Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

AURORA - Running With The Wolves

Aurora Aksnes is geboren op 15 juni 1996 in Bergen. Ze woont in Os, provincie Hordaland, Noorwegen, net ten zuiden van Bergen. Het oud-Noorse woord OSS betekent 'monding van een rivier', verwijzend naar de rivier Oselva. Haar vroegste herinnering aan muziek is dat ze op de zolder van haar ouderlijk huis een elektrische piano vond, waarbij ze gefascineerd werd door de muziek, die dat instrument kon maken. Ze werd niet door haar ouders gepusht om de muziek in te gaan, maar toen ze ouder werd, begon ze naast het nabootsen van klassieke muziek ook zelf te componeren. Ze werd beïnvloed door Bob Dylan en Leonard Cohen. Dylan zingt als een wilde rivier en is heel energiek. Cohen is poëtischer. Op haar negende begon ze haar eerste liedjes te schrijven. Haar moeder zei haar: 'Als ik je muziek hoor, voelt dat als therapie. Het zou egoïstisch zijn je muziek niet te delen. Het kan anderen helpen.'.

Dus besloot ze om haar muziek in het openbaar te gaan spelen. Op haar twaalfde schreef ze haar lied 'Runaway'. Haar twee oudere zussen zijn Viktoria, een stylist, en Miranda, een make-up artiest. Beiden steunden haar bij haar optreden op het Nobel Peace Concert 2015. Een jaar na haar eerste optreden op de Nordahl Grieg VGS School kwam ze in contact met een platenmaatschappij, waarbij ze een contract tekende, kort voor de ondertekening bij Glassnote en Decca, in oktober 2014. In december 2012 verscheen haar debuutsingle 'Puppet' en in mei 2013 verscheen 'Awakening'. De zangeres Kathy Perry tweette 'die nieuwe muziek, die van mijn hart een aanfluiting maakt!'. Katy bleef haar steunen en ze verscheen in juni 2015 in de Aurora's LA-show. In november 2014 verscheen haar eerste single bij Decca Records, getiteld 'Under Stars'. In februari 2015 opgevolgd door 'Runaway', wat in Engeland op Spotifi groot succes boekte.

Op 3 mei 2015 verscheen het lied 'Running With The Wolves', waarvoor ze de spellemannprisen ontving. Er is een artistieke video bij gemaakt. Ze stond op de zomerfestivals Way Out West, Wilderness en Green Man Festival. In september 2015 verscheen de single 'Murder Song', wat voortdurend werd gesteund door de nationale pers en radio. Ze speelde een uitverkochte show in Londen en in november 2015 ondersteunde ze Of Monsters and Men tijdens een optreden in Brixton. Ze zong 'Half the World Away' van Oasis en in januari 2016 verscheen haar single 'Conqueror'. Op 11 maart 2016 verscheen haar debuutalbum 'All My Demons Greeting Me As A Friend', met 'Black Water Lilies', 'Under the Water', 'Through the Eyes of a Child', 'Runaway', 'Winter Bird', 'Lucky', 'Running With The Wolves', 'Conqueror', 'I Went Too Far', 'Warrior', 'Murder Song' en 'Home'.

Momenteel is Aurora op wereldtournee, maar ze is het liefste alleen en ze woont nog bij haar ouders, buiten het dorp Os, aan een fjord. Ze kampt met heimwee en podiumangst, al is dat laatste al veel minder geworden. Toch is ze blij, want anders zou ze niet veel vrienden hebben in haar eentje tussen de bossen. Ze heeft de uitstraling van een dromerig elfenmeisje met platinagekleurde haarlokken. Als kind wilde ze in elk geval iets creatiefs gaan doen, maar ze wilde ook natuurkundige worden. Ze is emotioneel, sensitief en zeer dromerig. Ze kan niet naar het nieuws kijken of kranten lezen, door alle ellende, die haar tezeer raakt. Ze was een buitenbeentje, een beetje gek zoals iedereen, totdat we dat leren te verbergen als we opgroeien, althans de meerderheid. Ze knipte sokken kapot om ze als armband of haarlint te gebruiken. Vindingrijk, vind ik. Op haar veertiende waren haar oudste zussen al het huis uit.

Toen ze op haar veertiende haar confirmatie meemaakte, voelde dat alsof zij net als haar oudere zussen ook los van haar ouders kwam en ze maakte een troostlied voor haar ouders, dat ze altijd hun dochter zou blijven. Haar ouders en zij moesten toen erg huilen. Aurora stond al in TivoliVredenburg, Paradiso en op Pinkpop. Op 21 augustus 2016 staat ze op Lowlands in Biddinghuizen. Zij zegt: 'Dat is mijn grootste frustratie: dat het in de studio zo moeilijk is die energie van mijn muziek op plaat te krijgen. Ik ben eeuwig ontevreden met wat ik opneem!'. Haar stem is werkelijk kristalhelder, komt heel hoog en is Kate Bush-achtig. (met dank aan het artikel 'Betoverend Noors elfenmeisje' van Joris Belgers, Trouw, 18 maart 2016).

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 maart 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

3.8 met 5 stemmen 65Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)