Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De ongekroonde koningin van de gehanteerde gekte

(voor Angelika Hoerle (1899 - 1923))

Je bent geboren als Margaretha Angelica Fick op 20 november 1899 in Keulen. Je vader was de meubelmaker Richard AM Fick en je moeder was Anna Maria Kraft. Je zus heette Maria en jouw broers heetten Richard en Willy. Je woonde op de Krefelder Wall in Keulen. Willy (1893 - 1967) was een dadaïstische schilder/graficus. Je deed mee aan regelmatige kamermuziekavonden en discussiegroepen van het gezin. Je kwam dus vroeg in aanraking met de kunst en cultuur van Keulen.

Na je schooltijd liep je stage als hoedenmaakster, terwijl je tegelijkertijd autodidactisch kunstwerken maakte. Eind 1916 ontmoette je de belangrijke, expressionistische kunstschilder Heinrich Hoerle. Op 25 juni 1919 trouwde je met Heinrich. Je familie was tegen dit huwelijk. Je woonde in de Bachemer Strasse 243 in de wijk Lindenthal in Keulen. Op dit 'dadaheim'-adres werd het internationale, dadaïstische tijdschrift 'Die Schammade' uitgegeven en werden de litho's van Max Ernst uitgebracht. Het was tevens een gewilde ontmoetingsplek voor de Keulse dadaïsten.

Door je persoonlijke ervaringen in de Eerste Wereldoorlog en door de armoede en ellende van het na-oorlogse Duitsland koos je de kant de revolutionaire kunstenaar. Je broer Richard kwam zwaargewond en ongeneeslijk uit de oorlog terug. In 1919 kwam de kunstschilder Hans Arp in contact met Max Ernst en Johannes Theodor Baaugeld en werd de Keulse Dada-groep 'Stupid' opgericht. De eerste leden waren Heinrich en jij, Anton en Martha Räderscheidt, Franz Wilhelm Seiwert en jouw broer Willy. Anderen waren o.a. de fotograaf August Sander, Gerd Arntz, Gottfried Brockmann, Otto Freundlich (in 1943 in een concentratiekamp vermoord), Raoul Hausmann, Stanislaw Kubicki (in 1943 vermoord door de Gestapo), Jankel Adler en Heinrich Pilger.

Jouw toetreding tot deze sociaal-revolutionaire groep ging gepaard met een contactbreuk met jouw vader. In 1919 werkte je met Franz Seiwert samen met de portretkunst van politieke martelaren en portretten van de vermoorde revolutionairen Jean Jaurès (door Franse nationalisten vermoord) en Eugen Levine (in de gevangenis Stadelheim in München doodgeschoten). Samen met je man was je het eens met de maatschappijkritische, constructivistische stijl van Franz Seiwert. In april 1920 was er een Dada lente-expositie in het 'Brauhaus Winter' in Keulen, waar je man en jij niet meer aan mee deden. Jouw subtiele tekeningen van surrealistische portretten kregen verrassend veel aandacht, zoals 'Mann mit Auge entfernt' uit 1921.

In de gemeente Simonskall maakte je contact met de Kalltalgemeinschaft, o.a. met Otto Freundlich, Anton Räderscheidt, Marta Hegemann, Ret Marut, Irene Mermet, Carl Oskar Jatho en zijn vrouw Käthe Jatho Zimmermann en Franz Nitsche. In 1922 kreeg je tuberculose. Je man verliet jou uit angst voor besmetting. Via de onderhandeling met Willy ging je terug naar je ouderlijke huis. Je vader was kort voor jouw overlijden tot verzoening bereid. Op 9 september 1923 overleed je in een Keuls ziekenhuis. Je werd 23 jaar. Jouw vader en je zus Maria overleden ook door de tuberculose. Je man hertrouwde eerst met Martha Puetz en later met de actrice Trude Alex. Hij overleed op 3 juli 1936 aan laryngaal tuberculose. Hij werd 40 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 november 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.4 met 5 stemmen 726Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)