Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een klein oproer

Tot en met 1983 volgde ik lessen op Chr. M.A.V.O. 'De Saad'. Een enigszins strenge school met uiteindelijk een goed resultaat voor de leerlingen die hier hun eerste lessen in het voortgezet onderwijs hebben genoten. Binnen een straal van ongeveer 15 kilometer kwamen brugpiepers en (andere) pubers elke dag naar deze school om zich te laten informeren over vakken die niet altijd voor iedereen even interessant waren. Eén van die iedereen was Syb. Afkomstig uit 'De Westereen'. Zwaagwesteinde voor niet-Friezen. Eén van de tien dorpen van de gemeente Dantumadeel. Gelegen in de provincie Fryslân. Zwaagwesteinde ligt in het gebied van de Friese Wouden. Een streek in het oosten van Friesland met een eigen karakter. Het Fries van de Wouden, Woud-Fries, wijkt op bepaalde punten af van het Fries van de Kleistreek, Klei-Fries en de Zuidwesthoek, onder andere doordat de tweeklanken in 'nei': naar/nabij en 'nij': nieuw, niet worden onderscheiden. Zie: Wikipedia. De vrije encyclopedie.

'k Herinner mij, en ik zeker niet als enige naar ik aanneem, dat Syb tijdens een klein oproer tijdens één van de lessen tegen de erbij geroepen directeur zei, in woorden van gelijke strekking: 'k heb geen les, deze school niet nodig. 'k Ga later toch mijn geld in de muziek verdienen'. Dat dit geen loze woorden zíjn en grootspraak ís geweest, heeft hij inmiddels groots bewezen. Zijn muzikale loopbaan als zanger, componist, tekstschrijver en producer begint halverwege de jaren '80. Als frontman van De Kast, één van de populairste Nederlandstalige bands sinds medio jaren '90, krijgt Syb landelijke bekendheid.

IN NIJE DEI, Een Nieuwe Dag, beschrijft na het ontwaken de kansen en mogelijkheden van een (jong) stel dat na een individueel deels wrang leven die pijn van zich af kan laten glijden om De Nieuwe Dag te gaan genieten:

Vindt het licht zijn weg in een nieuwe dag...

Schrijver: Annejan Kuperus, 6 juni 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 93Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)