Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De grootste liefhebber van de Provençaalse wortels

(voor Frédéric Mistral (1830 - 1914))

Je bent geboren op 8 september 1830 in Maillane. Je vader François Mistral was een rijke boer/grootgrondbezitter en je moeder heette Adelaide Poulinet. Je groeide op in een landhuis. Je voorvader Mermet Mistral woonde in 1471 al in Maillane en in 1588 woonde de familie Mistral in Saint-Rémy-de-Provence. Op je negende ging je voor het eerst naar school. Je begon al snel te spijbelen, waarna je door je ouders naar een kostschool in Saint-Michel-de-Frigolet werd gestuurd, waar Monsieur Donnat de directeur was.

Na het behalen van je bachelor in Nîmes, studeerde je van 1848 tot 1851 rechten in Aix-en-Provence. Daar leerde je ook de Occitaanse taal en geschiedenis en werd je een voorvechter van de Provençaalse zaak. Volgens jou is het Occitaans of Provençaals de eerste nog levende taal van Europa. Je streed voor de onafhankelijkheid van de Provence en met name voor het herstel van de Provençaalse taal.

Op 21 mei 1854 was je de mede-oprichter van de literaire en culturele beweging Félibrige. De anderen waren de jonge dichters Theodore Aubanel, Jean Brunet, Paul Giera, Anselme Mathieu, Joseph Roumanille en Alphonse Tavan. Jullie symbool was de zevenpuntige ster. Andere leden waren o.a. de dichters José Mange, Charles Maurras, Joseph Roux, Michel Camelat, Simin Palav, Justin Bessou en Achille Mir. De schrijver/dichter Alphonse de Lamartine prees jouw dichtkunst en met name je lange gedicht 'Mireio' uit 1859, waar je acht jaar aan hebt gewerkt. Ook de romanschrijver Alphonse Daudet prees jouw poëzie en hij was jarenlang met jou bevriend. Zijn vrouw Julia was schrijfster en zij is door Renoir vereeuwigd. Hun zoon Lucien was bevriend met Marcel Proust, waardoor zij één van de eerste lezers van het manuscript van 'À la recherche du temps perdu' was.

In 1876 trouwde je in Dijon Cathedral met Marie-Louise Rivière, een Bourgondische vrouw en 27 jaar jonger. Je kocht een mooi huis aan de Laan Lamartine 11 in Maillane, waar je tevens een schitterende tuin liet aanleggen. In 1904 ontving je de Nobelprijs voor de Literatuur voor je levenslange inzet voor het herstel van de taal van de Provence. Je deelde de (geld)prijs met de toneelschrijver/wiskundige/minister José Echegaray, die werd beloond voor zijn Spaanse drama's.

Met het Nobelprijsgeld heb je in Arles het Museon Arlaten opgericht. De zakenman/politicus Jules Charles-Roux en de charmante schrijfster Jeanne de Flandreysy hielpen jou met de oprichting van een galerij met beelden uit de Oudheid. Het museum beschikt over de belangrijkste verzameling Provençaalse volkskunst, zoals meubels, kostuums, keramiek, gereedschappen en landbouwwerktuigen. Je ontving de Légion d'honneur, net als Jeanne de Flandreysy later. Je schreef 'Lou Tresor dou Félibrige', het meest uitgebreide en betrouwbare woordenboek van de Occitaanse taal. Op 25 maart 1914 ben je in Maillane overleden. Je werd 83 jaar. Op een centrumplein in Arles, voor Hôtel Nord-Pinus, staat een groot standbeeld van jou. Nadat Marie-Louise in 1943 overleed, werd jullie huis het Museum Frédéric Mistral.
Je lijfspreuk was 'Le soleil me fait chanter!'

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 jul. 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4,0 met 3 stemmen 33Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)