Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De sterke vrouw achter de melancholische Dostojevski

(voor Anna Grigorjevna Snitkina Dostojevskaja (1846 - 1918))

Je bent geboren op 12 september 1846 in Sint-Petersburg. Je vader was een Oekraïense ambtenaar en je moeder was Zweeds. Op 4 oktober 1866 werd je de stenografe van de beroemde schrijver Fjodor Dostojevski. Hij vroeg jou al snel om hem te helpen bij het uitdenken van plots voor zijn romans en hij vroeg jou om adviezen over de vrouwelijke psychologie. Toen Fjodor schreef aan een verhaal over een schilder, die verliefd wordt op een veel jongere vrouw met een geheel verschillend karakter, vroeg hij aan jou: 'Stel nu dat ik die schilder was, ik verklaarde jou mijn liefde en vroeg of je met me wilde trouwen. Wat zou jij dan antwoorden?'. Je zei: 'Ik zou antwoorden dat ik van je hield en altijd van je zou blijven houden.'.

Op 15 februari 1867, na de voltooiing van Fjodor's roman 'De Speler', zijn Fjodor en jij getrouwd. Hij was 25 jaar ouder. In april 1864 waren zijn eerste vrouw Maria Isajeva en zijn broer, die grote schulden naliet, overleden. In de 14 jaar van jullie huwelijk schreef hij zijn belangrijkste boekwerken. In 1867 vluchtten jullie naar Dresden, Zwitserland en Florence. Jullie waren op de vlucht voor de schuldeisers en voor de veeleisende familieleden van zijn overleden broer, die op zijn zak teerden en jou wanhopig maakten. Jullie bleven tot 1871 in West-Europa. Fjodor was roulette-gokverslaafde, die grote schulden maakte.

Terug in Sint-Petersburg stond Fjodor diep in de schuld bij zijn uitgever en bleek 'De idioot' geen kassucces te zijn. Hij smeekte steeds om geld en hij was jaloers op de populariteit van Toergenjev, Tolstoj en Gontsjarov. In Baden-Baden verloor Fjodor eind 1867 zijn gehele fortuin, inclusief jouw bezittingen en kleren. In Genève begon hij daarna hard te werken aan nieuwe romans om zijn schulden af te betalen. In die tijd begon jij je memoires te schrijven. Je schreef twee boekwerken: 'Anna Dostojevskaja's dagboek' en 'Memoires', die na jouw overlijden werden gepubliceerd, in 1923. In 1868 werd jullie dochter Sofia geboren, die drie maanden werd, in 1869 is Ljoebov geboren, in 1871 Fjodor en in 1875 Aleksej.

Jij vormde de spil en de ruggegraat van het gezin, het huishouden en van alles erbij, zoals de onderhandelingen over de publicaties van Fjodor's romans. Fjodor leed aan epilepsie, wat zijn werk beïnvloed heeft, en hij was nogal naïef en onzeker. Het is vooral aan jouw krachtdadige optreden te danken, dat jullie tenslotte schuldenvrij werden. In 1871 stopte hij met het gokken, vooral door de positieve invloed van jouw sterke persoonlijkheid. Je was hoogst gelukkig, wanneer Fjodor zijn literaire werk aan jou dicteerde.

Op 9 februari 1881 overleed Fjodor door een longbloeding. Hij werd 59 jaar en hij is begraven op de Tichvinbegraafplaats bij het Alexander Nevski Klooster in Sint-Petersburg. Je was pas 35 jaar, maar je bent nooit hertrouwd. Je beheerde met grote zorg de nalatenschap van je overleden man en je richtte in 1905 in het Nationaal Historisch Museum in Moskou een aan Fjodor gewijde kamer in. Na de Russische Revolutie vond je jouw toevlucht in Jalta op de Krim, waar o.a. Tsjechov, Tolstoj, Tsjaikovski en Rachmaninov woonden en werkten. Je was een fanatieke filateliste en de eerste, vrouwelijke, Russische filateliste van betekenis. Je overleed op 9 juni 1918 in Jalta. Je werd 71 jaar en je bent op de Tichvinbegraafplaats begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 122Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)