Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

FOR THE TIMES THEY ARE A CHANGIN

(want er komen andere tijden*)

Ja. Ik keek even vreemd op van de berichten en de commotie rond het woord kerst dat opeens in de ban leek te worden gedaan. Het woord kerst dat van Christus is afgeleid. Het waarom is me nog steeds niet duidelijk, maar het schijnt voor de atheïsten onder ons plots iets ‘aanstootgevends’ te hebben. Een totaal misplaatste term. Dat lijkt te gelden voor alle woorden waarin het voorkomt. Het lijkt wel of er een taboe op rust.
Er werd wintervakantie van kerstvakantie gemaakt, feestbrood van kerststol en ik bevond me even in een wereld waar ik niets meer van begreep. Er werd zelfs een kleine kerststal uit een klein gemeentehuis verwijderd in het Vlaams-Brabantse gehucht Holsbeek. Dit op verzoek van ongelovige inwoners. Een stadhuis is een openbaar gebouw, waar zoiets niet thuishoort vond men. Ik had de gezichten van deze protesterende dames en heren graag gezien tijdens het uiten van hun bezwaren. Wat voor uitdrukking zouden die hebben gehad? Wat was het afgrijzen dat ze projecteerden op een kleine kerststal?

Het stalletje schijnt de afmetingen te hebben gehad van een schoenendoos en is inmiddels weer teruggezet, maar wat het allemaal niet teweeg heeft bracht. Er stak een mediastorm op. Veler wereld stond op zijn kop. Waar trek je de grens op een gegeven moment? Moeten alle feesten en hun symbolen afgeschaft worden? Hoe zou de wereld er dan uitzien? Wat zou ik dat eens graag uit de mond van een atheïst willen horen.
Kaal lijkt me dat. Mensen kunnen niet zonder symboliek en rituelen. Zelfs iemand die niet gelooft heeft ze. Vaste gewoonten. Sta die elkaar toe. Deze behoefte zit in de mens ingebakken. Ze komen uit een het collectieve onbewuste van de mensheid.

Ik kan me wel voorstellen dat het christendom door sommigen ook als een vreemde sekte wordt gezien, zoals zo veel dogmatische geloofsgemeenschappen waarin een leider het hoe en wat bepaalt van de leden. Zaak is elkaar de ruimte te gunnen in het leven. Het levenslicht in de ogen zogezegd, want daar mankeert nogal wat aan.

We zitten volgens mij met teveel mensen bovenop elkaar in een almaar kleiner wordende wereld. Met dank aan de social media. Dan krijg je dit soort dingen. Net als bij ratten worden dan ‘de aanvallen’ ingezet. Op hoog en laag niveau.

De Volkskrant vindt dat het jaar 2016 het jaar was van de Beledigingscultuur. Iets wat Ben Claessens ertoe bracht in zijn column duidelijk te maken dat beledigen al zo oud is als de wereld en dat je als je het in de Middeleeuwen deed een pot urine over je uitgegoten kreeg of nog erger. Het schijnt dat de Romeinen er ook wat van konden.

De mens heeft nog een lange weg te gaan. Al hoop ik dat hij wakker wordt, inziet hoe hijzelf grenzen schept en barricades opwerpt en hoe dat telkens weer strijd oplevert, net zolang tot hij zich bewust wordt van het feit dat hij het zelf is die de veroorzaker is van al het leed dat hem en de ander treft. John Lennon zong het al: ‘Imagine there’s no countries, it isn’t hard to do, nothing to kill or die for, no religion too, imagine all the people, living live in peace.’

*Bob Dylan

Schrijver: Anneke Haasnoot, 23 december 2016


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 2 stemmen 75Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)