Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Dronken van wijn bezocht je vaak Rimbaud's graf...

(voor Louis Pierquin (1856 - 1928))

Je bent geboren als Louis Eugene Pierquin Donat op 26 september 1856 in Charleville. Je was een douanier, wijnhandelaar, dichter en historicus. Je was net als Ernest Delahaye en Ernest Millot een beste vriend van Arthur Rimbaud, die je op het Collège de Charleville hebt ontmoet. Op je zesde overleed je vader en je woonde bescheiden. De schrijver/historicus Jean Hubert was hoogleraar retoriek aan het Collège de Charleville en hij was assistent-bibliothecaris van de gemeentelijke bibliotheek. Arthur noemde hem opvliegend in zijn hilarische gedicht 'Les Assis' uit november/december 1870. Hubert weigerde Arthur en jou nog boeken uit te lenen, vanwege jullie boekenkeuze. Hij was zeer autoritair en dat recht had hij niet. Zijn bijnaam was St. HubertCul.

Jij was één van de weinige vertrouwelingen van Arthur en één van Arthur's metgezellen tijdens zijn wandeltochten door de Ardense bossen, zoals het bos van Havetière, twee kilometer van Charleville Charleville gelegen. Je bezocht ook met hem de bars van Charleville en die in de omgeving. Samen met Arthur en Ernest ontbeet je geregeld bij café Duterme aan rue du Petit-Bois, om samen te ontbijten.

In 1875 behaalde jij je Bachelier es lettres. Je studeerde korte tijd rechten in Parijs en daarna was je douanier in Sedan en Soissons, terwijl je administratie studeerde. In 1879 was je een volwaardig medewerker van de administratie bij de Douane. In 1879 ontmoette je Arthur voor de allerlaatste keer in een klein café aan de Place Ducale in Charleville. Om elf uur 's avonds zag je jouw dierbare en avontuurlijke vriend voorgoed vertrekken richting Cyprus, Jemen en Ethiopië. Op 1 april 1883 werd je benoemd tot hoofd-bediende. Op 1 januari 1885 werd je adjunct-toezichthouder. Op 21 maart 1887 trouwde je met Lucie Mercier en begin november 1887 werd jullie zoon geboren. In november 1887 werd je controleur/regelaar.

Vanaf 1 december 1889 werkte je in het douane-directoraat in de hoofdkantoren. Door enkele nadelen werd je in Epinal benoemd en niet in Charleville, zoals je wilde. Na een paar maanden nam je ontslag en begon je een handel in wijnen. Je richtte samen met een partner het Cochart-Pierquin bedrijf in Charleville op. Op 10 november 1891 overleed Arthur door botkanker in het ziekenhuis in Marseille. Hij werd 37 jaar. Paul Verlaine vertelde jou dit droevige nieuws en eind november 1891 schreef jij de eerste doodsbrief van Arthur in de Courrier des Ardennes. In de volgende maanden had je geregeld contact met Verlaine en met de familie van Rimbaud, met name Arthur's jongere zus Isabelle. Isabelle zag net als jouw het belang van Arthur's poëzie, al was ze wel door enkele gedichten beledigd.

Jij bemiddelde tussen de familie Rimbaud, ook al was die niet happig, en de uitgever Leon Vanier aan de Quai Saint-Michel 19 te Parijs. Leon had vanaf 1884 Verlaine's werk uitgegeven, wat hem verzekerde van levensonderhoud. Je maakte gebruik van je relaties om zoveel mogelijk gedichten van Arthur te verzamelen. Jij speelde een belangrijke rol in de publicatie van de Volledige Gedichten in 1895 bij uitgeverij Vanier. Jij schreef eveneens het voorwoord. In 1901 schreef je het boek 'Le poète Arthur Rimbaud', één van de eerste boeken over hem. Volgens jou was Arthur slachtoffer van het altijd maar verder willen kijken.

Van 1901 tot 1904 werd je heel rijk door je wijnhandel en bouwde je een huis in het centrum van Charleville. Daar trok je je op 48-jarige leeftijd in terug en schreef je over jouw passie voor de regio en de geschiedenis. Je schreef over de Gallo-Romeinse tijd in de Ardennen en over de politicus Jean-Nicolas Pache. Je weigerde de Légion d'honneur en tijdens de Eerste Wereldoorlog werd je huis door de nazi's leeggeroofd, waardoor jouw correspondenties met Rimbaud en Verlaine helaas verdwenen zijn. Je overleed op 28 oktober 1928 in Charleville. Je werd 72 jaar. Vanaf 1984 is jouw huis en landgoed een publiekelijk park.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.2 met 5 stemmen 555Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
kristine
Datum:
13 september 2016
Email:
stovelotion1live.nl
Rimbaud, Verlaine, Baudelaire weer ter hand nemen.
Net Sartre achter de kiezen.
Dank.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 augustus 2016
Ik gebruik al heel lang bewust 'je', in plaats van 'hij' of 'zij', om daarmee de afstand meer te overbruggen. Bovendien verdiep ik me zodanig in mijn idolen, dat ik natuurlijkerwijze niet anders wil. Ik ben in gesprek met hen.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
14 augustus 2016
De informatie die Joanan frequent biedt over schrijvers, filmers, of muzikanten is op alle fronten indrukwekkend. Voortreffelijk samengevat werk om redelijk snel te consumeren. Kleinigheid voor mij blijft de vorm waarbij het persoonlijk voornaamwoord 'je' overdadig gebruikt wordt, hetgeen voor mij de tekst een stuk minder strak maakt. Maar mogelijk ben ik de enige zeurkous op dit punt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)