Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wat kan: niet mag- niet hoort en nog meer

De regels in Rotterdam zijn qua auto's aangescherpt, als je een auto hebt van over de "houdbaarheidsdatum" waarmee de leeftijd bedoeld wordt, dan betaal je de hoofdprijs aan een eventuele bekeuring. Alsof geld kan zorgen voor schone lucht, maar dit terzijde.
Je mag dus niet meer in verschillende zones komen met je "koets" omdat dit ten schade komt van het milieu, net als roken, uitstoot van diverse gassen en dat soort dingen.

Wat schetst onze verbazing als we naar het Journaal kijken en die schitterende cruiseboot, nou ja boot, zeg maar schip, zien afmeren in de Rotterdamse haven. Wat een pracht, praal en wat een immens groot geval, drie maal groter dan de Titanic, dat zegt wel wat..., maar een dag later dan de aankomst worden we met onze neus op de feiten gedrukt: want het enorme geval verbruikt 250.000 liter zware stookolie en deze olie is de meest vervuilende soort.

Hij stoot net zoveel CO2 uit als 84.000 auto's, net zoveel stikstofoxide als ruim 400.000 auto's, zoveel fijnstof als 1 miljoen auto's en zoveel zwaveldioxide als 376 miljoen auto's. Oké, dat is als ze varen natuurlijk, alleen als ze onze wateren verlaten vallen ze daar op terug.
In rust verstookt men aan boord 700 liter brandstof per UUR, dat is net zoveel als honderden vrachtwagens..

De Harmony of the seas ligt NET buiten het gebied van de ingestelde milieuzone, ze hebben mazzel dus, want een paar meter verder en je knip kan open....en die stofjes, ach die blijven natuurlijk vast in de buurt van het schip hangen, die komen de stad niet in...,
Prachtig schip, minder mooi is het dat milieu-technisch gezien het niet uitmaakt wat er aan de kade komt te liggen, zolang je oude karretje maar níet de stad in komt.

Schrijver: An Terlouw, 25 mei 2016


Geplaatst in de categorie: milieu

3.8 met 4 stemmen 116Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
25 mei 2016
Er wordt inderdaad met twee maten gemeten, An, dat is helemaal waar. Het gaat nog wel even duren voordat die grote schepen duurzaam kunnen varen. Centenkwestie. In onze door geld gedomineerde wereld altijd nog belangrijker dan de wereldnatuurkwestie en onze gezondheidskwestie.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)