Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jan De Wilde - Zalige Zot

Je bent geboren als Jan Marie Albert De Wilde op 1 januari 1944 in de Vooruitzichtstraat in Aalst. Je was het derde kind.
Op je vijfde ging je bij het knapenkoor van het Sint-Maarteninstituut, wat uitgroeide tot het beroemde Schola Cantorum Cantate Domino, onder leiding van Michaël Ghijs en later David De Geest.
Op je negende overleed je vader door kanker.

Toen je de baard in de keel kreeg, stichtte je een eigen koor. Vanaf de middelbare school was je verzot op de tekenkunst en tekende je vele satirische cartoons van leerkrachten.

In het begin van de jaren zestig leerde je enkele instrumenten bespelen, schreef je jouw eerste liedteksten en componeerde je jouw eerste melodieën. In 1962 had je jouw eerste publieke optreden en in 1967 je eerste tv-optreden. Je studeerde kunst aan de Sint-Lucasschool in Gent. Je bestudeerde de fotografie en met name het poppentheater. Nadat je afgestudeerd was, exposeerde je o.a. in Aalst en Oostende. In het begin van de jaren zeventig werd je als zanger alsmaar bekender door het jaarlijkse Humorfestival van Heist. Je werd populair door je bizarre podiumpresence en je ironische, sarcastische en tedere liedjes.

Je vrolijke folk-songs, zoals 'Ik kan het, ma', 'Joke' en 'Een vrolijk lentelied', maakten je in Vlaanderen geliefd en berucht. De regels 'De fallus impudicus staat al in bloei' en 'Joke, Joke, trek je witte jurkje uit' zorgden voor afkeer bij de conservatieve mensen. Je werkte mee aan het debuutalbum 'Lamp, Lazerus & Kris' van Kris De Bruyne en je produceerde drie albums voor Urbanus van Anus, oftewel Urbain Joseph Servranckx. Je was zeer belangrijk bij de start van de carrière van Urbanus, die jou tenslotte in populariteit oversteeg. Dat kwam ook omdat Urbanus komische conferences aan zijn liedjes toevoegde. Je hebt het echter nooit erg gevonden, dat je niet hetzelfde succes gekend hebt. Je zei: 'Bij Raymond, Willem Vermandere of Urbanus heb ik gezien dat je van succes vaak meer last dan genot hebt. Zij kunnen dat misschien aan, maar ik niet.'

Het bekendste lied, dat je samen met Urbanus hebt gezongen, is 'De Aarde'. Pas eind jaren tachtig werd je weer opgemerkt. Zo schreef je de muziek voor de eerste Urbanus-film 'Hector'. Op aandringen van Urbanus bracht je twee nieuwe albums uit; 'De Bende van Jan De Wilde', met liedjes als 'Zussen' en Anneke Weemaes', en 'Hé Hé', wat een nog groter succesalbum is. 'Hé Hé' werd geproduceerd door Henny Vrienten, die samen met o.a. Boudewijn de Groot op enkele liedjes meezingt. Over echte kameraadschappelijkheid gesproken. Met o.a. vernieuwde versies van 'Walter, ballade van een goudvis' en 'Een vrolijk lentelied' en nieuwe klassiekers als 'Hé Hé', 'De fanfare van honger en dorst' en 'Eerste sneeuw', waarbij de laatste twee liederen door Lieven Tavernier zijn geschreven.

Stef Kamil Carlens produceerde jouw lied 'Zalige Zot', dat je met de band Yevgueni hebt gemaakt. Het is een vertaalde cover van de song 'Beautiful Freak' van de Amerikaanse band Eels, met de zanger/liedjesschrijver Mark Oliver Everett.
Je woont sinds enkele jaren in Aaigem, waar je geregeld liedjes over maakt.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=vVV1vddEtaI

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 september 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 3 stemmen 67Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)