Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zeegezichten van Turner in de slaapkamer van je ouders

(voor Abigail May Alcott Nieriker (1840 - 1879))

Je bent geboren op 26 juli 1840 in Concord, Massachusetts. Je was de jongste van vier dochters. Je vader Amos Bronson Alcott was leraar, schrijver, filosoof en hervormer. Hij was bevriend met de dichter/essayist Ralph Waldo Emerson en vooraanstaand binnen het Transcendentalisme. Je moeder was de maatschappelijk werkster Abigail (Abby) May. Je zus Louisa May was dichteres/schrijfster. In 1868 verscheen haar roman 'Little Women', waarbij de hoofdpersoon Beth is gebaseerd op je zus Elizabeth Sewall, die op haar 22-ste overleed. Je oudste zus was Anna Bronson, een actrice. Louisa steunde je studies in Europa en je had een warme relatie met haar, al was je wel eens jaloers op haar capaciteiten om te krijgen wat ze wilde en haar gezinsleven.

Als kind schilderde je bloemen, ontwierp je feeën en illustreerde je verhalen. Je zat op de Boudoin School in Boston. In 1859 studeerde je kunst aan de School van het Museum van Schone Kunsten in Boston. Bij de kunstschilder William Rimmer studeerde je kunstanatomie. Je andere leraren waren o.a. William Morris Hunt, Krug, Benjamin Vautier en Müller. Vanaf december 1860 was je in Syracuse, waar je creatieve therapie bestudeerde aan de Syracuse State School, met de directeur Dr. B. Hervey Wilbur. In 1861 gaf je een maand les op een kleuterschool, opgericht door Elizabeth Palmer Peabody. Je verving Louise. In 1862 gaf je kunstlessen in een school te Concord, gerund door Louisa Leavitt, opgericht door haar man Franklin Sanborn, een schrijver. In de negentiende eeuw werden kunstwerken, gemaakt door vrouwen, vaak nog als minderwaardig beschouwd. Door dat bekrompen vrouwbeeld voerden de vrouwelijke kunstenaars een dubbele strijd.

Je leerde van kunst te houden door je buurman Daniel Chester French, die op aanraden van jou beeldhouwer werd. In 1869 verscheen je boek 'Concord Schetsen', met een voorwoord van Louise. Je had o.a. Walden Pond geschetst. In 1870, 1873 en 1877 studeerde je schilderkunst in Parijs, Londen en Rome. Louisa betaalde dit voor jou. Je reisde o.a. met Alice Bartlett en je zus Louisa. Je studeerde ook beeldhouwkunst en schetsen. Tijdens je lessen van Krug schilderde je ook naaktmodellen. Na je studie in Parijs verbleef je in Parijs, Londen en Boston. Je was heel goed in het kopiëren en in stillevens met olie- of waterverf. In 1875 creëerde je een atelier in een kunstcentrum voor opkomende kunstenaars in Concord.

John Ruskin prees je kopieën van Joseph Mallord William Turner. Een paneel van een guldenroede gaf je aan je buurman en mentor Ralph Waldo Emerson, bij wie Henry David Thoreau ook vaak op bezoek kwam. Je schilderde veel panelen met bloemen op een zwarte achtergrond. Veel zijn nog te zien Orchard House, waar je tot 1877 woonde. Je familie was vegetarisch en jullie oogsten groente en fruit uit de tuin en de boomgaard. In je slaapkamer schetste je engelen, mythologische en bijbelse figuren op het houtwerk en de deuren. In Louise's slaapkamer schilderde je een paneel met calla lelies en een uil op de open haard. In de slaapkamer van je ouders schilderde je zeegezichten van Turner.

Op 22 maart 1878 trouwde je in Londen met Ernest Nieriker. Jij was 38 en Ernest was 22. Hij was tabakshandelaar en violist. De huwelijksreis ging naar Le Havre en daarna woonde je in de Parijse voorstad Meudon. In 1879 werd je schilderij 'La Négresse' in de Salon van Parijs getoond. Op 8 november 1879 kregen Ernest en jij een dochter, Louisa May(Lulu). Op 29 december 1879 overleed jij. Je werd 39 jaar en je bent begraven in Montrouge, Parijs. Heel wreed amper twee maanden nadat je moeder werd. Lulu werd volgens jouw wens door Louise opgevoed en verzorgd, tot Louise in 1888 overleed, waarna Lulu in Zürich door Ernest werd opgevoed.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 maart 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)