Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wie wint dit wrede spel?...

De jacht op de 270 kiesmannen is geopend, sterker nog, we wachten op de uitslag van de hoeveelheid gevangennemingen door beide kampen, de Republikeinen en de Democraten.
Wat ik me afvraag: Zijn er toevallig ook kiesvrouwen? Zo niet, dan neigt mijn stem naar Hillary Clinton, al is die vrouw inmiddels een politieke robot met een voortdurende fakeglimlachstand. Toch vertrouw ik haar net zo min als Donald Trump als het tot het oplossen van de inkomensverschillen van de Amerikanen gaat. Weer zo'n Clinton in het Witte Huis is ook zo afgezaagd en geeft weinig kans tot rechtvaardige veranderingen voor de armen en misdeelden. Hillary heeft haar presidentschap gekocht en aangedikt met bekende zangers/zangeressen. Inmiddels staat het 24:3 voor Donald Trump. Het is 5 over half 2.

In dagblad Trouw van 1 november 2016 staat het artikel 'Een wapen, dat is vrijheid'. Het gaat over Arizona, de meest wapenvriendelijke staat van Amerika. De wapenlobbygroep NRA steunt Trump met miljoenen dollars. Clinton's plan om betere controle bij wapenaankopen te doen, zint de NRA niet. Boeiend om te lezen dat de NRA ook aan de vrouwen denkt. Zo zijn er roze pistolen, bh's waar een pistool in past, sexy kanten holsters en handtassen met een pistoolvakje. Het recht op zelfverdediging is doorgeschoten en is inmiddels gevaarlijker dan zeg maar echte boeven met schiettuig geworden. Op een foto zie ik een gezin trots poserend met hun zware wapens. Ik word aangestaard door de meest simpele inteeltkoppen, die je maar kunt bedenken. Anti-intellectuele kwezels, die zich stuk voor stuk een sheriff/marshall wanen.

In Amerika wordt er op de watchparty's gefeest, maar wij hebben Dionne Stax met haar strakke, zwarte jurk met onderaan een subtiel stukje doorkijk en haar zwartgelakte nagels. Zij hebben hotdogs, Republikeinse en Democratische koekjes en Bud-bier, ik heb brie en Grimbergen-dubbel, deze week voor de helft bij de Plus en Hoogvliet. Het podium met zo'n 30 Amerikaanse vlaggen voor Clinton staat al klaar. Als je dat ziet, dan denk je misschien, dat het een gelopen race is, maar in Amerika zegt al dat spektakelachtige allang niets meer. Het grotendeels arme volk kijkt daar dwars doorheen.

Stel dat Clinton wint, dan zal ze nog sterker bewaakt moeten worden, want die schietgrage Trump-outlaws kunnen dan heel gevaarlijk voor haar worden. Er kan haar maar zo hetzelfde lot als dat van Kennedy wachten. Dat is niet ondenkbaar, hoe unfair, gruwelijk en misdadig ook.
Pluspunt: de meeste Amerikanen zijn voor strengere wapenwetten. Ik zie het al voor me: Hillary als Calamity Jane met twee revolvers langs haar heupen. Bill met een shotgun continu achter haar. 'De grote wapenindustrie is voor Clinton!', zegt Jort Kelder klaarwakker, die stiekem voor Trump is. Let op, dat betekent voor clusterbommen en nucleaire bommen. Minder triggy dan Trump's binnenlandse visie op wapenbezit. Trump staat nu nog op winst, maar we moeten het nog even volhouden. Wint de gematigde Clinton of de rebelse Trump, die de gevestigde, Democratische zelfverrijkers een dreun wil geven en het welvaartsgeld eerlijker verdelen?...

Ik begin naar mijn bedstede te verlangen, maar de glimlach van Dionne houdt me nog wat op de been. Een beetje medelijden met het Clinton-team, waar nu enige teleurstelling heerst. Het is 4 uur. De spanning loopt op. 'Too early to call' doet de adrenaline extra stijgen. 140:104 voor Trump. 10 over 4. 80% van de orthodoxe christenen kiest voor Trump. Die zijn immers in het geniep seksistisch/racistisch, maar openlijk tegen abortus.

Ik voel me inmiddels meer een Amerikaan dan een Nederlander. Ik weet dat ik in maart 2017 op GroenLinks ga stemmen, ook al vind ik die Jesse maar een studentikoos meespelertje. Ohio is voor Trump. 18 kiesmannetjes erbij. Het lijkt erop dat Trump verrassend genoeg gaat winnen. In de Trump Tower worden de champagneflessen alvast te voorschijn gebracht. Het onwaarschijnlijke lijkt te gaan gebeuren.

Florida gaat naar Trump. 197:131 in het voordeel van hem. Het is 5 uur. Mijn bureaustoel en de lampen beginnen te irriteren. Die debatten waren ook al zo verrekte laat, maar goed, straks kunnen we die spanning ook weer achter ons laten. 201:197 voor Trump. 10 over 5. Californië met 55 kiesmannen voor Clinton. Het begint meer een nek-aan-nek-race te worden. Ik besluit om uiterlijk 6 uur voor mijn bedstede te kiezen, hoe de tussenstand ook is. Dionne begint ook wat vermoeider te worden. Misschien moet ik maar met haar de slaap inhalen. Slaapdronkengedachte.

Trump staat tot nu toe voor. Ik ga slapen, ik ben moe. Later vandaag zal ook ik het wel vernemen. Globaal gezien zie ik dan ook meer rood, dan blauw. 209:216 voor Trump. Half 6. Het lijkt erop dat de financieel misdeelden het gaan winnen van de rijke elite. Ik begin er een beetje als Trump uit te zien.

232:209 voor Trump. Kwart voor 6. Nog 38 kiesmannekes voor Trump en de buit is binnen. De arbeidersklasse en de echt verarmde mensen, die hun banen zijn kwijtgeraakt, hebben een duidelijke vuist gemaakt. 238:209 voor Trump. Bijna 6 uur.
De desillusie voor de Clinton-aanhang is groot, maar misschien eens een moment voor hen om over echte sociale gelijkheid na te denken. Het zijn zeker lieve mensen, maar wat narrow-minded in hun wereldbeeld en al te lang te verwend ten koste van de minderbedeelde, uit de welvaartsboot gevallen burgers, waar ze ten onrechte op neer kijken, maar die minstens zo waardevol zijn als aan hun aan de werkmaatschappij aangepaste gedrag. Het non-conformistische en revolutionaire van Trump is een zegen voor al die mensen, die door het systeem zijn weggezet als minderwaardig en schijnbaar niet productief. Er is weer kans op sociale gerechtigheid. Clint Eastwood gaat gigantisch veel vreugdemunitie afschieten. Clint wint van Clinton. Met president Trump zitten we weer midden in een spannende western.

7 uur. Ik duik mijn bed in.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 november 2016


Geplaatst in de categorie: politiek

4.3 met 3 stemmen 228Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
10 november 2016
Goed, levendig en invoelbaar verslag, beste nachtbraker. Je hebt gelukkig de kwaliteit van onverstoorbaarheid verworven, die veel mensen, tot groot verdriet van de wereld, niet kunnen vinden of opbrengen. Amerika stemt zoals het stemt; de kandidaat die 'wint' mag 4 jaar in het Witte (neutrale) Huis resideren en doen (voor de Bühne) alsof hij of zij het voor het zeggen heeft. Heel de Wereld is een toneelstuk, en alle mannen en vrouwen zijn louter acteurs en actrices. Velen beseffen dat niet of zijn bang hun ego te verliezen..
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
10 november 2016
Herkenbaar verslag. Een nacht van hoop en vrees. Toen Florida gecalled was, wist ik dat mijn wens niet zou uitkomen. Blijkbaar is de tijd nog niet rijp dat een vrouw het glazen plafond kan doorbreken van de meest machtige positie in de wereld. Vele vrouwen, niet alleen in de U.S.A. maar wereldwijd, hadden de hoop dat het nu zou gaan gebeuren. Weinig mannen zullen begrijpen waarom dit zo belangrijk is. Ik weet dat jij het wel begrijpt. Helaas had ze teveel wind tegen. Misschien dat over vier of acht jaar een andere wind waait.
Naam:
Han Messie
Datum:
9 november 2016
Email:
hmessielive.nl
Eigenlijk had ik ook op Clinton gehoopt, al ben ik geen erge feminist. Maar Trump is erg in mijn achting gestegen, omdat hij het zo opneemt voor de minder bedeelden. Na die geweldige spanningen, waarmee hij het laatst jaar leefde, zal hij zijn harde en rake uitspraken ook wel wat inbinden, nu hij zijn doel bereikt heeft.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)