Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De musketkogel ging te snel voor je zwaard

(voor Charles de Batz de Castelmore, graaf van Artagnan (1611 - 1673))

Je bent geboren in 1611 in het dorpje Lupiac. Je moeder was Françoise de Montesquiou, een dochter van de heer van Artagnan. Je vader Bertrand de Batz-Castelmore was gardeleider onder koning Hendrik de Vierde van Frankrijk. Hij werd gedood tijdens zijn dienst, toen hij de koning wilde redden tijdens een aanslag. Je wilde net als je broers jouw vader opvolgen in de garde, die sinds 1622 'De Musketiers' heette. In 1640 heb je jezelf aangemeld, maar je werd geweigerd, omdat je geen militaire achtergrond had. Door de hulp van de graaf van Troisville, kapitein van de Musketiers en een goede vriend van je vader, kreeg jij, d'Artagnan, alsnog een plaats in het regiment van zijn zwager in het elitekorps van de koninklijke Gardes-Françaises in Fontainebleau.

Je had een grootse carrière binnen het hofleven. In 1644 werd je met hulp van kardinaal Jules Mazarin lid van de Musketiers, die een hoger aanzien genoten dan de Gardes-Françaises. In 1646 heeft Mazarin de Musketiers ontbonden, maar jij kreeg andere opdrachten. In 1648 en 1649 was je o.a. informant voor Mazarin. Koning Lodewijk de Veertiende gaf je belangrijke opdrachten, die absolute discretie behoefden. In 1649 begon de opstand van enkele meest vooraanstaande edelen tegen Mazarin en zijn beleid. Mazarin vluchtte naar het Duitse Brühl en jij ging met hem mee. Je trouw werd beloond en in 1652 werd je luitenant bij de Gardes-Françaises. In 1653 waren de opstandelingen verslagen.

In 1655 werd je kapitein en in 1657 werd het korps Musketiers opnieuw opgericht met 150 krijgsmannen. Jij was onder-luitenant, maar je had in feite het eigenlijke commando. De officiële commandant was een neef van Mazarin. In 1659 trouwde je met de barones Anne Charlotte de Champlecy, de rijke weduwe van kapitein Léonard de Damas, die was gesneuveld bij het beleg van Arras. Charlotte en jij kregen twee zonen. Koning Lodewijk de Veertiende trouwde op 9 juni 1660 in Saint-Jean-de-Luz met de Spaanse prinses Maria Theresia. Tijdens deze lange reis werd hij door jou en jouw musketiers vergezeld. Je bezocht nog het ouderlijke kasteel van Castelmore in Lupiac. In 1661 moest je in opdracht van de koning Nicolas Fouquet, de minister van Financiën, arresteren, omdat deze Nicolas onder Mazarin een groot fortuin en een machtsbasis had opgebouwd.

In 1661 overleed Mazarin en kwam het regiment musketiers in dienst van de koning. Inzake Fouquet was de koning getipt door de politicus Jean-Baptiste Colbert. Je arresteerde Fouquet in Nantes en je bewaakte hem in het kasteel van Angers, in de donjon van Vincennes, in de Bastille en in Pinerolo. De koning had inmiddels openlijk twee maîtresses in zijn paleis rond lopen. Je zorgde er persoonlijk voor dat het Fouquet aan niets ontbrak. Jij was een wispelturige echtgenoot en Charlotte verdroeg het Parijse leven niet en ze ging terug naar haar baronie in Sainte-Croix. Jullie huwelijk was in 1665 voorbij.

In 1667 werd je gouverneur van Rijssel, wat je niet beviel, want je wilde liever vechten. In 1672 begon de Frans-Nederlandse Oorlog en in 1673 leidde jij als garde-officier de belegering van Maastrioht. Tijdens de bestorming overleed jij bij de Tongersepoort door een musketkogel, die door je keel schoot. Het was 25 juni 1673 en je werd 62 jaar. Je bent hoogstwaarschijnlijk begraven op de begraafplaats van de Sint-Petrus-en-Pauluskerk in de Maastrichtse wijk Wolder, voorheen bekend als Wilre in den Vroenhof. Er is door de gemeenteraad van Maastricht nog geen vergunning afgegeven om daar te mogen gaan graven. In het Aldenhofpark in Maastricht staat een schitterend, levensgroot standbeeld van jou, gemaakt door de Russische kunstenaar Alexander Taratynov. Een eerder beeld van Gertrud Januszewski is in 2006 gestolen en een nog eerder beeld van Franse kalksteen is er nog.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 juni 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 4 stemmen 67Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
30 juni 2016
Met veel genoegen gelezen. Ik zag een complete film aan mijn ogen voorbijtrekken. Het wordt tijd dat die opgravingsvergunning wordt afgegeven!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)