Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Oude treinwagons

In het Dagblad van het Noorden stond op 25 mei 2016 een opmerkelijk artikel over drie teruggevonden treinwagons, die ooit Joodse mensen naar de concentratiekampen hebben vervoerd. De kop luidde 'Ze lijken stevig, maar het hout is rot'. Een reportage van Rosa Timmer. De wagons waarom het gaat zijn van rond 1912 en het type wagon is 'Oppeln'. Na de restauratie in Coevorden gaan ze voor altijd naar het Herinneringscentrum Westerbork in de bosrijke provincie Drenthe. De restaurateurs zijn trouwens militairen. Onze koninklijke landmacht heeft deze operatie uitgevoerd. De gedenkwaardige vervoerswagons kwamen uit Stassfurt naar Coevorden. Het houtwerk is broos en verrot. Het houtwerk is eveneens niet authentiek meer, want het stamt uit pakweg 1985. De edele herinneringsmedewerkers in Westerbork hebben al enkele wagons tentoongesteld, maar dit is een boeiende aanwinst. Zij zeggen: 'Als mensen wagons zien, kunnen ze zich beter voorstellen hoe het is geweest!'.

Een ingewijde hersteller van de transportwagons weet te vertellen, dat de meeste jodentransporten met personenwagons gebeurde, iets wat maar weinig mensen weten. In Haaksbergen staat dan ook een personenwagon, die de militairen in Coevorden later gaan opknappen. De Duitse landmacht werkt in dit project uitstekend samen met de Nederlandse landmacht. Kamp Westerbork is door de grote iconen Anne Frank en Etty Hillesum bezocht. Etty was er vrijer dan Anne. Anne werd vermoord in het concentratiekamp Bergen-Belsen en Etty in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Beiden waren bovenmate intelligent en bovendien uitstekende schrijfsters. Ze zijn door het iq-loze klootjesvolk opgejaagd en uit de weg geruimd, uit pure jaloezie en haatdragendheid. De domme massa heeft hun uiterst waardevolle integriteit de mond gesnoerd. Verraders van vlees en bloed hebben hun nare, destructieve onwerk gedaan. Puur uit blinde afgunst en banale, kortzichtige vooroordelen. Dwaze materialisten hebben wijze vergeestelijkten vergast. Ze als ongewenste dieren in benauwde treinwagons gepropt. Zonder water en voedsel. Gewetenloos en hardvochtig. Met sadistisch leedvermaak.

Sartre stelde dat de ander de hel is en dat klopt grotendeels. Dat zullen de vele vermoorde Joden, zigeuners, geestelijk gehandicapten en homo's zeker beamen. Hun vermoorde zielen vreten nog steeds aan ons collectieve geweten. Ik ook geen zichtbare treinwagons nodig om te beseffen, dat er ooit, nog niet zo lang geleden, miljoenen onschuldige mensen als slachtvee naar barbaarse moordcentra zijn gestuurd. Zichtbaar bewijs is prima, maar in mijn onzichtbare herinneringsvermogen ervaar ik die afschuwelijke massamoord duizenden keren scherper. Als het doven van de laatste piepgeluiden van een gearriveerde treinwagon vol bange, vernederde, geterroriseerde, bestolen, geslagen, met boze blikken gedode, tot zondebokken gemaakte, uitgekotste niemandalburgers.
En dan de schifting nog tussen wie nog werk kan verrichten en wie meteen naar de gaskamers kan. De zwaksten mogen zogenaamd douchen, maar de warme douche bleek een voor eeuwig koude douche met Ziklon-B.

In het herinneringscentrum Yad Vashem van de Tweede Wereldoorlog in Jeruzalem staat een treinwagon op een rails, die omhoog gebogen is. Ik heb er met grote verbazing en groot verdriet naar gekeken. De gedenksteen van het Meisje met het Rode Haar heb ik een handkus gegeven. Ik vond de toevoeging van de 'B' bij de 'NS' wel een diepzinnige vondst, want via het Nederlandse spoor is namelijk heel wat meer ellende gebeurd, dan vele huidige treinreizigers denken!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 mei 2016


Geplaatst in de categorie: oorlog

5.0 met 5 stemmen 120Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
29 mei 2016
Goed gepassioneerd en toch helder betoog. Nog een vraag:
weet je misschien ook, beste Joanan, waarom al die Joodse mensen, die Homo's, die Zigeuners, zo systematisch en mathematisch zijn vernietigd? Het is mij nog deels onduidelijk...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)