Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Leerling van de markante goeroe Harry Smith

(voor Christian Loidl (1957 - 2001))

Je bent geboren op 17 september 1957 in Linz, Oostenrijk. Je studeerde Duitse literatuur en psychologie aan de Universiteit van Wenen. Je was geïnteresseerd in Oosterse filosofieën en meditatie praktijken, met name het Tibetaans boeddhisme. In 1984 promoveerde je op een proefschrift over de Oostenrijkse dichteres Doris Mühringer, die ook korte verhalen en een aantal kinderboeken schreef. Je werd doctor in de filosofie. Vanaf 1985 verdiende je jouw geld als freelance schrijver met journalistieke bijdragen voor radio-uitzendingen en hoofdartikelen in kranten. Daarbij publiceerde je jouw eerste gedichten in literaire tijdschriften en gaf je jouw eerste, openbare lezingen, die zeer energiek verliepen en een zeer verfrissende stijl hadden. Je schreef poëzie, proza, hoorspelen, essays en vertalingen.

Je werd blijvend beïnvloed door de literatuur van de Beat Generation met schrijvers als William S. Burroughs, Allen Ginsberg, Jack Kerouac en Anne Waldman. In de late jaren tachtig en de vroege jaren negentig studeerde jij aan de Jack Kerouac School for Disembodied Poetics in Boulder, Amerika, waar jij enkele schrijvers van de Beat Generation leerde kennen. Je werd vooral door de dichter Harry Everett Smith geïnspireerd. Harry Smith (1923 - 1991) was een beeldend kunstenaar/experimenteel filmmaker/plantenverzamelaar/bohemien/mysticus/antropoloog/alchemist/sjamaan. Hij gebruikte net als jou geestverruimende stoffen en hij verdiepte zich in de esoterische spiritualiteit. Hij verzamelde string-figuren, papieren vliegtuigjes (met vermelding van vindplaats en datering), quilten, Oekraïense paaseieren en Indiaanse, heilige voorwerpen. Hij leefde jarenlang op rauwe eieren, wodka en amfetamine tabletten. Hij was dik bevriend met Allen Ginsberg, die de Jack Kerouac School had opgericht, een vakgroep literatuur van het Naropa Instituut, waarbij Smith in een barak in de tuin woonde.

Harry Smith was de leermeester en het levend orakel van de beat-poets. Hij was een klein, gebocheld mannetje met een vieze, schilferige sliertenbaard, een grote, dikke uilenbril en gitzwarte tanden. Jij was verslaafd aan de marihuana. Toen jij Smith in zijn barak bezocht, kreeg je wat druivensap uit het smerigste glas. Harry was een uitermate ongastvrij en onvriendelijk mens, die de mensen om hem heen bij voorkeur beledigde. Jij had een Sony-recorder bij je om het gesprek op te nemen, maar dat ging niet door. Terwijl Harry uit een grote, plastic zak wiet plukte, zei hij, dat er vreemde stemmen in de lucht zaten en dat hij die niet op de band wilde hebben. Toen jij vertrok, zei hij op de valreep: 'Als je nog eens problemen zoekt, klop dan gerust weer bij me aan!'.

Geïnspireerd door Harry Smith richtte jij in 1991 samen met andere auteurs een Poetry Academy in Wenen op. Met de dichter/performer Christian Ide Hintze, Sonja Moor, Christine Huber en Gertraud Marinelli-König. Jij bleef een graag geziene gast op poëzie-evenementen. In 1995 was jij bij het Nieuwe Rage Festival in Amsterdam. Op 16 december 2001 overleed je door een val uit het raam van jouw Weense appartement. Je had paddenstoelen gegeten en het raam gebroken om te kunnen springen. Een zelfdoding onder invloed van een sterke trip veroorzakende paddenstoeleninname.

Je werd 44 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 april 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 42Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)