Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Portretfoto's van chiefs terecht als religieuze iconen

(voor Gertrude Käsebier (1852 - 1934))

Je bent geboren als Gertrude Stanton op 18 mei 1852 in Fort Des Moines, Iowa.
Jouw vader John W. Stanton was een pionier in het westen van Amerika in het midden van de 19-de eeuw. In 1860 werd hij de eerste burgemeester van het goudzoekersstadje Golden in Colorado, waar hij een zagerij had.
Op je achtste reisde jij met je moeder en je jongere broer naar Golden.
In 1864 overleed jouw vader en verhuisde jij met het gezin naar Brooklyn, New York. Jouw moeder Muncy Boone Stanton begon in Brooklyn een pension. Van 1866 tot 1870 woonde je in Bethlehem, Pennsylvania, bij jouw oma van moederszijde. Je studeerde aan het Bethlehem Female Seminary.

Op jouw 22-ste trouwde je met Eduard Käsebier, een rijke zakenman in Brooklyn. In 1875 werd Frederick William geboren, in 1878 Gertrude Elizabeth en in 1880 Hermine Mathilde.
In 1884 verhuisden jullie naar een boerderij in New Durham. In het grootste deel van jouw huwelijk was je gruwelijk ongelukkig. Over je man zei je: 'Hij was verschrikkelijk en niets was ooit goed genoeg voor hem!' Omwille van de schijnheilige, autoritair opgedrongen, zogenaamd goede manieren bleef je getrouwd, maar na 1880 leefde je gescheiden van Eduard.

Op je 37-ste ging je naar een kunstschool en in 1889 ging je naar Brooklyn terug, waar je aan het Pratt Institute of Art and Design studeerde. Je kreeg o.a. les van de invloedrijke kunstenaar Arthur Wesley Dow, die later over jouw fotografische kunstwerken schreef en daarmee jouw carrière flink bevorderde. Je bent o.a. beïnvloed door de Duitse pedagoog Friedrich Fröbel en de Arts and Crafts beweging. In 1894 bestudeerde je in Duitsland de chemie van de fotografie en in Frankrijk kreeg je les van de Amerikaanse schilder Frank DuMond, pas getrouwd met de kunstenares Helen Xavier.

In 1895 was je weer in Brooklyn en was je de assistente van de portretfotograaf Samuel H. Lifshey. Je exposeerde 150 kunstfoto's op de Boston Camera Club en aan het Pratt Institute. Je stimuleerde andere vrouwen om ook voor de fotografie te gaan. In 1897 opende je een foto-atelier in New York.

In 1898 kreeg je van William Cody (Buffalo Bill) toestemming om Sioux-Indianen te fotograferen. Je fotografeerde o.a. Chief Iron Tail, Amos Two Bulls en Chief Flying Hawk, wiens neef Crazy Horse was en zijn oom Sitting Bull. Jouw foto 'The Manger' werd voor 100 dollar verkocht, wat in jouw tijd een zeer hoog bedrag was. Je fotografeerde o.a. Evelyn Nesbit, Joaquín Sorolla en Auguste Rodin (een unicum!).

In 1910 overleed Eduard. Je moest daarna nog een lange, eenzame weg. Alfred Stieglitz en Joseph T. Keiley keerden zich tegen jouw fotografiekunst, met als voornaamste reden giftige jaloezie inzake jouw financiële voorspoed. In 1924 kwam je dochter Hermine jouw portret-business versterken. In 1929 stopte je voorgoed met de fotografiekunst.
Je inspireerde o.a. Clare Sipprell, Consuelo Kanaga en Laura Gilpin.

Op 12 oktober 1934 overleed je in New York in het huis van jouw dochter Hermine Turner. Je werd 82 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 december 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 72Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)