Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In Hemingway-stijl euthanasie gepleegd

(voor Francis William Lauderdale Adams (1862 - 1893))

Je bent geboren op 27 september 1862 op Malta. Je vader was Andrew Leith Adams (1827 - 1882), een Schotse arts, bioloog en geoloog. Vanaf 1848 was je vader legerarts in het 22-ste Infanterie Regiment in India. Hij diende ook in Kashmir, Egypte, Malta, Gibraltar en Canada. Je moeder was de romanschrijfster Bertha Jane Grundy (1837 - 1912). Ze hertrouwde met Rev. Robert Stuart de Courcy Laffan. Je vader ontdekte de oranje goudvink en de eerste broedplaats van bruinkopmeeuwen in Tibetaanse meren. Hij was hoogleraar in de natuurlijke historie in Dublin en Cork. Hij was ook lid van de Royal Society.

Jij zat op de Shrewsbury School, opgericht in 1552, waarvan de beroemdste student Charles Darwin is. In 1879 werd je attaché in Parijs. Verder was je twee jaar leraar in Ventnor op het Isle of Wight. In 1883 werd je lid van de Sociaal-Democratische Federatie in Londen. In 1884 trouwde je met Helen Uttley en gingen jullie naar Australië. Je was korte tijd leraar in Jerilderie en vervolgens woonde je in Sydney, waar je begon te schrijven.

In 1884 debuteerde je met de dichtbundel 'Henry and Other Tales' en in 1885 verscheen je autobiografische roman 'Leicester'. In 1886 verscheen 'Australische Essays', waarin je schreef over Melbourne, Sydney en de dichter/jockey/politicus Adam Lindsay Gordon (1833 - 1870), die zichzelf in Brighton heeft doodgeschoten. Je schreef voor diverse tijdschriften, o.a. The Bulletin. Je verhuisde naar Brisbane, waar je in 1886 'Poëtisch Oeuvre' publiceerde, met ruim 150 bladzijden. In datzelfde jaar overleden je vrouw Helen en jullie pasgeboren zoon Leith.

In 1887 verscheen je roman 'Madeline Brown's Murderer'. Na een korte tijd in Sydney hertrouwde je met Edith Goldstone en ging je terug naar Brisbane. Je schreef voor de Brisbane Courier en in 1888 verscheen je zeer succesvolle dichtbundel 'Songs of the Army of the Night'. Begin 1890 ging je terug naar Engeland. In 1891 verscheen je roman 'John Webb's End: Australian Bush Life' en in 1892 je novelle 'The Melbournians' en de korte verhalen bundel 'Australian Life'. Vanwege je ongeneeslijke long- en vaatziekten verbleef je van december 1892 tot februari 1893 in Alexandrië.

Op 4 september 1893 had je waarschijnlijk fatale bloedingen door je tuberculose. Je verbleef in een pension in de badplaats Margate. Je had al lange tijd een pistool bij je om er een einde aan te kunnen maken, wanneer jij dat wilde. Dat moment was gekomen en je riep Edith en je vroeg haar om het pistool op te halen. Edith hielp je op moedige wijze en je stopte de loop van het pistool in je mond. Je was tevens zwaar depressief, omdat je jongere broer in Queensland was overleden. Je werd 30 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 mei 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 62Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
1 juni 2016
wat heb ik nog veel te lezen van zulke doorleefde personen als deze hr Adams. Wat hangt er toch een atmosfeer van tragiek over deze wereld, waarin zulke gevoelige zielen als deze Francis hun creatieve integriteit trachten te bevechten. Mooi beschreven, beste J.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)