Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tijd om te biechten

Willem Holleeder zit als een kat in het nauw en hij maakt rare bokkensprongen in de zwaar bewaakte gevangenis in Vught. Hij maakte twee Antilliaanse criminelen in dezelfde gevangenis wijs, dat ze een flinke som geld kunnen verwachten, als ze zijn zussen Astrid en Sonja, zijn ex-vrouw Sandra den Hartog en de misdaadjournalist Peter R. de Vries omleggen. Dit verlanglijstje is onderschept en nu zit Willem nog eens met extra gebakken peren. Het vuur wordt steeds heter om hem heen, zeker nu zijn jarenlange, trouwe advocaat Stijn Franken ermee is gestopt om hem nog langer te verdedigen, op advies van een hoge raad met advocaten.

Een nieuwe advocaat voor Willem kan er wel komen, maar het zal jaren duren voordat die voldoende in de materie is ingewerkt. Kortom, vertraging alom, alleen al qua rechtbankprocedure. De Neus neuzelt nog wat wanhopig rond en beraamt zinloze acties tot wraaknemingen op hen, die hij verantwoordelijk houdt voor zijn ondergang, maar de ware figuur, die hem ten onder heeft gebracht, houdt hij blinde-vlek-achtig buiten beeld en dat is hijzelf.

Als Willem in zijn gevangeniscel-spiegeltje kijkt, dan ziet hij een oprecht mens, die met de vermogens, die hij had, het beste heeft gecreëerd en dat is ook zo, gezien vanuit zijn standpunt, maar er klopt geen hout van, gezien Vrouwe Justitia en de humanitaire rechtvaardigheid An Sich. Dat is de ene kant, maar 'Wie van jullie zonder zonde is, werpt de eerste steen!' zei Jezus opperwijs.

Het is ook wel een beetje verwarrend voor Willem, want ze hebben hem gewoon voor College Tour uitgenodigd en dan lijkt er toch ook niets aan de hand. Al die vervelende speculaties rondom zijn persoon, daar deugt allemaal niets van, maakt hij zichzelf maar al te graag wijs. Goed, hij was één van de ontvoerders van die bierkoning Freddy Heineken en dat leverde hem heel wat geld op, maar Robin Hood deed ook gekke dingen om de armen van geld te voorzien. Zo moet je dat zien, denkt hij. Spielerei voor het maatschappelijk evenwicht en daar zit gek genoeg ook nog wel wat in, gezien de vele corruptie- en fraudeschandalen bij de allerrijksten op deze aardkloot. Alleen vergeet Willem dan even al te graag zijn maffia-methoden, die over lijken gaan. Hij mag zich dan wel de koning van de (Amsterdamse) onderwereld wanen, dat vergoelijkt geenszins zijn moordopdrachten, die hij met geldbeloningen bekrachtigde. Willem houdt de rechters en de advocaten al heel lang aan het irritante, uitputtende lijntje en hij weet ze nog steeds om de tuin te leiden, maar het einde is in zicht en het is de hoogste tijd, dat paus Franciscus hem gaat bezoeken, zodat hij eindelijk eens flink en eerlijk gaat biechten, ook om de gevaarlijke druk op zijn dreigende hartfalen te kalmeren. Of nu hij toch hoogstwaarschijnlijk levenslang krijgt, kan hij maar beter aan bekentenisliteratuur gaan doen en alles wat hij gedaan heeft op papier zetten. Bestseller verzekerd. Kassagerinkel ook. Biechten is voor hem de enige weg om nog voor zijn overlijden met zichzelf in het reine te komen. Boetvaardigheid, nederigheid en schuldbesef, dat wens ik hem van harte toe. Dat heet over je eigen schaduw heen springen. Niet dat ze hem dan vrij gaan laten, maar dan heeft hij wel zichzelf van een enorme last bevrijd. Hij kan er ook niets aan doen, dat hij psychiatrische, onbehandelde handicaps heeft. Al had hij ook in dat circuit kunnen investeren, de man was/is er de man niet naar.

'Kom tot Mij, allen die belast zijn en Ik zal u vrede geven!', zei Christus Jezus terecht. Ik ben geen fantast of zo, ik meen het echt, laat paus Franciscus eens een kloekmoedige daad verrichten en Willem de biecht afnemen. 'Allen, die een gevangene hebben bezocht, hebben Mij bezocht!', stelde Jezus immers terecht. Zelfs op Golgotha heeft Jezus een moordenaar, die naast Hem werd gekruisigd, beloofd dat hij heden met Hem in het Hemelse Paradijs zou komen. Dus pleit ik voor vergeving (absolutie) van Willems misdaden, in hoeverre die daar werkelijk zijn!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 mei 2016


Geplaatst in de categorie: moraal

3.0 met 2 stemmen 197Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)