Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je aanbiddelijke schoonheid is terecht vastgelegd

(voor Desha Delteil (1899 - 1980))

Je bent geboren als Desha Eva Podgorsek in Ljubljana, Oostenrijk-Hongarije (nu Slovenië).
In 1913 emigreerde je met jouw zus Leja naar Amerika. In de Imperial Ballet School kreeg je les van de baanbrekende, Russische choreograaf en danser Michael Fokine (Sint-Petersburg 1880). . De Poolse danseres Bronislava Nijinska was ook een studente van Michael. Michaels eerste ballet was 'Acis et Galatée' uit 1905, gebaseerd op een Siciliaanse legende. In zijn choreografie 'The Dying Swan' uit 1907 danste de prima ballerina Anna Pavlova. Jij was steeds de eerste danseres bij Michael. In 1914 ging Michael naar Rusland terug en in 1918 ging hij naar Zweden.

In 1916 poseerde jij voor de beeldhouwster Harriet Whitney Frishmuth, die een aantal schitterende, bronzen beelden van jou maakte. Je was haar favoriete model en je was dan ook een beeldschone verschijning.
Je poseerde o.a. voor 'Desha', 'Roses of Yesterday' en 'Humoresque'. Je werkte tien jaar samen met Harriet. Je modelleerde ook voor andere kunstenaars. Je werd met name gewaardeerd voor jouw kracht en souplesse om moeilijke poses lange tijd uit te houden. Je was in 1922 het eerste model van de Hongaarse fotograaf Nickolas Muray. Hij maakte talloze kunstfoto's van jouw naakte, sierlijke, getrainde lichaam.

In 1920 speelde je in de korte film 'The Bubble', over een meisje dat danst met een ballon. In 1921 begon Michael Fokine een balletschool in New York City. In 1924 speelde je een cabaret-danseres in de film 'Isn't Life Wonderful' van David Wark Griffith, naar een roman van Geoffrey Moss, met Carol Dempster in de hoofdrol.
In 1929 speelde je in de Hollywood-musical 'Glorifying the American Girl' van Florenz Ziegfeld, met Mary Eaton in de hoofdrol. Jouw 'bubble dance' in deze film maakte jou beroemd.

Je trouwde met Jean Henry Raoul Delteil, ook wel Jean Myrio genoemd. Jean was een klassiek geschoolde danser bij het Fokine Ballet. In de jaren dertig deed je samen met Jean optredens in enkele nachtclubs in Parijs en Londen. Jullie dansinterpretatie van 'Rhapsody in Blue' van George Gershwin in de Londense Kit-Kat Club is door Pathé gefilmd. In 1939 werkten Jean en jij in het Casino de Paris, waar Josephine Baker en Maurice Chevalier ook werkten. Jean had een landhuis in Mauzac, Dordogne, waar jullie in de eerste maanden van de Tweede Wereldoorlog vertoefden, met Josephine, Maurice en zijn vrouw, de Joodse danseres Nita Raya, die 27 jaar jonger was dan Maurice. Ze overleed in 2015. Jullie verstopten Josephine, Maurice en Nita voor de nazi's.

Maurice speelde in 1941 in de revue 'Bonjour Paris', wat nazi-propaganda was. In Zuid-Frankrijk hielp hij een Joodse familie onderduiken. De nazi's kregen daar lucht van, waarna ze hem onder druk hebben gezet, maar hij gaf geen krimp. Als gevangene wist hij tien mensen uit de roofdierklauwen van de nazi's te redden. In 1944 werd hij na de bevrijding beschuldigd van collaboratie, maar het Franse hof heeft hem vrijgesproken.

Na de oorlog begonnen Jean en jij de eerste, klassieke dansschool in Bergerac aan de rivier de Dordogne. In januari 1980 overleed Harriet W. Frishmuth.

Op 17 juli 1980 overleed je in Bergerac. Je werd 81 jaar en je bent in Bergerac begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 december 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.7 met 3 stemmen 72Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
29 december 2016
Respect voor de redactie, die werkelijk één van de mooiste foto's van Desha erbij heeft geplaatst.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)