd door een overdosis laudanum. Je was niet bij machte om het verdriet van James aan te zien en om de vergeefse, pijnlijke strijd tegen tuberculose te verlengen. Je werd amper 28 jaar en je bent begraven in ongewijde grond in St Mary's Cemetery in Kensal Green, Londen.

Je kinderen werden opgevangen door Polly. James bleef de rest van zijn leven ongehuwd en hij ging terug naar Frankrijk. Tijdens een seance was hij er van overtuigd, dat hij jou had gezien, waardoor hij sterk gefascineerd raakte door het spiritualisme. Bovendien zag hij een visioen van Christus. In 1995 werd het portretschilderij 'Mavourneen' bij Christie's voor 2,3 miljoen dollar verkocht.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 februari 2016


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 2 stemmen 86Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
15 februari 2016
Email:
ajkuperushotmail.com
Prachtig portret, door een boeiende beschouwing begeleid.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 februari 2016
Merci beaucoup, Gabriëla. Door je ontboezeming moest ik direct aan een vorig leven van mezelf denken. Toen was ik een gevierde, Ierse schrijver in een groot kasteel met een uitgestrekte tuin. Dat materiële succes red ik niet in dit leven, maar geestelijk kan het maar zo eender of groter zijn. Het levensverhaal van Kathleen kan mooi verfilmd worden. Carice van Houten als Kathleen.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
2 februari 2016
Dit is er weer een. Een levensbeschouwing c.q. korte biografie, die leest als een complete roman. Ik word als lezer meegevoerd alsof ik erbij ben. Alsof ik de gebeurtenissen als een film voor mijn ogen zie.

Voor mij komt deze heel dichtbij, omdat ik weet van een eerder leven uit Ierland in mijn zielenreis.

Mooie beschouwing, Joanan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)