Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De artiest die de mooiste bruid schilderde

(voor Henry Mosler (1841 - 1920))

Je bent geboren op 6 juni 1841 in Tropplowitz. Op je achtste verhuisde je naar New York. Je vader Gustaaf Mosler werkte in Siberië als een lithograaf en in New York maakte hij sigaren en had hij een tabakswinkel. Op je tiende ging je naar Cincinnati, naar een Duits-Joodse wijk. Je ging in de leer bij de houtgraveur Horace C. Grosvenor en je leerde schilderen van de amateuristische landschapsschilder George Kerr. Je leerde jezelf tekenen en in 1855 tekende je voor het komische tijdschrift 'De Omnibus'. Van 1859 tot 1861 was je de leerling van de portretschilder James Henry Beard.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was je een kunstzinnige correspondent van 'Harper's Weekly'. Je was net als de meeste Joden een groot voorstander van de Unie, waarvoor 'Harper's Weekly' een belangrijke stem was. Je publiceerde 34 tekeningen en enkele portretten van generaals. In 1863 ging je naar Düsseldorf, waar je drie jaar aan de Koninklijke Academie studeerde. Je leraren waren Heinrich Mücke en Albert Kindler. Daarna ging je naar Parijs, waar je een half jaar bij Antoine Auguste Ernest Hébert studeerde.

Hébert had les van de beeldhouwer David d'Angers gehad, die acht beelden voor graven op Père Lachaise had gemaakt, o.a. een borstbeeld voor Honoré de Balzac. Voorts was hij de leerling van de historieschilder Paul Delaroche geweest. Hij trouwde in 1835 met de 17 jaar jongere Loise Vernet, die in 1845 overleed. Ze werd 31 jaar en hij is nooit van die schok hersteld.

Voor je schilderij 'The Lost Cause' kreeg je een hoge mate van erkenning en in 1868 exposeerde je dit schilderij in de National Academy of Design. Daarna kwam je al snel met het schilderij 'Birth of the Flag'. In 1869 ben je met Sara Cahn getrouwd. Je studeerde nog drie jaar bij Karl Theodor von Piloty in München, waar je op de Koninklijke Academie een medaille won. In 1870 schilderde heel detaillistisch 'Just Moved'. In 1874 ging je opnieuw naar Frankrijk.

Op 16 juni 1875 werd jullie zoon Gustave Henry geboren, die later bij jou en Léon Bonnat in de leer ging. In 1891 kreeg hij een medaille voor zijn schilderij 'De profundis'. In 1877 ging je weer naar Frankrijk. In Bretagne schilderde je 'The Quadroon Girl' en 'Early Cares', die door de Parijse Salon van 1879 werden aanvaard. Jouw aangrijpende schilderij 'Le Retour' was het eerste, Amerikaanse schilderij, dat door het Paleis van Luxemburg werd aangeschaft. In 1883 schilderde je het kleurrijke, feestelijke 'Am Hochzeitsmorgen (Brautschmückung)'.

In 1886 ging je naar Cincinnati terug, waar je veel portretten in opdracht schilderde. In 1888 kreeg je een gouden medaille, in 1889 een zilveren medaille en in 1893 weer een gouden medaille. In 1894 verhuisde je met jouw gezin naar New York, waar je een atelier in Carnegie Hall opende. Je had een vennootschap met de National Academy of Design. In 1897 maakte je het indrukwekkende 'Pilgrim's Grace'. Op 17 augustus 1906 overleed je zoon Gustave in Margaretville. Hij werd 31 jaar. Op 21 april 1920 overleed je door hartfalen in New York. Je werd 78 jaar. Jouw kleindochter Audrey Marx was een filantroop en jouw kleinzoon John F. McCrindle was een kunstverzamelaar en een mecenas van schrijvers en kunstenaars.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 december 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 32Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)