Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Brontë's en de geselslag van tuberculose

(voor Anne Brontë (1820 - 1849))

Je bent geboren op 17 januari 1820 op 74 Market Street in Thornton. Je vader was de Iers-Engelse predikant en schrijver Patrick Brontë. Je moeder was Mary Branwell. Je oudere zussen waren Elizabeth, Mary, Emily Jane en Charlotte. Je jongere broer was Patrick, die kunstschilder en schrijver werd. Op 15 september 1821 overleed je moeder aan baarmoederkanker. Ze werd 38 jaar. Je opa Thomas Branwell was een succesvolle kruidenier en theekoopman in Penzance. In april 1820 verhuisde je met je familie naar een pastorie met vijf kamers in Haworth, waar je bleef wonen en terug komen. Tante Elizabeth kwam in de pastorie wonen en werken om het gemis van je moeder op te vullen. Je deelde een kamer met haar. Ze was streng-christelijk. Je las de boeken van je vader en je kreeg pianoles van de kerkorganist. Je las o.a. Homerus, Vergilius, Shakespeare, Milton, Byron en Scott.

Op 15 juni 1824 overleed je zus Elizabeth door tuberculose. Ze werd 10 jaar. In 1825 overleed je zus Mary door tuberculose. Ze werd 12 jaar. Je trok veel met Emily op en jullie deelden dezelfde fantasiewereld. Je had mooi lichtbruin haar met sierlijke krullen, mooie violet-blauwe ogen, fijne potlood wenkbrauwen en een bijna transparante teint. Je zat op de Roe Head School, waar Charlotte lerares was. Op je zeventiende kreeg je gastritis en een religieuze crisis. Patrick schilderde zijn drie artistiek-begaafde zussen. Op je negentiende verliet je school en werkte je als gouvernante voor de familie Ingham in Blake Hall, nabij Mirfield. Je had geen invloed op de wilde, verwende kinderen en je werd ontslagen, wat een grote slag voor je was. Je was verliefd op de jonge dominee William Weightman, die in 1842 door de cholera overleed. Hij werd 28 jaar.

Je werd gouvernante voor de vier kinderen van dominee Edmund Robinson en zijn vrouw Lydia in een landhuis nabij York, genaamd Thorp Green Hall. Je leerlingen waren Lydia, Elizabeth, Mary en Edmund. Je bleef er tot 1845 wonen en werken. Je ging met het gezin mee tijdens de jaarlijkse vakanties in Scarborough. In november 1842 overleed tante Elizabeth. In 1842 begon je gedichten te schrijven. Je broer Patrick werd de tutor van Edmund junior en hij kreeg een geheime relatie met Mrs Lydia Robinson. Ze zouden een doodgeboren kind hebben gekregen. Edmund senior ontdekte de geheime relatie en hij ontsloeg Patrick, terwijl jij zelf ontslag had genomen. Je behield een nauw contact met Elizabeth en Mary Robinson. Charlotte, Emily en jij lieten een gedichtenbundel uitgeven van het erfenisgeld van tante Elizabeth. Jullie gebruikten de mannelijke pseudoniemen Currer, Ellis en Acton Bell. Deze bundel mislukte, maar jij publiceerde twee gedichten in literaire tijdschriften.

Jullie schreven jullie eerste romans; Charlotte 'The Professor', Emily 'Wuthering Heights' en jij 'Agnes Grey', waarin je jouw ervaringen als gouvernante verwerkte. De eerstelingen van Emily en jou werden door de uitgever geaccepteerd, maar Charlotte kwam al snel met haar tweede roman 'Jane Eyre' op de proppen, verschenen op 16 oktober 1847, wat een succes was. In december 1847 verschenen de romans van Emily en jou. In juni 1848 verscheen jouw tweede roman 'The Tenant of Wildfell Hall', één van de eerste, feministische romans. Twee mannelijke hoofdpersonen zijn gebaseerd op je broer Patrick, een alcoholist en opiumgebruiker en tuk op seksuele avonturen. Op 24 september 1848 overleed Patrick door tuberculose, verergerd door alcoholisme en opiumgebruik. Hij werd 31 jaar. Op 19 december 1848 overleed Emily door tuberculose. Zij werd 30 jaar. Je was diep bedroefd. In december 1848 bezochten Elizabeth en Mary Robinson jou. Op 28 mei 1849 overleed jij in Scarborough door tuberculose. Jij werd 29 jaar en je bent op verzoek van Charlotte begraven op de St Mary's cemetery in Scarborough. Ook Charlotte overleed door tuberculose. Je ouders, zussen en broer zijn in de St Michael and All Angels cemetery in Haworth begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 maart 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 4 stemmen 69Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)