Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wanhopig bezeten van Lord Byron

(voor Lady Caroline Lamb (1785 - 1828))

Je bent geboren als Caroline Ponsonby op 13 november 1785. Als kind had je een wormenziekte, wat bijna je leven kostte. Met je moeder Henrietta, Gravin van Bessborough, en enkele andere familieleden ging je naar Italië om te herstellen, wat een pijnlijk proces was.

Terug in Engeland woonde je in het Devonshire House aan Piccadilly, Londen, en in Roehampton. Je woonde samen met je neef Lord Hartington, je nichten Lady Georgiana en Lady Harriet Cavendish en met twee kinderen van Lady Elizabeth Foster en de hertog van Devonshire. In Devonshire House werd je opgeleid door een lerares uit Knightsbridge en door je moeder en je oma, die je laudanum gaf, omdat ze jou lastig vond. Je kreeg een gouvernante. Je groeide op als een tomboy en tot je adolescentie kon je niet lezen en schrijven, vertelde je aan de Ierse schrijfster Sydney, Lady Morgan, maar dat overdreef je sterk, want je gouvernante Miss Selina Trimmer leerde je zelfs meer dan enkel geletterdheid.

Vlak voor je elfde jaar schreef je een brief, die je geletterdheid aantoonde en je verstand en talent van mimiek. Je was juist uitzonderlijk goed opgeleid en je zat ook op een school aan Hans Place. Jane Austen woonde op 23 Hans Place. Als vroeg volwassene schreef je poëzie en proza en maakte je portretten. Je sprak vloeiend Frans en Italiaans en je was goed in het Grieks en Latijn. Je genoot van muziek en drama.

In 1805 trouwde je op je 19-de met de Hon. William Lamb, 2de Burggraaf Melbourne, een staatsman, die later minister van Binnenlandse Zaken en minister-president werd. In 1807 werd jullie zoon George Augustus Frederick geboren. In 1809 werd jullie dochter te vroeg geboren en zij overleed binnen een dag. Na de geboorten had je lange hersteltijden nodig. George had ernstig psychische problemen, een vorm van autisme. Jullie verzorgden hem thuis. De stress over de slechte gezondheid van George en de politieke ambities van William vormde een kloof in het huwelijk.

Van maart tot augustus 1812 had je een liefdesaffaire met Lord Byron. Als fan van deze dichter schreef je hem een uitnodigingsbrief. Byron noemde jou Caro. Toen William je ontrouw ontdekte, nam hij jou mee naar Ierland, waar je constant met Byron bleef corresponderen. In 1813 keerde je naar Londen terug, maar Byron was niet van plan om de relatie voort te zetten, wat bij jou nog meer vurigheid in het spel bracht. Begin juli 1813 kwam het tot een breekpunt tijdens een bal bij Lady Heathcote. Je brak een glas wijn en je dreigde je pols door te snijden, maar je schoonmoeder Elizabeth greep al snel in. Je was niet erg verwond en Byron zei 'Lady Caroline speelde de dolkscene!' Het beleefde publiek was gechoqueerd en men twijfelde aan je geestelijke stabiliteit. Byron en jij schreven gedichten in elkanders stijl. Jullie schreven over elkaar en openlijke berichten naar elkaar via de gedichten. Byron maakte op giftige schrijfwijze korte metten met jou. Jullie hadden een literaire machtsstrijd met elkaar. Jij tergde Byron door hem op geslaagde wijze te imiteren.

In 1816 verscheen je beroemdste roman 'Glenarvon', die een financieel succes was. Goethe neigde ernaar om het literatuur te noemen. Je beschreef vernietigende karikaturen van diverse leden van de prominente samenleving. Byron vloekte van woede. In 1822 verscheen je roman 'Graham Hamilton' en in 1823 verschenen de romans 'Ada Reis' en 'Penruddock'. In 1824 overleed Byron. Jij noemde hem 'gek, slecht en gevaarlijk om te kennen'. Hij werd 36 jaar. Je vijandige schoonmoeder had met Byron onder één hoedje gespeeld om jou bij William weg te krijgen.
William en jij hadden beiden talloze affaires gehad. In 1825 besloot jij zelf tot een scheiding. Je ging in Brocket Hall wonen, waar je eens op een verjaardag van William geheel naakt uit een zilveren schaal verscheen. Je was psychisch labiel en je was verslaafd aan de alcohol en de morfine. In 1827 kreeg je waterzucht en op 25 januari 1828 ben je overleden.

Je werd 42 jaar. George overleed in 1936. Hij werd 28 of 29 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 april 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 4 stemmen 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)