Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Erdogan versus Böhmermann

Recep Tayyip Erdogan deelt niet alleen in zijn eigen land de lakens uit, maar ook in andere landen. Dat hij zichzelf met deze rigide grootheidswaanzin in de hele wereld voor gek zet, ontgaat hem klaarblijkelijk. Hij heeft al boos naar Angela Merkel getelefoneerd, omdat hij niet gecharmeerd is van de Duitse grappenmaker Jan Böhmermann, die hem bewust wilde kleineren via een kolderiek gedicht.

Dat er sprake van een generatiekloof is, mag duidelijk zijn, Erdogan is 62 jaar en Böhmermann is 35 jaar. Erdogan regeert als een dictator en daar zijn wij hier in Europa niet van gediend, dus is het logisch dat hij op de hak wordt genomen, want zo gaat dat in vrije, democratische landen. Jan heeft Recep op geniale wijze uit de tent gelokt door sterk te overdrijven. Zodoende zien we even een glimp van Erdohan's ware inborst en die is niet mals. Hij wil dat Jan gestraft wordt, maar wij straffen alleen echte criminelen. Wij houden van cartoonisten, omdat die de waarheid op een kernachtige en geestige manier weten te vertellen. Deze narrenwijsheid is eeuwenoud cultuurgoed en dat verdedigen wij met ons bloed.

Bij de Indianen stond een gekke grappenmaker in hoog aanzien, te vergelijken met een sjamaan.
Jan heeft heel subtiel de kern van Recep's tirannieke stoornissen blootgelegd. Het is een schande dat Jan nu moet onderduiken, maar er wonen natuurlijk heel veel Turken in Duitsland en daar kan maar zo één tussen zitten, die zich net zo diep als Recep beledigd voelt en zoete wraak wil nemen. Erdogan's rijk is gebaseerd op valse trots, gorillagedrag door de borst extra te spannen en kadaverdiscipline eisend. Het volk moet doen wat hij zegt en vrije meningen zijn verboden. Hij denkt alles saai grijs te kunnen strijken. Kritiek op zijn beleid is voor deze paranoïde mooi weer speler bedreigend. Hij kickt op zijn verkregen macht en hij is bang om die te moeten verliezen.

Dus laat hij kritische journalisten oppakken en in de gevangenis gooien. Dus laat hij het Turkse leger dagelijks de Koerden onderdrukken en vermoorden. Dus houdt hij van de orthodox-islamitische wetten en dwingt hij anderen om zich daar ook aan te houden. In die zin verschilt hij nauwelijks met de IS godsdienstwaanzinnigen. Het land grenst niet voor niets aan Syrië, waar die andere dictator Assad nog steeds de scepter zwaait.

Ik zou maar even wachten met die miljarden overmaken, want het is dus waar dat de Turken duizenden Syriërs naar Syrië terugsturen, ondanks de staalharde leugens van Erdogan en de agressieve, defensieve piratenbende rondom hem. De Turken willen al die Syriërs helemaal niet opnemen, want ze zouden hun banen afpakken, wat deels wel waar is, maar geen humanitaire gedachte. Het is echt zwaar zaken doen met deze Turkse regering, die een duistere, geheime agenda heeft. Op journaal zien we nu wat veerboten met vluchtelingen naar Turkije varen, maar die soapbeelden stellen maar weinig voor. Dat is om de schijn van de goede wil op te wekken. Om de beloofde centen op te strijken. Nu Erdogan persoonlijk gekwetst is door Böhmermann kan hij wel eens heel rare bokkesprongen gaan maken. Dat satirische gedicht werkt bij hem als een rode lap op een stier.

Böhmermann zegt in zijn gedicht, dat Erdogan een pedofiel is (wat hij natuurlijk niet is!), die het met geiten doet (zo beestiaal is hij echt niet!) en dan ook nog met een miniscuul pikkie. Ik vind dat fantastisch gedurfd en zelfs nog mild gebracht. Ik ben als democraat dan ook voor geen enkele censuur in welke woordkunst dan ook. De magische verdwijntruc is namelijk, dat wanneer je mogelijk vreselijke dingen uit, je het daarmee ook meteen bezweert. Alleen mensen met gevoel voor humor kunnen dat bevatten. Erdogan dus niet, want die neemt zichzelf veel te serieus en die waant zichzelf een oppergod met gouden stiereballen. Streng gelovigen, bijvoorbeeld moslims, zijn niet intelligent genoeg om cartoons te begrijpen, omdat ze altijd vanuit hun gekwetste trots reageren. Hun geloof is overwegend hun identiteit en daar schuilt het gevaar, want daardoor staan ze haaks op het westerse individualisme en onze eeuwenoude waarden tot zelfontplooiing/zelfvervulling. Zij zijn niet bereid om hun vastgeroeste houvasten op te geven, omdat ze de verwarring van een vast en zeker dan immense identiteitscrisis niet aankunnen. Vandaar vaak ook hun agressieve afweergedrag.

Deze belachelijke door Erdogan absurd opgeblazen kwestie doet me denken aan de fatwa, die Salman Rushdie ooit aan zijn broek kreeg. Ook de wrede wraak van een geestelijk gestoorde godsdienstfanaat in een té hoge machtspositie, die dacht het gelijk strikt aan zijn kant te hebben. Erdogan mag wel eens vele tonen lager gaan zingen en niet zo hoog van de Turkse toren blazen. Hij is nog veel teveel aan zijn ik-gerichte ego gehecht en hij zou het boeddhisme moeten beoefenen. Zijn onverlichte wezen verpest het voor velen. Zijn opvliegende reactie op Böhmermann toont zijn spirituele vacuüm aan, want op het gebied van nederigheid en tolerantie heeft hij nog een boel te leren. In plaats van die oersaaie, politieke debatten kan hij beter lachfilms van bijvoorbeeld Louis de Funes gaan bekijken. Ontspanningsoefeningen doen ook wonderen.

Wellicht maakt hij dan zelf ook een humoristische clip met een lekker beledigende dichttekst over Böhmermann. Want kijk, dan komen we elkaar ergens tegemoet.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 april 2016


Geplaatst in de categorie: psychologie

4.5 met 6 stemmen 815Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)