Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

D.C. Lewis - Mijn Gebed

Je bent geboren als Ruud Eggenhuizen op 27 januari 1947 in Arnhem. Je was een Nederlandse zanger en je bent vooral bekend door je nummer één hit 'Mijn Gebed', dat in 1970 16 weken in de Top 40 stond en 13 weken in de Hilversum 3 Top 30, waarvan vier weken op nummer één. Je wist daarmee 'Venus' van Shocking Blue te overtreffen.
In 1970 deed je met het lied 'Linda' mee aan het Nationaal Songfestival, maar je werd niet naar het Eurovisiesongfestival gestuurd. Na het Nationaal Songfestival ontmoette je de muziekproducent Hans van Hemert en na het zingen van 'Chocolate Sue'/'Drinking Too Much Beer' gaf hij jou de kans om 'Mijn Gebed' te zingen. Na dit lied richtte je de band DC Lewis and the Pearl op, met de drummer Wil van Setten, de lead-gitarist Ronald Nolten en de basgitarist Charl Hasselaar.

D.C. staat voor Don Costa, een Spaans pseudoniem, dat je al gebruikte, toen je zanger/bassist bij je band Tony Ronald Y Sus Kroners was. Jij en je band waren zeer populair in Spanje. Later had je nog succes met de songs 'Zijn testament' en 'Eva Magdalena'. En daarna trad je nog een tijd op met de Dance and Showband van José Marcello. Orkestleider José vormde een trio met Johnny Kraaykamp en Ad van der Gein. Hij trad op in de Weekend-shows met Johnny & Rijk en in zijn sextet zong zijn vrouw Joke Copier.

Ver voordat het begrip reli-pop bestond, had je al met 'Mijn Gebed' een religieuze tophit. Het lied is geschreven door Gerrit den Braber. De muzikale begeleiding was van de organist Feike Asma. De muziek is van Joop Stokkermans.
Gerrit (1929 - 1997) schreef o.a. de Nederlandse tekst van 'Hoi, Pippi Langkous', 'Spiegelbeeld' voor Willeke Alberti, 'Ritme van de regen' voor Rob de Nijs, 'Laat me alleen' voor Rita Hovink, 'De Generaal' voor Lenny Kuhr en 'Paradiso' voor Anneke Grönloh.
Joop maakte de muziek voor de tv-serie 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?' en de jeugdserie 'Q & Q'. Hij maakte de liedjes van de kinderseries 'Tita Tovenaar', 'Peppi en Kokki', 'Oebele' en 'De Bereboot'. Hij componeerde veel voor de zangeres Jasperina de Jong en voor het kinderkoor Kinderen voor Kinderen.

Op 'Mijn Gebed' bespeelde Feike het Rudolph Garrels-orgel van de Groote Kerk in Maassluis. Hij was een pleitbezorger van de Franse, symfonische orgelmuziek van componisten als César Franck, Guilmant, Boëllmann, Vierne en Widor, waarvoor hij twee, Franse onderscheidingen kreeg.
De trompetsolo is door Jan Marinus gedaan.
In 1972 vormde je met Bonnie St. Claire oftewel Bonje Cornelia Swart (1949, Rozenburg) het duo Alias Bonny and Lewis. Deze eenmalige samenwerking leidde tot de single 'That's Why', met op de B-kant 'The Winter Of Our Love'.

In de jaren tachtig werd bij jou de spierziekte fibromyalgie ontdekt. Deze spierziekte zette voorgoed een punt achter jouw muzikale carrière. Aanvankelijk werden jouw klachten door de medici niet serieus genomen en werd je zelfs een simulant genoemd, maar in 1986 verscheen er een publicatie over fibromyalgie, waardoor het duidelijk werd, wat jou mankeerde.
Je overleed door een hartstilstand op vrijdag 28 april 2000 in Arnhem. Je werd 53 jaar en je bent begraven op de begraafplaats Moscowa in Arnhem.


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=JS9nJtfx70I

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 september 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

3.8 met 4 stemmen 174Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Janneke van der Tas
Datum:
24 mei 2022
Vanavond liet mijn zoon "Mijn gebed" horen. Ik kende dit lied van vroeger, maar het leek alsof ik het voor de eerste keer hoorde. Prachtig, ontroerend, zó mooi. De video op youtube, de tekst, het orgelspel, trompet. Dit prachtige lied had niet beter gezongen kunnen worden dan door D.C. Lewis oftewel Ruud Eggenhuizen. Dank je wel Ruud.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
23 september 2016
Vreemd genoeg heb ik dit lied nooit eerder gehoord, terwijl het dus wel een hit is geweest. Het is vreemd genoeg ook nog herkenbaar voor mij, want ik ben geen kerkganger meer, de heilige missen zeggen mij niet veel meer, maar ik brand wel nog steeds kaarsjes in kerken waar ik kom, en heb meer keren ook in de lege banken gezeten als ik letterlijk niet meer wist waar ik het zoeken moest. Een goede strandwandeling met mijn voeten in de zee helpt dan overigens ook. Maar gezien ik niet aan zee woon, was die open kerkdeur meer dan eens een welkome haven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)