Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De dodelijke eenzaamheid deed je de strop om

(voor Velga Krile (1945 - 1991))

Je bent geboren op 27 september 1945 in de Valka parochie in Letland. Één van je zussen heet Antra Krile. Je ouders waren enthousiaste leraren en je ging naar de middelbare school in Valka. Vanaf je veertiende publiceerde je gedichten. Op 23 juli 1959 publiceerde je jouw eerste gedicht 'Katers kleine bekentenis' in de Valka district krant 'Vlag van de Arbeid'. In 1966 verscheen je dichtbundeldebuut 'Gele vensterbank', waar je direct heel beroemd mee werd. Je was twintig jaar. Met het Lenin lovende gedicht 'Waar', maar dan met name als het om de revolutie ging.

Na je middelbare school studeerde je aan de Letse Staats Universiteit geschiedenis en filologie van de Letse taal- en letterkunde, wat je in 1967 cum laude voltooide. Je werkte tot 1969 als club-manager in het district Valka voor de collectieve boerderij 'Lenin's Weg'. In 1970 en van 1973 tot 1976 was je redactielid van uitgeverij 'Vlam'. Van 1972 tot 1973 was je bibliothecaresse bij de Wetenschappelijke Technische Bibliotheek. Vanaf 1977 werkte je niet, omdat je ziek was. In datzelfde jaar werd je lid van de Writers 'Union. Je schreef ook zestien lyrische toneeldrama's. In de Valka Stadsschouwburg zijn drie tragediespelen van jou opgevoerd.

Pas in 1976 verscheen je tweede dichtbundel 'Geboorte' en daarna kwam er om de twee à drie jaar een nieuwe dichtbundel. Je keerde terug naar je ouderlijk huis 'Strautini' in Valka. In 1982 verscheen 'Ik ben een dag', in 1985 'Vermijd Me', in 1989 'Op de achtergrond van de geneeskunde' en in 1991 'Terug naar het ver weg zijn'. Je bijnaam is 'De Assepoester van onze poëzie'. In 1994 verscheen 'Bat. Requiem', wat gaat over jouw overleden vader en je onlangs door kanker overleden zus Fiona. Je was één van de meest getalenteerde dichters van Letland, naast Uldis Berzins, Leons Briedis, Mara Misina, Mara Zalite en Klavs Elsbergs, die op zijn 28-ste een dodelijk ongeluk kreeg of misschien wel is vermoord, omdat hij medeoprichter van het intellectuele maandblad 'Avots' was, die politiek beladen onderwerpen bracht. Hij was getrouwd met de Letse dichteres Irena Auzina.

Op 31 augustus 1991 heb je zelfdoding gepleegd in het landelijke familiehuis. Je hebt jezelf aan een haak in de muur opgehangen, tussen de volgestouwde boekenkasten en de volle asbakken. Je liet ruim 3000 ongepubliceerde gedichten na. Je werd 45 jaar en je bent op de Draag Cimze Begraafplaats begraven. Een zus las bij je graf een gedicht met de regels 'En de gevallen engelen zijn onze vader en moeder, de liefde geboren in het bestaan met zo weinig liefde. We worden langs de rand van het moeras getrokken, waar zijn zwarte vleugels als jodium-wolken omhoog klimmen naar de laatste vloek...'.

In 1995 verschenen de dichtbundels 'Hemelse acrobaat' en 'Valken'. In 2005 'Ren Rode Jaguar' en in 2012 'Hoe stralende wezens', samengesteld door je zus Antra.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 april 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 4 stemmen 73Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)